От: От: Безплатни СЧЕТОВОДНИ съвети! Задайте своя въпрос ТУК!
Благодаря за отговора. Средно правя около $10-15 на продажба (печалба след комисионна за сайта). Фирмата е огромна и си имат правила за ползване и не сключват допълнителни договори с автори като мен. В лиценза на продуктите, които продавам, пише "can be used once in a single project" или нещо от този сорт. Не знам къде е разликата между "отдаване за ползване без срок" и "продаване, като собствеността в/у продукта си остава моя". Не знам също има ли някакво реално значение това.
Не може ли просто всичките пари за месеца да се осчетоводят веднъж като услуга към тази фирма? Издавам invoice на компанията след като ми преведе парите и всичко е точно?
Как го правят авторите които продават в App Store / Playstore, etc? Там условията са абсолютно същите - Apple (примерно) e посредник между автора и купувачите, които дават едни пари за да ползват продукт.
по принцип не се гледат парите а се гледат продажбите.
счетоводителят за да осчетоводи продажбата му трябва документ.
Ти не отдаваш за ползване авторски труд - ти продаваш стока върху която ти имаш авторските права.
Най добре е да си имаш фирма и нещата да си вървят нормално , също и с плащането на данъците.
По принцип международните сделки се осчетоводяват малко по трудно - не виждам нищо особено в сумата 300-400 лв на месец.
Друг е въпросът ти по колко пари печелиш от една сделка.
Във моят магазин за софтуер работим по същият начин - привеждаме парите на доставчика един път в месеца но всяка сделка се осчетоводява по отделно.
Сега ако направиш сметка за 400 продажби 400 лв. се получава 1 лв. на продажба - счетоводителят прави няколко операции по тази сделка и то с повишено внимание поради факта че сделката е международна. Сега сравни този 1 лев. с доста по ниско квалифицираният труд например за въвеждане на продукти в един интернет магазин което върви примерно между 1-2 лева.
Мисля си че не е проблема в счетоводителя а в факта че може би печалбата ти от една сделка е малка.
Ако не е тайна колко печелиш от тези 300-400 продажби.
Но аз бих помислил за нещото друго - дали не е възможно да има договор между теб и интернет магазина, в който нещата така да бъдат представени че ти все едно правиш една единствена сделка. Тогава счетоводителят позовавайки се на този договор би могъл да осчетоводява нещата като една сделка.
Аз например не бих сключил такъв договор защото не е правилен, но ти би могъл да помислиш.
Благодаря за отговора. Средно правя около $10-15 на продажба (печалба след комисионна за сайта). Фирмата е огромна и си имат правила за ползване и не сключват допълнителни договори с автори като мен. В лиценза на продуктите, които продавам, пише "can be used once in a single project" или нещо от този сорт. Не знам къде е разликата между "отдаване за ползване без срок" и "продаване, като собствеността в/у продукта си остава моя". Не знам също има ли някакво реално значение това.
Не може ли просто всичките пари за месеца да се осчетоводят веднъж като услуга към тази фирма? Издавам invoice на компанията след като ми преведе парите и всичко е точно?
Как го правят авторите които продават в App Store / Playstore, etc? Там условията са абсолютно същите - Apple (примерно) e посредник между автора и купувачите, които дават едни пари за да ползват продукт.