Какво мислите за казармата?

От: Какво мислите за казармата?

Тука писаха и други хора, които са служили и имат различно от твоето мнение. Следователно имат и различни преживявания от твоите. Но моето мнение е, че каквато държавата, такава и армията. Да се надяваме, че нещата ще си дойдат на мястото.

Брилянтно написано, не мога да не го пусна цялото:
НЕ: Казармата е мизерия, извращения, унижения и безсмислено хабене на човешки живот
ОТ НИКИ РУСИНОВСКИ

Сякаш не ни стигат всички други проблеми, но отнякъде изпълзяха фашизирани идиоти, които се опитват с умилителна „романтика” да прокарат идеята да реставрираме една от най-зловещите, най-безсмислени и най-ужасяващи тоталитарни институции – задължителната казарма.
Нищо хубаво не мога да кажа за казармата – и мога да го кажа от собствен опит.
Изкарал съм в нея 2 години и половина. Две години и половина от най-хубавите, млади, креативни, красиви и силни в живота ми – зад решетки, огради и бодлива тел. В затвор.
Две години и половина, изтръгнати със сила от живота ми и зачеркнати. Няма ги. Няма ги приятелите ми в тях, няма го родния ми град, няма я музиката от това време, няма ме и мен. Когато се върнеш, нищо повече вече не е същото – връщаш се в непознат град, сред други хора, в някакъв вече друг свят. Нищо не е същото, но което е още по-важно – и ти вече не си същият.
Няма никакъв смисъл от казарма – като всеобща военна повинност – в едно модерно европейско общество, в което живеем вече от десетилетия.
Няма смисъл да мръзнеш в окопи на границата (нито има смисъл от самата граница) със скъсани кубинки, в които подложката е от... замръзнал лед. Десет години след това всяка пролет имах болки в пръстите на краката от измръзването, имам ги и досега понякога.
Няма смисъл да не се къпеш по един месец (28 дни – личен рекорд...), когато си на учение или мобилизационен лагер.
Няма смисъл да се учиш да мразиш и да убиваш съседите си – сега ходим в Турция и Гърция на почивка.
Няма смисъл да си режеш вените, за да получиш домашен отпуск.
Само това да беше.
Казарамата те смачква духовно и физически. Влизате различни – излизате еднакви: еднакво тъпи, еднакво посредствени, еднакво насрани. Като тухли в стената...
Нищо полезно не съм научил там. Казармата е пълна с извращения, изтезания, изнасилвания, унижения, саморазправа, бой, лицемерие, лъжа, корупция, кражби, престъпления.
Казармата е машина за месо. Всеки тъпак, който реве за нея, без да знае от собствен опит какво е, да прочете поне „Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг. Там ясно - и жестоко - е описано как дори общество от невинни деца (момчета), оставени на себе си, постепенно логично стига до насилие, убийства и тиранична социална структура. Подивява – за тези, които не разбират сложни думички.
Казармата изобщо не е забава. Казармата е място, в което може да останеш без някой пръст, без някой крайник и дори без глава. Там могат да те застрелят (имам такива приятели, лека им пръст) или да те докарат дотам ти да застреляш някого. Или дори себе си. Там можеш да полудееш. Съвсем буквално, не като метафора. Могат да те превърнат в инвалид – физически или/и психически – за цял живот.
Казармата е параграф 22 – ако си луд, ти можеш да не ходиш в казармата. Но ако не искаш да идеш в казармата, значи ти не си луд, а си абсолютно нормален (защото никой нормален човек не би искал да иде в казармата) - и тогава трябва да идеш в казармата. Умиране има, отърване няма. Желязна военна логика – порочен кръг.
Искрено пожелавам на всеки, който съжалява за казармата или призовава да я върнем под каквато и да е форма, да заживее именно в нея. Така би било справедливо. А не – да върнем казармата, но ако може, да ходи някой друг в нея. Това е лицемерие.
Щом искаш казарма – вземай калашника, слагай противогаза и с песен на уста поемай със строева стъпка към задника на географията, за да се стреляш с други такива идиоти с болни или промити мозъци като тебе. Ще се радвам да се върнеш в железен сандък, закичен с орден – защото нали твърдеше, че Отечеството има нужда от тебе. Докажи го!
А аз ще си живея живота – защото искам да го живея и не искам да убивам или малтретирам никого, за да се чувствам ценен и важен в собствените си очи.
http://bgtatko.bg/28279/tryabva-li-da-varnem-kazarmata-da-ili-ne/

images

На тоя либраст-боклик въобще няма да му чета изсраното. Сигурно не може сам да си върже обувките :lol:

images

На тоя либраст-боклик въобще няма да му чета изсраното. Сигурно не може сам да си върже обувките :lol:

Точно тези като него после първи бегат към армията да целуват ръка, че са ги отървали. Казармата за него явно е била просот продължение на училишния тормоз само, че без мама, тати или даскалицата да отърве кожата.

