От: "бяла карта" - мнения?
Бях на зор и кандидатствах защото ми трябваха бързо някакви пари.
След като изчетох всички мнения по темата + допълнителни линкове със блогърски публикации - останах с впечатление, че явно съм бил голям късметлия затова, че ми се обадиха след 2 месеца а вече бях намерил парите.
След доста теглени и погасени бързи кредити към Вивус.бг и Кредисимо.бг и кредит в ЦКБ, моя съвет е следния:
Подобни кредитни фирми, редовно нямат офиси, само те могат да те намерат, когато им трябваш.
Лихвите са адските! На 500 лв. кредит връщам 590 и то за 1 месец.
Ако дръпнете 500 лв от банка, лихвата ви на година ще е 8%, тоест ще върнете под 550 и то за 12 месеца а не за 1!
Като цяло лихвата в банката в най-лошия случай да е 12% да закръглим, защото да се падне по 1% на месец.
И какво се получава в най-лошия сценарий с най-тежкия лихвен процент при банката: теглите 500 и след месец връщате 505 а не 590.
А и от банката няма да ви пратят мутри а съдия изпълнител, който ще ви отнесе видео, тв, двд или квото имате, ако изобщо имате нещо, но ще си останете жив и здрав.
А също така си имайте на предвид, че може да си ги погасите предварително и без наказателни такси, зависи от заема, всяка банка предлага широк аспект от кредитни планове.
А порочния кръг при микро-кредитите започва точно тогава, защото нямаш да върнеш 590 на заплата, и да ти остане за всичко останало, нямаш или поне не ти се иска да погасиш и част от тая сума.
Затова има опция за "глупаци" просто плащате лихвата, която в случая е 90 лева.
Така съм плащал месеци наред и то само за да удължа срока на погасяване на сумата, не си заслужава!
Теглил съм бърз потребителски кредит от ЦКБ за да покрия подобни микро кредити.
При бързия потребителски кредит на ЦКБ получаваш отговор до една седмица, предполагам всяка банка има подобен и ГОДИШНАТА лихва е 8% а ако имаш поръчител и ти превеждат заплатата на твоя сметка при тях, лихвата пада до 6% на година!
По прости сметки:
Теглиш 500 лева бърз кредит, връщаш 590 след 1 месец
Теглиш 1000 лева от банка, връщаш 1060~1080 след 12 месеца
Тази лихва която ще платите за 12 месеца е същата като за 1 месец при бързите кредити и то за мнго по голяма сума.
Очакват само да сте на повече от 6 месеца на работа (понеже в повечето фирми 6 месеца е изпитателния срок) и съответно да имате постоянен трудов договор, и да ви остават 400 лева от заплатата след като ви извлечът месечната вноска по заема.
Ако са ви спешни 50-100, най-добре е искайте от приятели, ако ще и притеснете 10 човека за по 10 лева, но бързи микро кредити - никога!
Ако ви трябва по-голяма сума, която не може да вземете от приятели, то трябва да се обърнете към банка!
Банките са най-малките мушенници и най-малкото зло в целия тоя порочен кръг със заеми!
Знам, че постът ми не е конкретно по темата Бяла Карта, но и аз много се колебах за нея, затова изчетох всичко, имаше също така доста офтопици, но като цяло, който ще чете за "Бяла Карта" бих желал да види и моя пост със моите съвети, понеже и аз съм си патил. Така, че дори до 200-300 лева може да кандидатствате в банка, пак ще върнете 7-8% отгоре за една година! Няма да имате и наказателни такси при предсрочно погасяване, просто разгледайте офертите на банките е моя съвет и най-вече в тая в която си получавате заплата, ако изобщо я получавате по банков път.
пс: по-горе в постовете стана въпрос, че потребител не е успял да си издейства документ затова, че вече се е издължил, та ще му дам конкретен пример:
Когато теглих заема от ЦКБ за да покрия тези микро-кредити направиха наредените от мен разплащания по техните сметки, но ми искаха документ и от двете институции за да им докажа, че съм се издължил и да мога да усвоя останалата част от заема в кеш.
От Вивус ми издадоха такъв документ и ми го пратиха по мейл да си го разпечатам още същия ден а от Кредисимо ми казаха, че са необходими 2 седмици, 12 лева такса за издаване и 4 лева за куриер по Спиди за съответния документ.
След което им писах един доста дълъг мейл в който подробно обясних, че конкурентна на тях фирма (даже я споменах коя е) ми издала същия документ безплато и ми го е изплатила по мейла а те ме таксуват и карат да чакам дори и след като съм се издължил барабар с големите лихви, че не съм доволен от услугите им и че следващият път сериозно ще си помисля кого да избера.
След което до половин час последва обаждане по телефона от Кредисимо в което ми обясниха, че документът ще бъде издаден и изпратен на посочения от мен мейл в рамките на 2 часа, така и стана - значи можело!
Дори не се занимавах да ги разпечатвам а си отидох в банката с флашката, там да си ги разпечатат.
Моя съвет е да не се страхувате и да си търсите правата а и също така да дадете дори и същия пример, а те ще направят всичко възможно да ви задържат като клиент и пак да "клъвнете", което си остава ваш личен избор! Имате си глава на раменете.
пс.2: доста добра темичка се е заформила тук, дано си остане така, има доста информация за подобни кредити а ето и моя принос, освен това след като прочетох всичко тотално се отказах от Бяла Карта!