От: Дава ли малкия град предимство
Аз съм споменавал откъде съм, но никога не съм хвалил града си. Щото сме гадни копелета :lol:
Не е от най-малките, не е и от най-големите - нещо средно (50-60к), а знаем че балансът и равновесието в икономиката е най-важен.
Намира се в идеалният център на България на равно поле, откъдето всеки има начална и равна точка до всеки край на България. Заобиколен е от планини и всеки желаещ може да хване къра и да си поотдъхне малко на чист въздух по-нависоко.
Близко е до язовир, където се предполага че желаещите да се слеят с природата и спокойствието може да подремят чакайки рибата. Важни са елементите за отдих и почивка, защото наред с всяка работа, те идват и трябва да са качествени, без да се налага да хвърлиш сумати и пари, да отидеш далеч, за да си починеш, тъй като си работил за печалба, а не за почивка.
Самата големина на града предполага и добре изградена инфраструктура от всички основни необходими служби. Въпреки това обаче няма как да се избегне тендеционалния фактор "ромско присъствие", то расте така или иначе главоломно според статистиките навсякъде.
На мен лично ми харесва както големият град, защото обичам лудницата, шума и напрежение, бързината на ежедневието, така и малкият град. Всъщност където и да съм, бих свикнал за не повече от седмица, затова и мнението ми е от без значение. И на село да бях, ама нямам село. Пасал си там 20-30 овце и кози като малък, имахме на едно лозе някога и това ми бе лятото.
Забелязвам и аз две гледни точки, които се обсъдиха даже по-горе:
- Когато някой дойде за пръв път и то от по-голям град, се очарова от спокойствието, красотата и това, че все пак всичко необходимо му е налице и градът на пръв поглед и идеален за живеене и бизнес.
- Когато някой местен си хване пътя и иде да живее в по-голям град, свикне там и се върне, за него това завръщане е пълна скука и тъпотия, колкото да види най-близките си и не му се стои повече.
Истината е там, че парите правят спокойствието, а спокойствието е там, където ти е работата / бизнеса, където си се устроил, защото ежедневно си буташ по някаква работа и знаеш, че накрая на месец чрез нея ще нахраниш семейството си, ще си платиш сметките, ако остане ще заделиш и за глезотийки. Ако не си предприемач, никъде не би успял. Хората напускат малките градове с единствената цел да идат да си намерят работа в по-големите, където шансът им е по-голям.
И накрая ще вметна една фраза, тъй като смятам е важна: Там, където си вадиш хляба, не си вади хуя!