Честит ни Шенген

Кат гледам на румънците не им е отлено много време да вдигнат дълга с 20%, с подобни дефиците кат наще. Ма щом казваш 100г. ша ти са доверим. Теб борда ясно, че не те притеснява, все пак спестяванията са ти в Евро.

Ко да им гледаме? Трябвали им теглили.. отскачат след ковидято, при нас такива скокове няма. С Румъния може да се гледаме, с Дания не.

Тва за спестяванията ми предположение ли е или имаш сигурни данни?

Превалутирай още сега като та е шубе, ако е голяма сумата ще договориш хубав курс, разликата така или иначе ше я изяде инфлацията докато чакаш да падне борда.

Ко да им гледаме? Трябвали им теглили.. отскачат след ковидято, при нас такива скокове няма. С Румъния може да се гледаме, с Дания не.

Тва за спестяванията ми предположение ли е или имаш сигурни данни?

Превалутирай още сега като та е шубе, ако е голяма сумата ще договориш хубав курс, разликата така или иначе ше я изяде инфлацията докато чакаш да падне борда.
Още 2019г. са с 4% дефицит, по-скоро теглили, щото много арчили.

Предполагам, че е в евро, все пак беше споделил че живееш и работиш в Дойчланд юбер аллес.

Още 2019г. са с 4% дефицит, по-скоро теглили, щото много арчили.

Предполагам, че е в евро, все пак беше споделил че живееш и работиш в Дойчланд юбер аллес.

Колко е средния им дефицит през последните 20 години, че така та уплашиха тия 4%?

Дойчланд юбер аллес може би е за тебе, като гледам как напираш юрото да те пази от въображаеми финансови катаклизми. При мен.. така се наложи.

Не предполагай.

Колко е средния им дефицит през последните 20 години, че така та уплашиха тия 4%?

Дойчланд юбер аллес може би е за тебе, като гледам как напираш юрото да те пази от въображаеми финансови катаклизми. При мен.. така се наложи.

Не предполагай.
Коги последно им е скочил над 4%, се налага МВФ да ги спаси, разликата е че ако ние опрем до него курса може да се промени.

То юрото ни пази от 2002г. от невъобръжаеми катаклизми, а преди тва юбера.

Коги последно им е скочил над 4%, се налага МВФ да ги спаси, разликата е че ако ние опрем до него курса може да се промени.

То юрото ни пази от 2002г. от невъобръжаеми катаклизми, а преди тва юбера.

Разкажи кога.. ние къде сме били тогава?

Аз бех в България, за теб не знам.

Имах предвид, кое е наложило МВФто да дава кинти на романеско, какъв катаклизъм се е случил? Нас пропуснал ли на е тоо катаклизъм? не бъди хардуеърист.

Имах предвид, кое е наложило МВФто да дава кинти на романеско, какъв катаклизъм се е случил? Нас пропуснал ли на е тоо катаклизъм? не бъди хардуеърист.
Правиш ли по една или друга причина висок дефицит си в рисковия кюп, особено ако си в борд. Причини много, резултата е един и същ. Нас тогава пак на е пазило юрото + предните години сме били на излишък... демек немало е такъв харчлък. Ако бехме с тоо бюджет дет е сега и на удари такъв катаклизъм, пиши ни бегали левчетата.

Правиш ли по една или друга причина висок дефицит си в рисковия кюп, особено ако си в борд. Причини много, резултата е един и същ. Нас тогава пак на е пазило юрото + предните години сме били на излишък... демек немало е такъв харчлък. Ако бехме с тоо бюджет дет е сега и на удари такъв катаклизъм, пиши ни бегали левчетата.
Нема как да ги пишем. Борда не се бута толкоз лесно, камолЕ курсът. Не отговори на въпроса, що не си метнеш спестяванията в юро от сега, че да ти е мирна главата?

Нема как да ги пишем. Борда не се бута толкоз лесно, камолЕ курсът. Не отговори на въпроса, що не си метнеш спестяванията в юро от сега, че да ти е мирна главата?
Коментираме кви са рисковете/ползите/минусите от евро/лев/борд и кое е най-добре за нас като страна, аз кво съм направил със спесняванията си е моя грижа.

За ся няма риск за борда, да, първо ша има вдигане на данъци, осигуровки, национализиране на частните пенсионни фондове, нарастване на дълга и чак тогава ще дойде "готиното". Разбира се, ако преди това не изпаднем в ликвидна криза заради тоз харчлък.

Коментираме кви са рисковете/ползите/минусите от евро/лев/борд и кое е най-добре за нас като страна, аз кво съм направил със спесняванията си е моя грижа.

За ся няма риск за борда, да, първо ша има вдигане на данъци, осигуровки, национализиране на частните пенсионни фондове, нарастване на дълга и чак тогава ще дойде "готиното". Разбира се, ако преди това не изпаднем в ликвидна криза заради тоз харчлък.

Аха, щото май и за моите те беше грижа. Щом си са уредил, ше спа спокойно. Като са появят симптомите тогава ше бием камбаните. То всъщност по-малкото зло (дет викаш) скоро ще се случи, те тогава да се надяваме да нема катаклизми, че ще си останем без ката-то.

Аха, щото май и за моите те беше грижа. Щом си са уредил, ше спа спокойно. Като са появят симптомите тогава ше бием камбаните. То всъщност по-малкото зло (дет викаш) скоро ще се случи, те тогава да се надяваме да нема катаклизми, че ще си останем без ката-то.
А, то вече се случва. Заложено е от 1 април вдигането на минималния и максималния осигурителен доход.

