Ще пусна по-дълъг пост.
Колко % годишно възвращаемост правите от акциите ?
Ако броя трейдинга го смятам в проценти спрямо капитал. Когато отварям някаква позиция за трейд целта ми е 30% върху капитала с марджин, което излиза 60% на личните пари. За сега в последните години горе-долу толкова и правя.
Само инвестиции без трейдинг.
Ако става въпрос за дълга позиция я отварям с идеята да не продавам поне 5-10г. и изобщо не ме интересуват ежедневните драми и ежегодна доходност.
Към днешна дата след корекцията дългото ми портфолио седи на 72% и илиза малко над възвръщаемостта, която бих имал ако бях купувал SPY, което за мен е ОК. А и без това е малко сложно да се купува S&P500 от България. По-надолу съм описал защо.
Лично мнение за колко са минималните средства за инвестиции всеки месец. Например всеки месец да инвестираш определена сума. Някой ще кажат, че може и с малко пари, но ще имаш като станеш на 60г. Но както казах личното ви мнение.
Започнах с дребни суми на заплата даже без да гледам текущите цени. Помогна ми малко, че хванах 1-2 корекции и бума след тях. В по-късен етап реших вместо да купя апартамент да живея под наем и да инвестирам, та налях парите за първоначалната вноска, а със свободни пари от заплата започнах и да трейдвам с опции активно.
В друга тема съм пускал какво можеш да очакваш при $100-$200 на месец ако влагаш в SPY или някоя blue chip компания като AAPL. Можеш да дръпнеш данните за пазара и да ги набиеш в един ексел. Така можеш да сметнеш на база предишни години какво би станало. Гледай да хваща периоди с финансови кризи.
Имайте предвид, над 97% от хората, които търгуват не печелят пари именно защото се опитват да търгуват вместо да инвестират.
От 1-ви април ще правя експеримент на тази тема и ще го опиша - ще купувам веднъж месечно с малка сума в някоя компания, която харесвам. Като ще разделя портфолиото на групи и сектори и ще гледам да има някакво съотношение. Идеята е, че съм дърт вече и трябва да има хем ръст, хем сигурност.
Бих купувал SPY, но за съжаление като българин не ми е разрешено поне в IB. Предполагам и при интродюсърите е така, защото те са клиенти на IB. Някой да ме поправи ако е наясно.
Едит: всъщност интродюсърите се водят институция и при тях може би може директно SPY?
Може да се заобиколи чрез опции ама един контракт е 100 бройки и няма как при стартиращ акаунт, защото това са $45к
S&P 500 расте вече 10 дни поред, как мислите дали ще продължи?
Краткосрочно? Не мисля. Има прекалено много несигурност.
- Война
- Лихви (не се знае 0.25% или 0.5%)
- Инфлация
- Спреда между 10 годишните и 2 годишните облигации в САЩ е почти на 0. Това обикновено сочи рецесия до 2г. и плаши хората
https://ycharts.com/indicators/10_2_year_treasury_yield_spread
- Нова вълна на ковид в Китай и затваряне на фабрики там
Виж че обемите са супер слаби, а VIX се върти около 20-25. Трябва ни под 20. Когато приключи войната ще има голям скок и точно на това разчитам аз.
Това на база очакванията за вдигане на лихвите от ФЕД, които се сбъднаха, тоест не ги вдигнаха с повече ли се дължи?
S&P500 исторочески се представя отлично по време и особено малко след увеличаване на лихвите. В началото има шок, който после отминава. Помисли защо е така без да ти подскажа?
А иначе ако може да се вярва на Powel от казаното на НАБЕ конференцията вероятно още след следващата среща ще вдигнат с 0.5%, което със сигурност ще ни даде възможности за покупки.