Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Трябва ли фирмите, които правят сайтове да публикуват цените на услугите си?

  • да

    Votes: 65 43.6%
  • не

    Votes: 84 56.4%

  • Общо гласове
    149
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Момчета

Поизбягали сте от правилната посока.
Това не са продукти. Това сверата на услугите.
Не влизайте в сверата на продуктите, защото винаги ще има по-евтини или по-добри продукти от вашия.
Вие помагате на нечии бизнес.
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Цените за подобно нещо са базови и подлежат на договаряне, за това много много рядко можеш да срещнеш подобна фирма да е заявила крайни цени преди изискванията на клиента.
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

много фирми взеха да предлагат сайтове за по 400-500 и накрая като го погледнеш не струва нищо

Нека да си предлагат, така просто отлагат клиентелата на нормалните фирми. Клиентът ще си изпати я от обслужване, я от качество, я от комуникация и следващ път ще знае да потърси нещо, което си струва.

Лично моят подход не е да обявявам цените на уебсайта си, нито да пускам ориентировъчни, а по-скоро да попитам какъв бюджет предвижда (под 3000, от 3 до 10 000 или над 10 000, например). Така той може да придобие добра представа за цените, а ние можем да придобием добра представа за възможностите му. Освен това, така се игнорира възможността да каже "ама не може ли да измислим нещо за 4-500лв.?", тъй като докато се стигне до този момент, той вече има оферта с много по-различна сума, за която да преговаря.

Обикновено забелязвам, че клиенти с по-ниски бюджети се доверяват по-малко на фирмите, които наемат, и се опитват да си налагат вижданията до второ пришествие, та project management-ът става малко труден. По-високобюджетните пък са по-трудни за спечелване, но ако продавачът е добър, обикновено в хода на проекта се сещат, че знаят защо точно тази фирма са наели.

Някой да ми каже ако бъркам някъде, ще се радвам.
 
Последно редактирано:
От: От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Нищо не бъркаш.

Да обобщя отново - според зависи какви клиенти гоните. Примерно ако таргет клиентелата ви са предимно бизнесмени от тоя вид:



... Повече от препоръчително е да заковете ценоразпис на видно място!

Но пък за сравнение - ето така изглежда настоящият ми клиент:



Нямам фиксирани цени.
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Гласувах да, заради това, че ми изглежда тъпо да имаш адрес на сайта си, а да нямаш услуги. Но пък и другото, което е че всичко може да се получи като инфо, чрез събмит форма, телефон, онлайн чат и подобни. Важното е да има малко повече инфо, за да не се мъчи клиента, от тази гледна точка. Обичам точни, ясни и бързи неща. А не: ".......еми ние тук, ще ви кажем колко струва, ама трябва да ни питате на еди кой си адрес, с еди колко си задължителни полета за попълване...." друг е въпроса, ако се прави нещо обширно и не е по "матрица". Ако са СЕО услуги, но пича иска освен да излезне за 5 думички, и към офертат да му се прибави още 6 не толкова големи, + 3 страници за еди колко е друго нещо. Но примерно: Пръскаме против хлебарки цена за еди колко си квадрата, с еди какъв си препарат = сума. Защото тук ще е смешно: "........еми зависи от квадратурата, с какъв препарат, пък дали хлебарките ще пеят траурния хим....." ей такива глупости.

Трябва да знеш какво прадаваш, да може да го продадеш и да знеш накрая колко искаш за него. А защо картите не са сложени на масата и за двамата - клиента и търговеца. За къстъм оферта се пише допълнително. Това е другото ми е малко тъпо и никога не стигам до край на сделка на такива сайтове. :) Поне да знам от къде почва висчко и кое е основното и кое може да се надгражда.
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Въпросът не е дали трябва, а дали посочените цени са реални. Защото има и от двата вида: рекламна цена и реална цена :D
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

По-коректно е да има цени за основните видове услуги.
Вече ако някой иска нещо по-специално, тогава може да поиска оферта
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Съгласен съм със svetlio, че е коректно да има цени за базисни услуги(сайт за пазаруване, блог, рекламен сайт, фирмен сайт, сайт с флаш игри...), но е нелогично всеки сайт да се приравнява като цена.

Освен ако клиентът не каже "Искам example.com, но със зелено за фон!"..
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

По принцип не е лошо да има някакви ориентировъчни цени, но все пак всеки клиент иска различни функции за своя сайт, а цената естествено зависи от това, какво ще има на сайта. Така че и да има цени те няма как да бъдат фиксирани.
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Може да се направят 3 пакета с цени като се описва какво се включва вътре или само на основния пакет сайт визитка да се сложи цена .....но може и без цени по скоро без цени защото всеки проект си е строго индивидуален
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

И аз гласувах с Да.Не за друга а за да се вижда кой за какви пари оценява труда си.
Толкова ли е трудно всеки да прецени за себе си колко пари иска да печели за един час прекаран пред компютъра.
И просто да има една цена която е сметнал че може да защити.

Пример 1 час труд=30лв.
Така всеки един сайт сам генерира своята цена.

