От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?
Рдезайн, по горе ме пита не е ли е добре се намиса, да не е добре - пресен пример виж как цикли запада от дръжави намеси. Държава влиза - харчи пари, който нямае, като тези пари са на заем, харче ги за непроизводителни неща - дава ги на хората да харчат и стимулиране на потребиление, сваля лихвите, увеличава паричната маса и всеичко с една цел харчене. От друга страна нала възбрани на бизнеса да не уволнява да запзи заплатите - всичко води до по голяма държава преразпределяне повече пари и тези пари отиват по непредназначение, като успоредно с това инфлацията ти расте кеф. И най-лошото че спестяванията спадат, а инвестиции се правят само с реални спестени пари, всичко печатане води до нереален растеж, който завършва с бъст.
Викаш прогресивен данък, те гадните богаташи гадните капиталисти да плащат повече им взимаме пари и ги дават на нас
Само два въпроса:
1) Защо аз или ти, които сме учили, инвестирали много времеи, паричен и всякакъв ресурс да се изучим, натрипаме човешки капитал (умения, знания, опит и т.н) жертва ли сме много и/или създаваме бизнеси и наемаме хора - та защо ние е да плащаме по-вече пари !? Губи ми се стимула не мислиш ли? Защо някой, който не допринася така както аз да плаща с нищо, а аз с многото?! И то най-вече насилствено трябва плащам!
2) Защо тези пари, които насилствена ги вземат от мен нямам абсолютно никакъв контрол как се преразпределят?!? Нима ти е кеф да вземат повече пари от теб и да отидат да си отглеждаме мангалите или да си отглеждаме безработните? Или отиват в някой джоб? Или и всичко да е перфектно държавата ги преразпределя за неефективни проекти?!
Не на последно място, колкото повече държавата ми взима толкова по-малко ми остава на мен за инвестиции
Не случайно има графика на кривата на Лафер за данъците и данъчните приходи
С увеличението ако е минала определена точка стават все по малко и по-малко приходите.
Ще питаш ами какво да се прави!? Просто държавата си свива собствените разходи, научава се да работи на излишъци не на дефиците. Научава се да взима по-малко дълг, щото този дълг е наш.
Викаш ами трябва се стимулира, по горе ти обесних как се случва това - но най-големият проблем, че така се изкривава пазара и пазарните принципи, води до спад на стимулите и мотивацията на бизнеса да се конкурира, като цяло спада производителността
Всяка една субсидия или помощ, води до това все по и по големи дисбаланси.
Що така с държавата се случва?! Ами много просто, когато ти налагам насилствено иземнване на данъците, аз нямам проблем как да ги изразходвам и нямам никакъв стимул да ги изразходвам по правилен начин
по ефективен начин
Когато го закъсам и изляза на загуба просто или взимам нов дълг, печатам или вдигам данъците. Кеф да си държава а и държавен служител, над 800к са на в адмистрацията
Това са чисто и просто икономически паразити!
Трябва се остави пазара сам да решава проблемите си, държава трябва осъществи и спазва бизнес средата и бизнес рамката и най-вече да не създава и покровителства монополите. Трябва държавата да преразпределя съвсем малък процент, трябва да заема малко и най-вече трябва следи правилната работа.
Но защо не се случва всичко?! Ами щото е сладко да взимаш блага по този начин, а ако оставиш пазара сам да се оправя ще си проличи колко са безхаберни политиците.
Държавата не е решението на проблема, тя е проблема!