От: Телевизор или монитор за програмиране
Нека и аз да дам мнение:
Важни неща за един монитор са:
1) Да е без ШИМ (Шинно-Модулна-Модулация) или PWM (Pulse-Width-Modulation), ШИМ изморвява очите и не е добре да гледане дълго време отблизо. Такива монитори на английски ги наричат "Flicker Free" и има сайтове които изследват мониторите за да видят дали са без ШИМ, защото производителите не споменават това в спецификациите,
най голямата база с такива монитори е tftcentral flicker free monitor database
2) Скоростта на матрицата, тя е важна за бързодживещи се образи като игри и филми, не толкова за програмиране, например ако гледаш прозорец с текст и движиш целия прозорец на бавна матрица ще видиш как текста се удебелява и трепери. Всичко под 10 мс се води добра скорост, Уловката е че производителя казва че монитора е една скорост но в реалността той е много по-бавен, затова има сайтове за ревюта на монитори които мерят точната скорост. Производителя дава скоростта за скоростта при смяна на цвета от сиво в черно, което става много по-бързо отколкото при реалните цветове наприемр жълто в червено.
3) Резолюция, колкото повече пиксели има монитора толкова повече неща ще можеш да видиш заедно на него. При това вертикалната резолюция определя колко реда код ще можеш да видиш на екрана, преди имаше монитори с резолюция 16:10 и мисля че това е много по добра резолюция за програмиране от 16:9 каквито са сегашните монитори, поради това че можеш да виждаш с няколко реда повече код. Но поради факта че че производството на специални панели само за 1% от потребителите не е рентабилно всички са преминали към 16:9 която е идеална за гледане на широкоекранни филми, и тук да напимня че LCD панела за монитор и за телевизор са едно и също нещо, просто за монитор понеже се гледа дълго време отблизо показателите са по-добри.
4) Ъгъл на виждане, при гледане от страни, отдолу и отгоре картината не трябва да се променя, ако матрицата е PVA например при гледане от горе картината се засивява
5) Ширина и истинност на цветния спектър, важно е за дизайнерите, най-добрите в това са IPS матриците като мониторите за дизайнери са най-най-скъпите възможни на пазара
6) Големина, колкото е по-голям толкова е по-добре. По обективни причини
Според мен за работа на компютър трябва само монитор и никога телевизор .
Според мен не трябва да се пестят пари за монитор защото той ти е вечен, след 10 години хубавия монитор си е пак хубав, докато един скъп процесор дори след 3 години вече е стар и за смяна.
Според мен трябва да се търси физически голям монитор с UHD резолюция, без ШИМ и с IPS матрица, ако искате това вариантите са съвсем малко всъщност и цените са големи.