Sky
Well-Known Member
110К/25 години = 4400 или по ~370 на месец?След 25 година 110к в полза на наемът при оптимистичен и 90к при реалистичен.
След 35 година 138к в полза на наема при оптимистичен и 159к при реалистичен.
110К/25 години = 4400 или по ~370 на месец?След 25 година 110к в полза на наемът при оптимистичен и 90к при реалистичен.
След 35 година 138к в полза на наема при оптимистичен и 159к при реалистичен.
Обща полза за периода.110К/25 години = 4400 или по ~370 на месец?
Купуваш индексен фонд, с поне 8%+ доходност за последните няколко десетилетия и си готов.Някои от числата, използвани в примера, са различни от това, което съм видял като реалност, но дори и да използваме моите числа, пак наем + инвестиция е по-добре от купуване на имот с ипотека. Но друго ми е интересно. Едно от предположенията, които се използват, е, че обикновен човек може да състави и управлява портфейл от инвестиции с 8% средна годишна доходност за следващите 25-35 години, или пък да възложи тази работа на някой. Предполагам, че това трябва да се случи с помощта на финансовите пазари. Като човек, който няма никакъв реален допир с тези пазари, бих искал да попитам дали това е възможно. Ако имам някаква сума пари, да кажем 50К както в примера, мога ли да постигна такава доходност при сравнително нисък риск?
+ и че не зависиш от откачена хазяйка.Колеги, а какво ще стане ако има самоучастие + потребителски кредит. Не ипотечен. И какво става през тези години с инфлацията и покачването на цената на имота?
Как ще обезпечиш 100к потребителски кредит? Иначе лихвата ще е по-голямаКолеги, а какво ще стане ако има самоучастие + потребителски кредит. Не ипотечен. И какво става през тези години с инфлацията и покачването на цената на имота?
100к разбира се малко трудно, то не знам дали въобще има такъв голям потребителкси, но иначе плана е слагаш самоучастието на депозит (докато вземеш кредита) + доход + стабилен поръчител. То е ясно че ще е по скъпо, но накрая имаш чист имот не ипотека. Не знам дали може да се реализира така схемата за това питам.Как ще обезпечиш 100к потребителски кредит? Иначе лихвата ще е по-голяма
@blackout8масово не се гледа ипотеката като проблема в лонг терм, ...
Гледам на запад милионери викат, ако нямаш много яко кеш в милиони, то няма смисъл от покупка на имот, именно заради алтернативната цена, която се плаща. Не знам или те са прости или тук нашенци, като казват по-добре от собствено дом няма
Недвижимото реално може и да се вземе и с бизнес кредит, ако се причисли като актив на фирмата. За апартамент не знам, освен ако не му се смени статуса на търговска площ или офис площ. Тук не съм запознат дали трябва да отговаря на това условия, за да може да бизнес актив.100к разбира се малко трудно, то не знам дали въобще има такъв голям потребителкси, но иначе плана е слагаш самоучастието на депозит (докато вземеш кредита) + доход + стабилен поръчител. То е ясно че ще е по скъпо, но накрая имаш чист имот не ипотека. Не знам дали може да се реализира така схемата за това питам.
Апартамента на нашите е купуван около 1988 и все още няма 30 години! Но е купуван с помощта на родата, а не със заеми. Мисля че беше 14k, най-много да е бил 16k. Заплатите тогава са били 200 - 300 лв. За това време:Не мога да си представя 30 години хомот на врата от банката.
Я дай няколко за пример, че ми се освобождават доста париКупуваш индексен фонд, с поне 8%+ доходност за последните няколко десетилетия и си готов.
Щом имаш ето тук можеш да ги освободиш:Я дай няколко за пример, че ми се освобождават доста пари