Имах един в моя набор такъв. Първата вечер като ни преместиха в бойния батальон така се случи той беше най-близо да вратата и се наложи да отиде за вода 10на пъти :). Но никой не го тормозил. На другия ден тъпака взел, че отишъл при ротния да се оплаче..... Оставям фантазията ви да поработи какви бяха следващите му 3-4 месеца

От: От: Какво мислите за казармата?

Имах един в моя набор такъв. Първата вечер като ни преместиха в бойния батальон така се случи той беше най-близо да вратата и се наложи да отиде за вода 10на пъти :).
С тоя пример не доказваш нищо друго, освен че в България цари масово малоумие и простотия. Няма нещо, което да ненавиждам повече от безсмисления тормоз над по-слаби хора и много отворени дришльовци са си изяли боя заради това ми схващане.

От: От: От: Какво мислите за казармата?

С тоя пример не доказваш нищо друго, освен че в България цари масово малоумие и простотия. Няма нещо, което да ненавиждам повече от безсмисления тормоз над по-слаби хора и много отворени дришльовци са си изяли боя заради това ми схващане.

Примера е, че доносничеството не води до нищо добро. Тормоза си го издейства сам. А форумни нинджи съм чел много.

Примерът показва само защо е добре, че са махнали казармата в стария й вид. Защото никой нормален човек не би искал да пратят насила децата му на място, където сбирщина путьовци ще ги тормозят, защото леглото им се е случило до вратата или по някаква друга безумна причина.

Re: От: Какво мислите за казармата?

. Но никой не го тормозил. На другия ден тъпака взел, че отишъл при ротния да се оплаче..... Оставям фантазията ви да поработи какви бяха следващите му 3-4 месеца

Нали е отишъл да става мъж, да се научи да се бие за родината не да ви носи вода... не ви е длъжен :) трябваше да ви тегли една... да си легне с ножа а като му скочите да среже някой както си трябва (удар и завъртане) крещейки: "коя следващата кучки" - за респект :) и после да го отлежи като все едно е убил човек ако се наложи... да ви видя как щяхте да излъжете че ви е нападнал сам 10 човека с нож на неговото легло (какво сте правили в леглото му :lol:) :) не сте попаднали на някой малко по луд който "по погрешка"* са го писали годен :) трябва да се чуствате късметлии :)

*щото недостигат хора

От: Re: От: Какво мислите за казармата?

Нали е отишъл да става мъж, да се научи да се бие за родината не да ви носи вода... не ви е длъжен :) трябваше да ви тегли една... да си легне с ножа а като му скочите да среже някой както си трябва (удар и завъртане) крещейки: "коя следващата кучки" - за респект :) и после да го отлежи като все едно е убил човек ако се наложи... да ви видя как щяхте да излъжете че ви е нападнал сам 10 човека с нож на неговото легло (какво сте правили в леглото му :lol:) :) не сте попаднали на някой малко по луд който "по погрешка"* са го писали годен :) трябва да се чуствате късметлии :)

*щото недостигат хора

Не схвана нещо не сме го юркали ние. Ние сме новобранците аз, той и сие. Водата си е вода отиваш и си пееш песничка даже. Отделно, че заради този случай на жалба го отнесохме всичките новобранци. Там вината е споделена. При един насрал се има още 10 омазани. И следващия път вече се научил да не се насира когато и където не трябва та дори и да е с разстройство стиска.

Да ти го обясня по цивилно. Дъни се млад меринджей и не глобяват само наего а целия офис. Дъни се втори път същата картинка. На третия път е пребит с камъни от колегите си ( ако са по-търпеливи, обикновено става още на втората издънка) . Та казармата те учи, че не си върха на сладоледа и много хора зависят и от всяка твоя дума и действие като и ти от техните.

Сега не ми развивай теория как това се учи навсякъде защото не е така. Последствията които имат грешките в казармата ги няма в цивилния живот и изводите от тях са коренно различни. Там няма рамо на което да поревеш, няма мама и тате да кажат всичко е ОК и с 2 телефоони разговора да те измъкнат от кашата, няма гадже да те лигави. Има грозни озверели мутри и знаеш, че си сам.