Ако клиента иска съвсем обикновен и опростен сайт който се прави за 10 часа цената е 300лв.
Ако сайтът е по сложен и по труден за испълнение сътветно часовете работа са повече и крайната сума е друга.
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Този пазар още ли е жив. Мислех, че цените вече са подбити до минимум.
 
От: Re: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Явно още нямаш опит с клиенти. Ще видиш като ти дойдат на главата разни претенциозни, които са видели в сайта ти офертата за УЕБ САЙТ БИЗНЕС, но искат да им го направиш "малко по-така".
Идва клиента и казва - секция НОВИНИ - окей, ама искам да има снимкова галерия към всяка новина, снимките да се разглеждат в едно такова, изскачащо като кутийка и затъмняващо екрана, да може да се пише описание към всяка снимка от галерията, да има възможност потребителите да коментират всяка новина, да има възможност за оценяване на новините - със звездички. Да има опции за споделяне на новината в туитър, фейсбук и свежо, както и за изпращане на приятел по имейл.
В секция промоции искам да може през админ панела да се задава период на валидност на промоциите - от дата до дата и системата автоматично да ги включва и изключва. Също така да се задава начална ниска цена, висока цена, стъпка и период през които системата всеки ден да увеличава цената на промоцята, т.е. днеска продукта да е намален на 10 лв., утре автоматично да стане 12 лв. и т.н. за да може да стимулираме клиентите да взимат решение за покупка по-бързо и да не се мотаят. Към секцията с промоции трябва да има и възможност за директно поръчване на продукта и плащане чрез epay, paypal, кредитна и дебитна карта, easypay също е добре да има. Формата за обратна връзка трябва да може да изпраща до различни мейл адреси в зависимост от падащо меню, от което се избира до кой отдел е насочено писмото. Трябва да може клиентите да прикачат неограничен брой файлове към писмото за обратна връзка. В администратвния панел трябва да може да се банват потребителтие, които пишат гадни коментари към новините, а също така да се избира някои новини да са заключени и човек да получава достъп за 1 седмица след като плати с СМС. Трябва да може различните потребители с достъп до админ панела да имат различни привилегии, щото не искам секретарката дето ще въвежда новините да може да банва потребители и да ми гледа приходите от СМСи. А забравих - трябва да има РСС емисия за всяка секция на сайта по отделно и възможност потребителите да се абонират за мейл бюлетин, който да се генерира автоматично и изпраща до всички абонати всяка сутрин в 10 ч. Бонус домейна искам да ми е с разширение .bg.


Горните изисквания са компилация от действителни случаи. Схващаш ли идеята? И като му кажеш на клиента, че трябва да си доплати за всичко това, което иска, той няма да те разбере, въпреки, че ти си си прав. Просто той очаква да получи тия неща за цената, която е видял на твоя сайт и като му поискаш доплащане ще си помисли, че нещо го цакаш и ще отиде при друг.

Това е 100% вярно : )
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Гласувах не защото смятам че всеки клиент има собствени изисквания и се сещате че не можете да обявите цена 400лв. която да вземете както за 5 страници статичен HTML така и за средно голяма социална мрежа или пък за така нашумелите платформи за групово пазаруване. Мисля че един сайт задължително трябва да има форма за контакти или поне имейл който да се проверява редовно и ако няма възможност за разговор face-2-face то поне през интернет да се уточнят изискванията за да се даде една максимално точна и индивидуална оферта. По този начин мисля че се постига и по-високо качество на услугата :)
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Отговора на въпроса се определя от пазара, т.е. всяка фирма определя сама каква й е политиката на поведение с клиенти и търси нещо уникално, така че да бъде забелязана. В нашия бранш е трудно да кажеш твърда цена, защото труда ни не е на килограм да се измери, а включва много фактори, който се опитваме да нагласим, така че да се продава този труд. От друга страна точно пазарното търсене изисква да ориентираме клиентите си в някаква рамка за "стандартните" неща.
Примерно ние сме обявили ориентировъчни цени и сме предложили демонстративни версии на готови проекти, така че клиента да се ориентира. Въпреки тази фиксирана цена, всеки киент получава индивидуална оферта, защото всеки иска да е различен, тогава защо да даваме една и съща цена?
А в крайна сметка целта е клиента да е доволен и изпълнителят да е мотивиран за работа :)
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Ако говорим за стандартни функции на сайт, според мен е удачно да си има цена, но когато става въпрос за кастъм решения никога с цена :)
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Могат да се обявят часови или дневни ставки за различни профили - дизайнер, билдър, разработчик, контрол, управление, редакция на съдържание и т.н.
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Ако говорим за стандартни функции на сайт, според мен е удачно да си има цена, но когато става въпрос за кастъм решения никога с цена :)

Много точно казано :)
 
От: Трябва ли фирмите, които правят сайтове да обявяват цените на сайта си?

Подбити са за темпейтаджисйките сайтове, за дизайнерски и функционални сайтове никога няма да паднат ;)

Този пазар още ли е жив. Мислех, че цените вече са подбити до минимум.
 

Горе