От: "бяла карта" - мнения?
На мен от ЦКБ ми предложиха кредитна карта… има само една годишна такса от 25 лева, а при плащане при търговец няма такса.
При теглене от банкомат сигурно има, но аз за това няма да я ползвам.
… могат да се плащат сметките, да се зарежда гориво, да се пазарува от магазини и т.н, без никаква такса.
Май само аз не разбрах – къде е логиката и разликата в сравнение с всички други дебитни и кредитни, и всякакви карти, където
никъде няма такса в болшинството
(98%) от случаите при заплащане на ПОС терминал
(физически или виртуален такъв) на всякакви суми!?
Не знам, но това да се изтъква като „предимство“ ще е нормално, ако 98% от банките charge-ваха такса при плащане към търговци, но СЛАВА – все още не са така и няма такива неща, след една камара години може би…
Т.е. това „предимство“ автоматично отпада, след като и при същата банка, и при други банки за плащане към търговци НЯМА такса
(нещо повече: никога не е и имало).
Този пример е също толкова смислен, колкото и този, че с карта може да се заплащат стоки и услуги през интернет… ми няма файда да се изтъква такъв feature, след като всички карти го могат това, с изкл. на 0ББ картите и по-специално за международните преводи в чужбина
(по последни feedbacks са си все така кофти и невъзможни за ползване).
Все пак за протокола: Месечна такса за разплащателна сметка с карта – 1,25 лв.
(без: 1,50) при една др. банка. Важи за всички видове карти, с изкл. на кредитните ѝ, т.е. само дебитните. При кредитните е 2 кинта
(т.е. 1,25 + 2 = 3,25 месечно). Но така или иначе в масовия случай си става въпрос за дебитна, където няма месечна такса за дебитната, съответно само 1,25. 12 x 1,25 < 25 лв. на годишна база. С 10 лв. прецакване.
При ЦКБ пък е
Чл. 2, т.1, б) или 0,50/месечно за сметка с дебитни карти. Месечни такси за дебитните не намирам, явно няма. Но пък явно са въвели от скоро време
(last half year) 0,20 за плащания на ПОС в чужбина и България за всички карти, различни от „
Debit MasterCard“
(като при най-масовата – Visa Electron дебитна е 0,20 през ПОС в BG и 0 през ПОС за чужбина). Ясно се вижда, че гледат да наложат PayPass картите, за да може и повече обекти в страната да ги приемат, че да си обновят и те ПОС терминалите, а от там и банките пак да лапнат средства по тази линия. Как бързо и лесно кръгът се завърта
. Реклама на PayPass карти > изкарване на карти от страна на потребителите > обновяване на ПОС терминалите рано или късно, т.е. влагане на пари в това от страна на магазините > избиване на вложението чрез увеличаване
(почти невидимо) на цените на дадени стоки/услуги > плащане за рекламата на банките + ПОС PayPass терминалите от страна на кой?
Крайните потребители отново. Но да се върнем темата, 0,50 месечно x 12 < 25 лв. отново, тук разликата вече става още по-чувствителна, а именно
(25-6): 19 лв.
Така или иначе кредитните карти са все още за „богатите“ хорица принципно. Нормалните си действат с дебитни и нямат
прибързани покупки. Отделно настрана откъм защита (вече писано
тук и
тук по-подробно) са си гола вода, т.е. едно е да имаш 2k в дебитна карта и да ти източат 2k, друго е да имаш 2k, да ти източат тях, но и още 2-3-4k отгоре
„на кредит“.