Аз да вметна една идея за безплатно подобряване на скоростта на дадена програма, която зависи от скоростта на харда. SSD със сигурност помага, но има памет в пъти по-бърза от SSD, и това е RAM-а на компа. Има такива RamDisk програмки дето взимат част от RAM-а и правят виртуален диск - дял, на който му слагате буквичка и все едно е дял от харда. Ето например каква е скоростта на достъп на един такъв дял от моя вече застаряващ лаптоп:
Виж файлът 17063
Аз лично ползвам Primo Ramdisk. Програмката е платена, но не е скъпа. Даже май можеше да се ползва и безплатно, не помня какви бяха ограниченията.
Размера на такъв виртуален дял може да е фиксиран или плаващ (да "краде" от RAM само при нужда, когато се запълва дяла). При изключване на компа съдържанието може да се записва в компресиран image файл и при следващия старт да се разопакова отново в RAM, т.е. да не се загуби информацията. А може да започне и на чисто. Конкретно този дял от картинката горе съм го заделил за TEMP папката и при всяко стартиране на лаптопа започва празен - не ми трябва нищо в TEMP тъй или иначе. От RAM засега ми е взело само 383 MB, тези 3 GB са само максималния размер. Даже така елиминирам износването на SSD-то от записи в тази папка. Ползвам такъв дял и за user data файловете на Chrome - уж за да стартира по-бързо (може би милисекунди). Ако се занимавах с видеообработка, бих заделил такъв дял за разни временни клипове. Абе има приложения, всеки може да си измисли какво може да забърза така.
Ако обаче няма достатъчно RAM, това няма много да помогне. За съжаление повечето съвременни лаптопи са с 8 GB RAM, което аз лично считам за малко. Тенденцията винаги е била размера на RAM да е едва достатъчен за няколко отворени програми, след което на помощ да се включва харда като място за временна памет. Не знам при Apple как е, но ме съмнява и техните машини да имат предостатъчни количества RAM.