На мен повече ми се връзва онази идея, че първите ваксини не представляват нищо (плацебо) и са само с цел да се види че не са опасни, а следващите пратки вече ще са активните.
Бах тоа дзвер! Щом от плацебото мрат, какво да очакваме от the real deal?
На мен ми е много любопитно с какво настроение бодящите се подписват документ, който им казва: "запознат съм, че кови е мега супер страшен и действа с невиждана в историята ярост", както и
противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт;
Нашите мили хипохондрици дали имат представа, че дори производителят не знае какви са взаимодействията на "биопродукта" (домашно кисело мляко или чушки от домашната градинка) с други лекарствени препарати? Ваксината не е тествана на широк кръг от хора (трета фаза на изпитване), а само на здрави хора?
Как Теди и Камен ще бъдат сигурни, че белтъкът, който ваксината ще ги стимулира да произведат няма да агресира срещу собствената им имунна система? Как могат да са 100% спокойни, че биопродуктът на Пфайзер няма да деактивира действието на ваксината против хепатит, която са си поставили, ей така, за всеки случай?
Мен ме плаши колко ли още неща използват превантивно, без да са сигурни в тяхната безопасност и да са убедени, че ползите от използване са повече от вредите?
Напоследък се прокрадна мнението (изказано от специалисти), че млади и здрави хора умират именно заради силния си имунитет. Т. нар. "цитокинова буря" трепе по-яко от самия вирус, така че аз лично залагам на умерен имунен отговор.
Освен това съм в групата на по-малко рисковите, защото съм жена + това пушач. Нали казаха, че жените и пушачите ги подминава ковидятото.