Не искам да дървофилософствам, но как укрива данъци?
Намираме се с теб у форума и аз искам ти да ми напишеш статия или изработиш сайт, все тая. Пишем си 2-3 мейла разбираме се за 2000лв.
Пускам ти аз парите - всичко е точно, нали така
Само че по закон тия пари ти трябва да ги декларираш, защото са ти приход от търговска дейност, а на мен трябва да издадеш документ за това(ф-ра или касов бон). Аз мога да докажа че има търговска дейност от нашата комуникация, ако не съм ти дал парите на ръка, а съм ги превел по банка мога да докажа и че съм ги ти превел.
Това, че масово фрийленсърите работят на този принцип и не са ги хванали, не го прави законно.
Както и да е, мисля ,че достатъчно дъвкане вече в тая насока
Съмнявам се, защото съм виждал в една фактура основание "Сайт - 1 брой" при което му бяха плеснали един дизайн, който е сух и гол HTML и ме мина всичко за свършено.
Укриването на данъци е само тогава когато парите не се обявят. Което в повечето случаи, ако са взети на ръка, е така.
@s1yf0x , до тук добре. Но такава сделка дали ще минеш през личен мейл? И Всички имаме поне по един мейл, който използваме за спам и някакви незначителни мейли, където не си си направил труда да си сложиш реалните данни.
Ако си имал случай, сигурно е било с някой аматьор, който му е убегнал този момент.
Нали има мейли, в които има детайли на сделката, не е толкова трудно да се докаже в съда, а и истината е че най-вероятно няма да се стигне дотам.
В такива ситуации(защото имам познати, които са били в подобни ситуации), най-добрия подход е когато си подготвиш повечето документи да входираш делото(ти или адвокат) да му ги пратиш на съответния екземпляр и да му обясниш какво следва.
Възможно е той да се изплаши, възможно е и да реши че блъфираш и все пак да се стигне до съд, а най-разумното от негова страна би било и той да се консултира с адвокат.
Най-често това е момента, в който измамникът осъзнава, че е измамил не когото трябва и че човекът отсреща няма да остави нещата просто така, съответно връща парите и нещата приключват. Да, имаш малко разходи за адвокати да ти подготвят малко документи и т.н., но пък сумата със сигурност ще е в пъти по-малка от 5к.