Честно казано, не съм много наясно как точно стоят нещата в по-платежоспособната част в Европа в момента, но все ми се струва, че едва ли поръчват така масово от Али. Най-вече, защото едва ли им се чака за доставка, а и най-вероятно, както ги има тези складове почти всичко от сайта е налично в магазин на 100 метра от теб, където ти го продава местен търговец със съответната надценка. Тоест те основно си пазаруват от местни търговци, които си внасят и сега от Китай, а не директно от китайските сайтове, но може и да греша. Разликата е, че там надценките са по-ниски, а са по-ниски, защото на голям пазар е по-лесно да печелиш от оборот.
Но наистина ми е интересно да видя някакви данни или някой, ако може да сподели информация какъв % примерно от населението на Германия, Франция, Италия, Австрия и Испания примерно пазараву директно от китайски сайтове и за какъв вид стоки. След това вече ще стане ясно дали проблемът е за всички или само за нас.
Иначе китайците след като заляха целият свят с евтинии, вече са в друга сфера и правят скъпи и качествени неща, само телефоните им виж за кво става въпрос. Моя хуавей е по-скъпи от айфон май и има защо