Понеже си заинтересован от курсове по оцеляване считай казармата за един такъв курс, но с малко повечко простотия. А простотията я има навсякъде където се събират повече от 3ма мъже

Re: От: Re: От: Какво мислите за казармата?

Не схвана нещо не сме го юркали ние. Ние сме новобранците аз, той и сие. Водата си е вода отиваш и си пееш песничка даже. Отделно, че заради този случай на жалба го отнесохме всичките новобранци. Там вината е споделена. При един насрал се има още 10 омазани. И следващия път вече се научил да не се насира когато и където не трябва та дори и да е с разстройство стиска.

Да ти го обясня по цивилно. Дъни се млад меринджей и не глобяват само наего а целия офис. Дъни се втори път същата картинка. На третия път е пребит с камъни от колегите си ( ако са по-търпеливи, обикновено става още на втората издънка) . Та казармата те учи, че не си върха на сладоледа и много хора зависят и от всяка твоя дума и действие като и ти от техните.

Сега не ми развивай теория как това се учи навсякъде защото не е така. Последствията които имат грешките в казармата ги няма в цивилния живот и изводите от тях са коренно различни. Там няма рамо на което да поревеш, няма мама и тате да кажат всичко е ОК и с 2 телефоони разговора да те измъкнат от кашата, няма гадже да те лигави. Има грозни озверели мутри и знаеш, че си сам.

Понеже си заинтересован от курсове по оцеляване считай казармата за един такъв курс, но с малко повечко простотия. А простотията я има навсякъде където се събират повече от 3ма мъже

Тегли им една майна, подготвя се да му му скочат :) респектира някой с ножа както си трябва ... като знаят че си въоръжен и достатъчно луд за да си ползваш оръжията в последствие ще предпочетат по лесна мишена няма да се занимават с теб... това като си сам... Оцеляване 101 гето стаил :)

Иначе като групичка новобранци можеше просто да издебнете някой от старите сам и да го респектирате персонално и много качествено - като да си иде отпуска - така спряха да ни джобят за пари пред училище едно време с групово респектиране :)

Ако трябва да разправям истории от гетото ... Това че движиш с някакви (стари кучета / квартални наркодилърчета мангалчета) и класът е предимно женски не значи че може да влезеш в междучасието стаята и на 6 момчета да им искаш парите... един го свали всички се погрижихме като си тръгне да ходи със залитания подпирайки се по стените... Час по късно излязохме да се бием с мангалчетата в полето но 14 излезли от входа (момчета от два класа) само 4ма минахме в полето и ни поошамариха отначало ама впоследствие други по луди наши хора помогнаха и повече е нямало проблеми...

Едни наши хора от един съседен клас (по луди от нас) се погрижиха с крака от стол за един друг джобещ - Там историята беше > дай някакви пари, в отговор - колко искаш 100 - 200 лв (200 лв струваше една баничка) > дай ги всичките да не те пребия > нашия човек се прави че бърка във вътрешния джоб извърта се и удря много здрава тупалка като го сваля на земята след това притича до входа на училището на 20 метра и след 20 секунди изкочи със крак от стол заедно с още един от неговия клас и той със крак от стол и го продължиха джобещия докато още беше на земята.... (този беше около 25 годишен предполага за първи път са го били така 16 годишни)

от тях вземам на готово решение едно за респектирането с оръжие като си мислят че си много луд че действа :)

Повече поне докато е била нашата смяна на училище проблеми джобене повече е нямало

Последно редактирано от модератор:
От: От: От: Какво мислите за казармата?

То навсякъде е така, но @Krumov се хвали с това, че 10 човека са скочили на 1...
и като си представиш, че такива идиоти искат връщането на казармата :shock:

Даа, ама ако Рабин грабне на табла баща ти и сигурно ще му разкаже играта :lol:

Е, то това не е достатъчно мъжествено. Но виж как се сетих, че шапкаря-баща ми- ме научи да играя шах-хъм!

Но по-якото е, че на тази си възраст в момента вече на 70+ сигура има по-добро телосложение от Рабин-а и други разни, и не спира да тренира по разни лостове и успоредки. Сигурно може да пробяга без проблем 10 км. без да се задъхва, защото нито пуши, нито пие алкохол. А сутрин прави редовно и упражнения на йогите. Режим. Свикнал човека от млад. 90-те години като почнаха едни проверки по места да ги тестват за физическа тях офицерите, да споменавам ли с какви резултати беше?
Отделно колко го е отнасял, заради милите си войници, които келешчета-крадливи, решили нафта да свиват. После кой виновен? Всеки топи другия и го отнася майора.
Всъщност е добре, че разкараха казармата, че малко ми беше писнало да звънят по нощите мили майки как да пуснат детето за сбора на село ... аз пък колко истории имам да разказвам за неблагодарна паплач, но както и да е.

