От: Re: От: Новите министри на Орешарски
От всички който срещам да пишат за герб са от малкото хора който не съм и намаляли доходите през мандата и не усещат какво "чудо" сътвори герб с икономиката... свързани с герб фирми, държавни служители и хора с доходи от чужбина или работещи за чужди аутсорсващи фирми... имаш ли досег с бг бизнес средата без да имаш някакви връзки просто няма начин да гласуваш за герб... Ако човек няма досег с другите хора му предлагам да се замотае в някой голям магазин от най евтините и да наблюдава какво пазаруват хората, как го пазаруват и колко пари вадят от протмонето си ... след това и в някоя аптека да иде и да се направи че разглежда козметиката или чайовете и да наблюдава отново хората... след това ако има лафче с някой от кварталната бакалия и тях да ги пита как мислят имат ли хората повече пари през управлението на герб или пазара се е свил ... най малкото показателно нещо е че банкоматите вече пускат и по 10 лв (сосиате женерал) откакто има банкомати винага най малката сума е била 20 лв ... Смяната на гумите да е имало опашки като предни години ? средата на април хората нямаха масово по 45 лв свободни пари да си ги сменят а вече беше топло това никога не е било...
Как пък така го реши че ще ни спрат еврофондовете те това са го играли
вече европа плаща за завършен проект ако сметне че няма нещо нередно те от сега си знаят че ако го пробват така няма да вземат накрая пари
така че не очаквам да са толкова тъпи да пробват пак и да ни ги спрат ... ама знам ли може да съм в грешка но не ми се вярва за това съм оптимист...
Колега coolice, а как ще коментирате официалната статистика или да не вярваме и на нея?
Депозитите на гражданите в банковата система растат и са стигнали колосални размери. Средната заплата не е спряла да расте, въпреки кризата. Е сега последните месеци се наблюдава застой в средната заплата. Линкове съм пускал в други теми. Който иска да търси в Гугъла.
Крайно време е да разберете, че се получава разслояване на обществото. Демек "на всеки му колкото си е изработил" - и правителството почти няма нищо общо с това и трудно може да управлява тези процеси.
Крайно време е да разберете, че умни хора и не толкова умни, че има упорити хора и не толкова упорити, че има предприемчиви и не толкова предприемчиви хора, че има такива, които предпочитат да работят и такива, които предпочитат да имат повече свободно време.
Преди имаше възход на световната икономика. Не само в БГ. Кредити се даваха лесно, всеки инвестираше, търсеше работници и нещата не изглеждаха толкова разслоени. Но от 3-4 години кредитите спряха и започна да се получава разслоението.
Ще ви дам няколко примера от лични срещи, които, разбира се, не са представителни. Но показват разликите във възможностите на хората и разбиранията им за работа и бизнес.
По време на строителния бум на 40 км от Пловдив качих едно семейство на автостоп от едно село с бутилка ракия в ръка - тръгнали да празнуват нещо в съседното село. Човекът бил строител - на времето работел в Коми. И като почна да ми се оплаква как никой не строи в тяхното село, как няма пари, как всичко е зле. Викам му "Човек хващаш влака сутринта и отиваш в Пловдив - строежи има много, търсят работници, дори и като общ работник да се хванеш имаш надницата 40-50 лв." Той тръгна да ми се оплаква как нямал 2 лв. за билет за влака. Е тоя човек дори по време на бума той не работеше - него няма как да го направиш богат.
Едни майстори пак по време на бума правеха нещо у нас. Едва ми издържаха нервите да не ги изгоня. Казаха за ден ще свършим - беше твърда сума за свършена работа. Трябваше им 3 дена. То пушене, то шматкане, то пиене на бира, то не знам какво беше. Сам ако го правех щях да го направя по-бързо. А те двама.
Пак по време на строителния бум от някаква фирма правеха нещо по офиса. Служителите млади момчета бяха набрали яко на шефа си и 5 мин работеха, 15 почиваха. Не се бъзикам - бъркаха си в носа, говореха по телефона, обаче не и работа.
И трети случай - майстор - млад, работещ за себе си, изключително чисто, изключително бързо. Като имаше много работа вземаше с него сина си да му помага - около 10 годишен. Не пуши, не пие бира, не се шматка. Почива 30 мин на обяд само колко да хапне.
И още един случай ми се наложи да викна водопроводчик - беше ром (циганин), обаче си разбираше и си работеше чисто и добре. И той с детето си ходеше около 10 год. - "Тате, дай това, подай онова, иди до колата да донесеш еди кой си инструмент".
Надявам се, разбирате че последните 2 в момента са засипани с поръчки и работят. За третия случай ти гарантирам че е засипан от работа и прави добри пари в момента, щото много познати ползваха услугите му и като са доволни го препоръчват. А другите къде поради лоши трудови навици и лошо управление духат супата.
У наше село има едно семейство от години развива животновъдство. Имат 3-ма сина, бяха в града да учат, после без работа или ниско платена работа. И накрая се върнаха да работят във фермата на баща си. Ама по цял ден в кравешката тор зарити. Имат крави, имат и друг бизнес. Освен 3-мата сина и баща им имат още 2-ма работника. С труд и постоянство се развиват добре и правят добри пари. От друга страна останалите седят по градовете без работа или на ниско заплащане и чакат от дядо и баба от село да ги издържат с една крава. Ми не става така. Тези баба и дядо са на години и с 1 кравичка, не могат да се конкурират с другия дето има 100 крави.
Та нито един от тези не е свързан с управляващи или с политици. Просто хората работят по 12 часа. А другите по 2. И правителството трудно може да им помогне каквото и да предприеме.
От една страна безработицата расте и хората без работа, пенсионери и без образование обедняват. Обаче от друга страна средната заплата расте, депозитите в банките растат.
Та както се казва - проблемът е структурен и трудно може да бъде решен с магическа пръчка.
И още нещо когато говорите за обедняване - казвайте "някои групи от населението обедняват", щото масово обедняване няма. На фона на депозитите в банките и непрекъснатия ръст на средната заплата трудно може да се говори за масово обедняване.