От: Re: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?
ама те точно за това са там политиците за да служат както и цялат администрация и тя е там за да служи на хората поне в нормалните демократични държави ( в цяла европа е така) и им се плащат запалти от данъците за да служат и хората ако не ми харесва как служат им бият шута на избори
ти живееш в една ненормална държава и политиците заедно с учителитите ти промиват мозъка за да си мислиш че са там за да те управялват както е било през комунизма жал ми е за теб не си знаете правата за това ви мачкат и е на това дердже бгто
кажи кои ти проми мозъкая с тези неща това е основно непознаване на демократичните ценности и как живеят хората в белите държави там никои не ги управялва а им служат затова са служители
затова и една финалдия има само 14 000 души аминистрация при 6 милиона населени а тук са над 100 000 при само един миллион отгоре
Ха...добре, че си ти да ми кажеш всичко това. Само не разбрах, прочете ли ми последния пост?
Не е ли истина, че масово хората казват "да изберем нови управляващи", а не "да изберем нови служещи". Проблемите се коренят от много по-дълбоко ниво.
Демокрацията си е демокрация... остави това. Да говорим за държавата и за казуса в топика... кое точно ти изглежда противоконституционно, както повечето хора разсъждават? Държавата не те задължава да ставаш висшист, още по-малко да се пишеш държавна поръчка, че и да ти плаща половината образование, а накрая да заминеш в чужбина.
Къде видя кадри и ако въобще ги има кой ги подготвя и за какво ги подготвя ?
Подготвят ги дементирали олигофрени "професори" в пенсионна или предпенисона възраст с увредено мислене или идиоти асистенти които не могат да се реализират другаде
То и не трябва да имат такова при условие че "кадрите" които подготвят са предназначени за обслужващ персонал и евтина работна ръка за фирмичките посткомунистическите мутри и милиционери накратко наречени "бизнесмени" назначени за такива, съставляващи над 80% от бизнеса на средно и по високо ниво в Задунаевска губерния.
Какъвто ни е бизнеса такава ни е и квалификацията на кадрите.
Университета само не може да те научи и направи специалист, ти трябва да имаш мотивация за това и да се развиваш още преди да се насочиш към дадена специалност.
Кадрите ще имат интерес да се усъвършенстват само ако ще получат дастойна отплата за вложените усилия а именно:
Висше образование - 500 лева
Английски език - 500 лева
Компютърна грамотност - 500 лева
Опит - 500 лева
-----------------------------
Заплата на висшист с опит, английски и компютър трябва да бъде минимум 2000 лева за да очакаваш нещо в замяна или 1500 лева за току що завършил без опит.
До тогава родния "бизнес" ще получи само и единствено ХАВАЙСКА ПУРА С ДВА МЕХУРА
Висшето ти дава само базови познания. Ако си привлечен от областта, в която си решил да се развиваш, сам ще се потрудиш, за да бъдеш конкурентноспособен на пазара.
Ти може да искаш и 5 хиляди лева. Ако беше толкова просто, заповядай на политическата арена, ние с удовлетворение ще гласуваме за амбициозни хора като теб.
Проблемът на българина е, че много говори и нищо не върши. Не те кефи, че вземаш по 500 лева месечно, а пък само стоиш и мрънкаш, но не на място.
Аз много добре съм го схванал смисъла ама проблема е не, че хората бягат в чужбина, а ЗАЩО? Трябва да се борят с причините не с последствията. И хората бягат не щото им е кеф, а защото тоя дето го дава това предложение и останали 239 шушумиги не са си свършили работата за която им е платено. Сещаш се предполагам какво искам да каже и мисля да не се впускам в подробности.
И не си знаете правата и затова ви манипулират:
ХАРТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Член 15
Свобода при избор на професия и право на труд
2. Всеки гражданин на Съюза има свободата да търси работа, да работи, да се установява или да предоставя услуги във всички държави-членки.
Източник:
http://eur-lex.europa.eu/bg/treaties/dat/32007X1214/htm/C2007303BG.01000101.htm
Някъде да пише, че тези дето са държавна поръчка нямат такива права за срок от 5 г.?
Пък това, че държавата била мозък - по-голяма простотия не бях чувал! Напълно подкрепям @coolice.
Твърде директно приемаш този мозък. Чисто йерархично и метафорично казано. Това, че ти и @coolice съвсем се отплеснахте от това, което исках да кажа, е ваш проблем.
Тази точка 2, ама хич не е нарушена. Държавата да те принуждава да учиш в УНИВЕРСИТЕТ Х, за да учиш държавна поръчка? Отговор: Не!
Имаш право на ИЗБОР, това което е в основата на така дъвканата демокрация по-горе. За какво ограничение става въпрос, когато никой не ти забранява да учиш или да избираш?
и още нещо ми хрумна ами ако 5 години реши да не си намери работа или ще е задължително да работи нещо... ще се иска 5 години физическо присъствие ли
5 години на борсата безработен
може да си направи бизнес тогава как ще стане с работата или ще забраним бизнесите на вишисти
ако не си работи по спцеиалноста както е с 80% от хората ? каква е ползата от забраната
ами ако чичо му има фирма и го назначи фиктивно за чистач на половин ден на половин минимална заплата с половин осигуровки?* (сега някои да не каже че забраним хората с више да са чистачи) а тои се чупи през границта те вече даже не вкарват в компа личните карти на европеиските граници (само поглежда дали си ти) а още не сме влезли в шенген като влезем ще има само камери даже няма да проверяват картите колата просто преминава (вътре може да има един може да има петима)
глупава е идеята аз досега бях разочарован от демократичнитв виждания които се насажда на малките но директно посочих как да се измъкне от ангарията ако трябва
*срещу няколко десетки лева на месец се измъкваш води се подокументи че си спазваш уговорката да работиш 5 години в България и си плащаш осигуровките и данъците
а си вееш работата по европа
За човек, който претендира, че разбира: как един човек, който не е работил и тепърва ще навлиза в пазара на труда, има право на борса?
Предполага се, че в тези 5 години все от нещо ще се препитаваш. Когато има забрана, по-малко ентусиасти (в пълния смисъл на думата) ще се навиват да записват случайна специалност (поради вързанката с България). Когато нямаш амбицията да успееш в дадена област, едва ли ще искаш да запишеш някаква специалност просто така и ще се замислиш над това, дали си струва.