Та, нека не е табла, да се пробва на плуване, бягане, тенис на маса, тенис на корт, каквото пожелае. Мултфункционален военен е, ти казвам! Даже му се дразня, че той си е загубил времето, като е можел да емигирира и да стане една холивудска звезда- като Арни 8)

От: От: От: От: Какво мислите за казармата?

То навсякъде е така, но @Krumov се хвали с това, че 10 човека са скочили на 1...

Вие очевидно не четете внимателно или четенето с разбиране по литература сте го пропуснали.

Крумов, точно обясни, че заради един са го отнесли останалите новобранци. Кой е по-виновен? Доносника или останалите, които са търпяли без да се оплачат на другарката?
Доносничеството и подлизурството се учи именно в училище. В казармата може и да те дисциплинират, да не си чак такава мижитурка.

По-нагоре нещо ме бяха понтирали за пералнята ми и отпушването на канали. Естествено, че така отпушения в казармата канал е бил опит, за да знае как да не си го отпуши в къщи, ако много не иска да си го върне на съседа отдолу и вместо фреш за закуска жена му да му сервира друг цвят течност :twisted:
Въпрос на обстоятелства.

Най се кефя как домакинята дава пример за ползите от казармата с чорап в пералнята... В тая държава всеки от всичко разбира

Аз споменах, че мога да давам примери и със студентския си живот, който беше не по-малко мизерен, само че нямахме вечерна проверка и безмозъчни старшини.
Пак е вид дисциплиниране, но едва ли на някой ще му е интересно... как вратата на стаята ни беше много ... крехка и една вечер докато ме нямало някаква компания с ритник си влизат вътре. И яко на леглото ми се ... пикаят, серат, но как бяха плъзнали въшки по душека нямам идея. Всичко изхвърлих и изгорих. Съквартирантките си имаха гаджета и нямаше проблем, не в спално, а в стаичка три на три да спим шест човека и да си живеем щастливо търпеливо изчаквайки се в банята, да си пълним кофите с вода, за да си я топлим и да се къпем.
Колко неща са ми откраднали няма да коментирам. Как са ти изяждали и последната кора хляб и ти си стоял като нещастно псе и си заспивал като малката кибритопродавачка.
Единия отворко пък беше ...ватерполист във ВИФ и винаги ме заплашваше с някакви други от там- от боксьори до щангисти, ако нещо нямам цигари в момента, например... как да не си намеря скоропостижно богато гадже?

От: От: От: От: Какво мислите за казармата?

Не бе човек не се хваля, не схвана и ти какво имам предвит. Заради това, че някой се оплакал от ходенето си за водя няколко пъти стрдахме всичките новобранци. И къде казах, че някой от нас е бит. Отдельоните комнадири са достатъчно изобретателни да сдухат новбранците и без да ги пипнта с пръст. Просто отварят устава на страница ХХ и се се почва. Може да набиваш ктас 3 часа , след това тичаш няколко км, след това оборка на плаца, след това тревога, след това си наряд, след това пак марш и така 1 месец. След вашия пут се избиват новобранците кой да отиде за вода. Доносника е след изкъсо и т.н

Ок, сега обясни как избрахте точно него да носи вода :)

Наистина не четеш какво пиша.....

От: От: Какво мислите за казармата?

Наистина не четеш какво пиша.....

ооо, чета, чета!

Имах един в моя набор такъв. Първата вечер като ни преместиха в бойния батальон така се случи той беше най-близо да вратата и се наложи да отиде за вода 10на пъти :)

Как пък точно Той се оказа най-близо? И как така се "налага" да ходи за вода? Може би вашата жажда налага това? или на него му се е пиело много...

това, че споменаваш цифра (при това голяма (иначе нямаше да я споменеш)) говори много
най-вече, че си/сте доволни и че се гордеете с постижението да го накарате цели 10 пъти да ви донесе вода :shock:

п.п. може отново да не съм разбрал правилно
това ще се дължи на факта, че не съм сигурен дали 10 пъти е малко или много
малко ще е ако някой друг е ходил 100 пъти за вода! :lol: това вече ще заслужава филм..или роман най-малко!

Горе