На траките еТова "сейра" неква стара английска дума ли е?
Дарението на Дания на първите шест самолета F-16 на Украйна ще бъде отложено с до половин година.
Очакваше се шестте самолета да отпътуват за Украйна около Нова година.
При сегашния график обаче се очаква дарението да стане през второто тримесечие на 2024 г., съобщават от Министерството на отбраната.
Според министерството все още не са изпълнени редица условия, за да може Украйна да използва самолетите.
„Това включва, наред с други неща, завършване на обучението на украинския персонал, който ще управлява самолетите след дарението. Графикът на обучението също зависи от няколко фактора като екипировка и метеорологични условия“, съобщават от Министерството на отбраната.
Първоначално планът беше още осем самолета F-16 да бъдат изпратени от Дания в Украйна през 2024 г., а през 2025 г. още пет. Не е известно дали и тези доставки ще бъдат забавени.
Дания е единствената страна, която е определила дати за дарението. Нито Норвегия, нито Белгия са обявили колко самолета F-16 ще доставят. Нито кога.
Холандия, която обеща на Украйна 18 бойни самолета, подчерта, че графикът зависи както от холандското разрешение за износ, така и от възможността Украйна да получи самолетите.
22-годишният агент беше задържан през март 2023 г., докато снимаше едно от предприятията от отбранителната индустрия. Жител на окръг Олександрия в района на Кировоград е събрал информация за местоположението на военни и критични инфраструктурни обекти в региона.
„Осъденият е бил вербуван от руските специални служби да изпълнява определени задачи по време на опит за преминаване на украинската граница. За целта тя подписа споразумение за конфиденциално сътрудничество с врага“., – съобщават от пресслужбата на Главната прокуратура.
В зависимост от изпълнените задачи, жената получи от 2000 до 35 хиляди UAH за данни за един обект. Като цяло, през периода на сътрудничество с руснаците, предателят получи около 150 хиляди UAH.
„Тя е изпращала получената информация под формата на текстови съобщения чрез месинджър до своята „връзка“. Оказа се, че това е неин познат – боец от окупационните групировки на Руската федерация, който воюва на източния фронт“. – Съобщава в пресслужбата на СБУ.
Прокурорът доказа, че агентът е разпространявал и материали в социалните мрежи, оправдаващи въоръжената агресия на Русия срещу Украйна. Жената призна окупацията на украински територии за легитимна.
В навечерието на присъдата жената внесе искане за процедура по размяна срещу нея. В същото време предателката заяви, че след евентуална размяна, ако е необходимо, ще се вдигне на оръжие и ще се бие срещу Украйна.
Руският агент е признат за виновен по част 2 на чл. 111 от Наказателния кодекс (държавна измяна във военно време) и част 2 на чл. 436-2 от Наказателния кодекс (оправдание за въоръжената агресия на Русия срещу Украйна). В резултат на това жената е осъдена на доживотен затвор.
Убиха го! Убиха го мръсните фашисти с активното бездействие на сащ.
Американският журналист, задържан в украински затвор, е починал - Обективно
Американският журналист Гонсало Лира е починал в украински затвор, съобщи семейството му в петък. „Не мога да приема начина, по който почина синът ми. Той беше измъчван, изнудван, в изолация в продължение на 8 месеца и 11 дни и посолството на САЩ не направи нищо, за да помогне на сина ми...obektivno.bg
ЗакъснЕ, вчера беше помена.
Ми казвайте, бе. Аз сега го видях. Много ми е мъчно...