account-bg
Active Member
От: Счетоводство на онлайн магазин
То на това освен законова си има и естествена регулация.
Т%и би ли си купил компютър или телефон на нормална цена (не става въпрс да ти продам стария си нотбук за 150 лв.) без фактура, гаранционна карта и касов бон. Аз не бих го купил. Защото губя гаранция (поне къдет аз съм правил рекламации ми искат гаранционна карта и касов бон за покупката). А истината е че ако си продаваш някакви неща по форумите или сругаде никой не може да те хване. Друг е въпросът дали някой би си купил нещо сериозно от такова място, без да има никакви гаранции за произход, качество и т.н.
Ако например решиш да си продадеш стария компютър няма проблем да го направиш като физическо лице и даже няма да дължиш данъци (останах с такова впечатление след като четох ЗДДФЛ*). Обаче ако започнеш да се занимаваш с търговия с цел да се прехранваш трябва да регистрираш фирма и фирмата да извършва търговската дейност.
Най-интересното е къде точно е границата между това да си продаваш (като физическо лице) лични вещи, които си решил, че не ти трябват (напр. продаваш си стария фотоапарат, защото си купил нов) и да ги продаваш с цел да се прехранваш. А ако ти се наложи да продадеш лични вещи за да си купиш храна (напр. останал си безработен и нямаш пари за ядене)?
Ами ако си някакъв маниак, който си купува всеки месец нов компютър и продава стария? Психично болните хора, които го правят нарушават ли закона?
* Не давам гаранция за верността на написаното. Четете това на свой риск. Мисленето също е на ваш риск.
То на това освен законова си има и естествена регулация.
Т%и би ли си купил компютър или телефон на нормална цена (не става въпрс да ти продам стария си нотбук за 150 лв.) без фактура, гаранционна карта и касов бон. Аз не бих го купил. Защото губя гаранция (поне къдет аз съм правил рекламации ми искат гаранционна карта и касов бон за покупката). А истината е че ако си продаваш някакви неща по форумите или сругаде никой не може да те хване. Друг е въпросът дали някой би си купил нещо сериозно от такова място, без да има никакви гаранции за произход, качество и т.н.