Послание и НЕпример от кръстника
Здравейте на всички в темата, извън темата и по принцип.
Като кръстник на турнира (благодаря, beautyFear), реших да подпомогна инициативата и интригата с един НЕпример. Този текст е извън турнира, извън изискванията и (може да) служи само за вдъхновение и активност. Като вдъхновението е за НЕкопирайтърите, а активността – за всички, включително кибици, хейтъри и критици. И обратно.
А текстът е НЕпример, защото НЕ е според изискванията на турнира, НЕ е в посочения обем, и НЕ е от НЕкопирайтър, със сигурност. Обаче си е свършил работата (каза клиента). И са го давали за пример на семинари за дигитален маркетинг (казаха участници). А, и НЕ е за 10 лв., със сигурност.
Приятно четене - на всички.
Приятно писане - на НЕкопирайтърите. И успех!
Приятно търсене на поводи и грешки (оставил съм), на кибици, хейтъри и критици.
Една пловдивска история за култура, рисуване, мезонет и вино
Оливие е френски уличен художник и нов жител на град Пловдив. С него пием кафе в малко симпатично заведение на „Капана“ – много близо до Стария град, и малко по-далече от мезонета му в „Каменица“. Поводът е неочакваното преобразяване на Оливие от гост на Европейската столица на културата 2019 в неин домакин. Или, както казва самият той (със силен френски акцент, разбира се), „Je suis (аз съм) пловдивчанин, майна.“
Това е успял да научи от българския, засега. И за момента му е достатъчно, защото българите около него много му помагат. С тях се разбира, малко на английски, малко на френски и най-много – с поглед и с усмивка. Всъщност, най-важното му е било да се разбере с хората от агенцията, който са му намерили мезонета. За тях Оливие казва, че са неговия втори късмет. А първият е бил попадането му в Пловдив и отиването му в Стария град.
Оливие идва в Пловдив, за да види изложбата „Изкуството на свободата“ – колекция от рисунки на улични художници върху парчета от Берлинската стена. Тя е едно от първите събития в програмата на Европейската столица на културата. Заради нея Оливие идва в България, заради нея посещава и Пловдив. След изложбата, отива да разгледа местните забележителности. Започва със Стария град, и се влюбва в него. Разглежда го целия, няколко пъти, три дни поред. После решава да остане тук, близо до него. И така си купува жилище в Пловдив.
У дома, във Франция, Оливие е имал обещаваща кариера на търговец на вина. Когато пътувал по работа, обичал да разглежда местните галерии. Защото виното и изкуството винаги са били свързани, особено във Франция. Така, докато гледал картини, у Оливие възникнала нуждата да рисува. В началото започнал на шега, после станало по-сериозно. Накрая пробвал да предложи картините си в една галерия. Харесали му ги, взели ги и бързо се продали. Почнал да рисува повече, после станало по-сериозно, и накрая станало основно занимание.
Днес Оливие е уличен художник, който пие вино за удоволствие, като част от изкуството. Избрана колекция бутилки има и в новия му пловдивски мезонет. Когато го купил, Оливие отворил специална бутилка „Малбек“ от долината на река Лоара. Изпили я заедно с хората от агенция „ARE“ в Пловдив, за които художникът казва: „Те са едни от важните хора в моя живот. Те ме усетиха, те ме разбраха, те намериха пловдивския дом, който търсех. За да съм близо до Стария град, който вече е моето вдъхновение. Хората от „ARE” ме направиха щастлив, защото ме направиха пловдивчанин, майна.“
Привършваме кафетата, и Оливие отива да се разхожда из Стария град. Сега е още студено, и за него е рано да изкара статива си на улицата. Но пролетта в Пловдив вече е близо. И Оливие я чака с нетърпение. Защото това е първата му пролет в Пловдив. А Оливие е истински уличен художник, който създава изкуството си на паважа, заобиколен от вдъхновението си. Сега неговата муза е Пловдив, и той й се отдава изцяло. През деня е в Стария град, или някъде около нещо. Вечерта е в новия си пловдивски дом, в компанията на бутилка хубаво вино, и не само...