Понеже получих няколко съобщения с въпроси относно стратегии, брокер, доходност и т.н.
Правя един дълъг пост в полза на форума за да обобщя. Като разчитам, че непознатите термини можете да ги потърсите в Google.
Стратегията е "the wheel" и е свързана с търговия на акции и седмични/двуседмични опции. Има плюсове и минуси спрямо по-дълги периоди, тях някой друг път ще обясня.
На мен ми допада, защото ми позволява да имам допълнителен предвидим доход всяка седмица. Или всеки месец ако реша, че нямам време да се занимавам. Примерно когато съм на почивка. Не е някаква магия за забогатяване, има своите рискове.
Какво представлява?
1. Продавам PUT опция и получавам пари за това (премиум). Гледам да е с около 0.3 делта, което означава, че има 30% шанс опцията да бъде асайната.
2. Ако опцията не бъде асайната -> прибирам премиума в джоба.
- Често затварям позицията с профит по-рано ако преценя, че има шанс да пусна същата позиция или близка отново в същата седмица.
- Получава се когато има големи флуктоации във волатилността. Про тип: при висока волатилност е доходоносно да се продават опции. При ниска е изгодно да се купуват.
3. Ако на датата на изтичане на контракта акцията е под страйка на PUT позицията брокера автоматично ще купи по 100 акции на позиция.
4. Когато това стане обръщам на Covered Call. Продавам CC със страйк равен или по-голям от средната цена на транзакциите до сега.
5. Ако премиума не е достатъчен, т.е. няма поне 30% на годишна база, ЧАКАМ (не винаги имам търпение
). Пазара работи така, че след някакво време акциите се покачат.
6. Ако акцията падне много под първоначалната цена (30%-40%-50%, ПОНЕ 30%) пускам още една PUT позиция с делта под 0.3 с желанието да бъде асайната за да сваля средната цена на общата позиция за да мога да продавам CC по-близко до страйк цената (или "at the money").
7. Основната идея е всяка седмица да се пускат нови CC позиции до като средната цена се понижи достатъчно за да стане изгодно страйка да е достатъчно близко до текущата цена на акцията, че да е лесно да бъде асайната и да затворя цикъла.
По-важните неща, които трябва да знаете са:
1. НИКОГА ама
НИКОГА да не пускате позиции с акции, които не сте ОК да притежавате за следващите няколко месеца или няколко години дори. Това е в случай че стане нещо много лошо и пазара се срине. Независимо, че премиума на по-рисковите компании е много по-голям. Не си струва.
2. Пускайте нови позиции само в дни, в които акцията е паднала. Има лош ден дето се вика
3. Търсите акции с висок implied volatility съкратено IV, но избягвайте прекалено висок.
4. Търсите акции с голям обем в опциите. Иначе не са ликвидни. Има скенери за това и горната точка. Един за който се сещам и е безплатен
https://finviz.com/
5. НИКОГА не използвайте всичкия си buying power. Дръжте свободен поне 50%. Това е за да можете да пускате спасителни позиции при спадове в пазара, лоши отчети на компаниите и др. При марджин акаунт ако стане голяма криза и нямате достатъчно буфер ще получите обаждане от брокера или директно ще ликвидира част от позициите ви.
За да се започне според мен е необходим капитал от поне $10,000. Желателно е да имате марджин, защото ще удвоите капитала ($20,000), с който можете да търгувате. С по-малко пари просто ще можете да търгувате само с по-евтини компании, а те са по-рискови. При капитал от $10,000 можете да търгувате с компании до $100.
За брокер препоръчвам единствено Interactive Brokers. За Европа те са най-добрите. Вече нямат такси за неактивност и поддържат частични акции. Марджин рейта им няма конкуренция на пазара. Лесно е да се класирате за margin и опции. Но не лъжете на въпросниците при регистрация, ще си спестите ядове по-късно.
Избягвайте "безплатните" брокери. При тях липсват инструменти и продукти. Я висок марджин рейт, я разлика в цената (от тук печелят най-много), я нещо друго. Безплатен обяд няма. Плащате си по друг начин и то в пъти повече.
Относно как да намирате подходящи компании - не мога да препоръчам технически параметри. Моето мнение е, че те са загуба на време и граничат с кристално кълбо.
За мен основното е да е кефя на компанията, което означава, че съм ОК да притежавам акциите за Х време. Или завинаги. PUT опцията реално ви дава възможност да закупите акция на по-ниска цена.
Ако все пак планирате да се занимавате по-сериозно с търговия на пазарите, пък и с лични финанси, мога да препоръчам:
- Научете се как да разчитате отчетите на компаниите и да правите изводи за качеството на бизнеса им. Не е трудно.
- Забравете за общоприетите медии. Особено българските, те пък са под всякаква критика
.
- Абонирайте се за платен журнализъм и четете
ВСЕКИ ДЕН. Аз лично давам $4,000+ на година за такива абонаменти. За четене отделям всяка сутрин по няколко часа на ден. Сутрин до като се събудя, до като тренирам, до като пътувам за/от работа и вечер преди да легна. Не гледам телевизия от 15г.
- Съответно ако не знаете английски език, време е да го научите. Няма да стане без него.
- Може и да е логично, но да си кажа - изтриите акаунтите си в социалните мрежи. Няма да получите полезна информация там. Аз не седя да скролвам Youtube или Facebook и др. Не съм почувствал липса.
Ако всичко това ви се струва като твърде много работа има много лесно решение: Оставете някаква малка сума за хазартни действия и търгувайте за забавление. Вкарвайте останалите пари в индекси като VOO или SPX. Те трябва да са ви бенчмарка.
- VOO има около 27.87% за 2021г. Въпреки последните спадове на пазара и COVID. Т.е. всичко под 27.87% за тази година е било е чиста загуба на време и пари.
- Общо 422.46% от 2010 насам.
И в заключение: "To be successful, you must be willing to do the things today others won’t do in order to have the things tomorrow others won’t have." - Les Brown