Четеш го като дявола евангелието (дето има такава приказка, ни знам кво е тва, ни нищо...)
Първо за биологията - кой точно аспект на биологията? Външни или вътрешни полови органи, възможност за репродукция, хромозоми, геном? Къде спираме точно? Защото, ако кажем че жена е човек който може да роди, какво правим с всички жени, които не могат да родят? Или жена е човек с детеродни органи, какво правим с жените, които за съжаление им липсва нещо? Или имат проблем с хромозомите и т.н.
Виждаш и защо е написано така сега?
Четеш ли следващия ред? Конвенцията защитава жените (и не само, също и мъжете) на база няколко показателя.
Конвенцията е изградена с цел уеднаквяване на нормативната уредба, затова пише "страните се споразумяха за еди какво си". Като я приемеш, ти приемаш нормативна рамка, която трябва да залегне в законите на тази държава, за да уеднакви законите срещу насилие, дискриминация и т.н.
Типично българско отношение - мен не ме бият/изнасилват/убиват. Не е мой проблем, ако съседката я правят на сопол през вечер, защото мъжът й е пиян комплексар, неуспял проидоха. Отричаш правото на защита на себе си и всички хора в тази територия, защото част от тази защита ще се проектира върху група хора, които не харесваш ти лично, нали?
Виждаш ли как се показват и паралели със ситуацията в Украйна отново - там убиват, "боли ме фара, нали не убиват при мен", там изнасилват жени и деца, "не ме интересува, защото аз съм си добре!", "там има някакви лоши хора" (според руzzнаците), "нека да мрат тея фашисти!"?
Или трябва да ти го нарисувам цветно кой има интерес от прокарването на такова алогично мислене?
Виж файлът 29127
Виж файлът 29128
Правиш разлика между "пол" и "социален пол", нали? Второто е твоето, което те притеснява.
Виж файлът 29129
Този прараграф означава, че в учебниците не трябва да пише, че половете са еднакви и не важат, а да не пише, че мъжете в арабските страни могат да убият жена си, защото "така е било 200 години" или сомалийски льольовци да искат в Германия да променят учебника та в него да пише, "че жената не може да откаже секс на мъжа си", защото в Сомалия (примерно) е така от 100 години.