А, то вече се случва. Заложено е от 1 април вдигането на минималния и максималния осигурителен доход.

Минималната заплата не се ли вдига или искаш само да цоцаш?

Минималната заплата не се ли вдига или искаш само да цоцаш?
Хаха, от кое да цоцам, от това което съм добавил като стойност ли? Вдигането на данъците е цоцането, не обратно. Загуба на разполагаем доход, засилване на сивата икономика, увеличаване на безработицата... това става коги се вдигат осигуровки по този начин. Ся ко се случва, вдигат осигуровките та да влиза повече пара, а в същото време е повишено и преразпределянето на парите от дръжавата - дефиниция за цоциализъм и отиване към тва дет говоря.

Като увеличиш разходите за бизнеса, бизнеса или реже другаде (освобождаване на персонал) или ще вдигне цените. Дали реално са ти се повишили доходите с вдигането на МРЗ или?

С всяко увеличаване на минималната заплата вдигат и осигурителния доход. Нищо извънредно не се случва, т.е. няма камбани тук. Иначе понеже си се запътил към запада, със сигурност трябва да свикнеш, че колкото повече взимаш, толкова повече ще даваш. То и затова финансовата границата между програмист и тракторист не е толкова голяма.

В крайна сметка нали уревахте, че у шенгена и безнесО щял да литне... Нали искате да му дадем време, изчакай малко.. ше тръгне икономиката.

С всяко увеличаване на минималната заплата вдигат и осигурителния доход. Нищо извънредно не се случва, т.е. няма камбани тук. Иначе понеже си се запътил към запада, със сигурност трябва да свикнеш, че колкото повече взимаш, толкова повече ще даваш. То и затова финансовата границата между програмист и тракторист не е толкова голяма.
Тя тая заплата трябва да се вдига на няква база, например ръст на БВП, производителност на труда и тн. Като се вдига механично стават катаклизми. Например ся ша имаш над 30% ръст на МРЗ за 2 години, а БВП и производителността с 2-3%. Камбаните ша ги чуят чуждестранните инвеститори и ше почнат да се изнасят, ша ги чуят ората дет ше останат без работа и другите дет ще им намалеят реалните доходи.

Тя тая заплата трябва да се вдига на няква база, например ръст на БВП, производителност на труда и тн. Като се вдига механично стават катаклизми. Например ся ша имаш над 30% ръст на МРЗ за 2 години, а БВП и производителността с 2-3%. Камбаните ша ги чуят чуждестранните инвеститори и ше почнат да се изнасят, ша ги чуят ората дет ше останат без работа и другите дет ще им намалеят реалните доходи.

На 1 февруари 2023 г. - ден преди да се разпусне, 48-ото НС реши минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата.

Нищо скрито няма около МРЗ.

Нищо скрито няма около МРЗ.
Е тва не ти ли говори достатъно... "ден преди да се разпусне, 48-ото НС реши минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна". Последния ден пуснали лайното и бегали на избори. И тука идва парадокса, МРЗ е в СРЗ, а много голям брой от работещите взимат около тази сума... и тука влизаме в една спирала на постоянно вдигане без да отговаря на ръста на икономиката (може би му викат "камбана" на това). Аз затова казвам, че последните години правителствата перманентно вдигат разходи, данъци и колелото се е звъртяло, дано не се сетим кат удари на умряло камбаната.

Актуализиране на минимална заплата трябва да има и дори може би да се премине към германския модел - минимална часова ставка.
Не е редно вместо да се опитат да борят сивата икономика, да способстват увеличаването й с постоянно вдигане на максималния осигурителен праг. Не стига това, ами защото няма достатъчен ръст на икономиката и работещите, продължават да вдигат пенсиите без да има пари за това, като решиха да вдигнат осигуровките с още 3%.
В момента 31.3% са осигуровките и 7.5% данък общ доход или общо удръжките са 38,8%. Имам колеги в Германия (които обаче са на заплата) и разликата в %-ите спрямо това, което се взима на самоосигуряващо се лице в България е под 5%. Сега, като вдигнат с още 3% осигуровките в страната ни почти разлика няма да има.
Само където детето ми няма да взима 250 Евро на месец до 21 годишина възраст детски надбавки, държавата не ми е плащала частната му градина (а вместо това пък в полу-безплатната държавна постоянно ни искаха пари за легла, матраци, щори, играчки и какво ли още не), лекарствата му не са безплатни; пътищата ни на нищо не приличат, тротоарите, ВиК услугите - трагедия (на режим сме лятото), тока - с ежедневни токови удари и сметки по 700-900лв зимата, храните в магазина са на цена по-висока отколкото в Германия (сравнявал съм с цени в Хамбург и различни места в Баварска област), обществения транспорт - нередовен, жп транспорта - опасен за живота, при нужда от услуги свързани със здравеопазването - си доплащам за всичко - преглед, болкоуспокояващи, дезифектанти, инжекции, спринцовки, консумативи.
Къде отиват всички тези пари, които давам всеки месец? Не виждам никакъв резултат, а всяка година ми искат с по 1500лв отгоре на годишна база. Като вече стигна до там, че все едно купувам по една нова Дачия годишно на правителството.

Горе