Актуализиране на минимална заплата трябва да има и дори може би да се премине към германския модел - минимална часова ставка.
Не е редно вместо да се опитат да борят сивата икономика, да способстват увеличаването й с постоянно вдигане на максималния осигурителен праг. Не стига това, ами защото няма достатъчен ръст на икономиката и работещите, продължават да вдигат пенсиите без да има пари за това, като решиха да вдигнат осигуровките с още 3%.
В момента 31.3% са осигуровките и 7.5% данък общ доход или общо удръжките са 38,8%. Имам колеги в Германия (които обаче са на заплата) и разликата в %-ите спрямо това, което се взима на самоосигуряващо се лице в България е под 5%. Сега, като вдигнат с още 3% осигуровките в страната ни почти разлика няма да има.
Само където детето ми няма да взима 250 Евро на месец до 21 годишина възраст детски надбавки, държавата не ми е плащала частната му градина (а вместо това пък в полу-безплатната държавна постоянно ни искаха пари за легла, матраци, щори, играчки и какво ли още не), лекарствата му не са безплатни; пътищата ни на нищо не приличат, тротоарите, ВиК услугите - трагедия (на режим сме лятото), тока - с ежедневни токови удари и сметки по 700-900лв зимата, храните в магазина са на цена по-висока отколкото в Германия (сравнявал съм с цени в Хамбург и различни места в Баварска област), обществения транспорт - нередовен, жп транспорта - опасен за живота, при нужда от услуги свързани със здравеопазването - си доплащам за всичко - преглед, болкоуспокояващи, дезифектанти, инжекции, спринцовки, консумативи.
Къде отиват всички тези пари, които давам всеки месец? Не виждам никакъв резултат, а всяка година ми искат с по 1500лв отгоре на годишна база. Като вече стигна до там, че все едно купувам по една нова Дачия годишно на правителството.