Честит ни Шенген

И? Ако сме извън НАТО няма да имаме проблеми с клона и ще сме по-добре ли? Викаш, по-добре е 80к армия и сами срещу всички, отколкото да си с 30к и в най-силния военен съюз?
184,5 млрд. лв за 2023 година на РБ. Едни 4-8 млрд. могат да бъдат отделени за армията вместо за пърформънси, избори, нова сграда на парламента, нови автомобили или нсо охрана на всеки калъф.

около 100-120 к редовна армия и 300-400к резервисти с подходящото въоръжение са повече от достатъчни да гарантират сигурността на държавата. Ракетни комлекси със среден и голям обсег както и собствена ядрена програма са напълно постижими неща.

Дронове не толкова тип един дрон една цел, а има доста напредък в разбработката на малки бързо подвижни ята от дронове поразяващи една или много цели. В същото време е трудно да се неутрализира целия рояк от противника.

Има много възможности да модернизация и увеличване на армията, но нямаме позоволенито да го правим. В момента в който някой се опита да направи подобни реформи ще има голмоя движение на политици до посолстовот или до Вашингтон с обяснение как и защо...
 
Ей, та ме подсети. Онзи ден четах една статия на Нова та се смях.
Нещо подобно на това, да си купиш чисто нова кола, но да остане в магазина за да се ползва, като тест драйв автомобил близо половин година преди да си го получиш... Яко 😂

"По думите му два самолета F-16 ще ни бъдат предадени от САЩ до края на тази година, но ще останат там за обучение на техните пилоти."
Tова ми напълни душата:

Банковата сметка, разкрита във Федералната резервна банка на Ню Йорк, е под контрол на Министерството на отбраната, посочи министърът.
 
Пак са отвя.. то и мангалите са ни едни от най-многото на глава на население. Като цяло пак навлизаш в некви сравнения дето да разводниш темата и да се измъкнеш...
Е да, не съм и очаквал да схванеш аналогията.

Няма как да знам, но в момента сме под 30к армия, която има същите проблеми и от преди НАТОто...
Демек в НАТО ли е проблема или в нас? Специално тая 30к армия днес, има много по-голям колективен боен опит, на база мисиите в които е участвала, а голяма част от българските войници днес имат над 40-50 бойни учения. Имаме повече опит, знания, по-модерни доктрини и умения, по-добър достъп до информация и чужди тактики и техники от който и да е български войник преди това. Надявам се някой ден да схванеш, че е по-добре да имаш 30к модерна и боеспособна армия, отколкото 100к по списък, от който годни са пак толкова но понеже сме ларж, ще издържаме и другите фиктивни бройки.

и 105% да вложим.. ако продължаваме да правим сделки с гъза напред... от типа Ф16 все тая.
Е да де, нали тва казвам, проблема е в нас, а не под вола теле.

184,5 млрд. лв за 2023 година на РБ. Едни 4-8 млрд. могат да бъдат отделени за армията вместо за пърформънси, избори, нова сграда на парламента, нови автомобили или нсо охрана на всеки калъф.
Е то и ся може, ма не се. Проблема не е, че некой ще го привикват некаде, проблема е че няма политици с топки. Когато още бяхме кандидати за НАТО, как отказахме на САЩ да приемем бежанците от Косово? Има ли топки може, проблема си е наш. Като спрем с фантазиите, че кат влезем в даден съюз от нас не се иска нищо, а всичко ще се оправи с магическа пръчка, може и нещо да се промени.
 
Когато още бяхме кандидати за НАТО, как отказахме на САЩ да приемем бежанците от Косово?
Имаше какво да ни подпира топките.

Демек в НАТО ли е проблема или в нас?
През 1990 г. се подписва Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). В него участват 30 държави – съюзниците на НАТО и страните от тогавашния Варшавски договор. България подписва документа през ноември същата година. Това е антибългарски договор, а хората които са го подписали, са палачите на държавата и предатели на целия български народ. Благодарение на този договор българската държава трябва да съкращава своите обикновени въоръжени сили с толкова, колкото пожелаят „великите сили“. Това означава, че нашата държава трябва да се съобразява непрекъснато с чуждите интереси и че на практика не може да има силна армия, с която да защитава териториалната си цялост, без да й бъдат наложени санкции след това. Цялата идея на ДОВСЕ прилича на Ньойския договор и осакатяването на армията ни през 1919 г.


Всъщност какво представлява ДОВСЕ? Това е един вид гарант за държавите, току що отърсили се от комунистическата пелена, и за техния по-нататъшен път на развитие. Един вид предпазна мярка на западния блок срещу неблагоразумни войнствено настроени държави. (Знаем че в източния блок всички държави са били въоръжени до зъби, били сме заплаха за Вашингтон).


ДОВСЕ налага еднакви ограничения и за двата лагера от Атлантическия океан до Урал, като това засяга ключово въоръжение, необходимо за осъществяването на изненадващи, както и на широкомащабни нападателни операции. Колективно участващите в договора се съгласяват да не надвишават:


  • 20 000 танка;
    • 20 000 артилерийски оръдия;
    • 30 000 бронирани бойни превозни средства;
    • 6 800 бойни самолета;
    • 2 000 нападателни хеликоптери;

Договорът допълнително ограничава дела на въоръжението на една държава до 1/3 от общото за всички страни в Европа – правилото на „достатъчност“. Тези ограничения са:


  • 13 300 танка;
    • 13 700 артилерийски оръдия;
    • 20 000 бронирани бойни машини;
    • 5 150 бойни самолета;
    • 1 500 бойни хеликоптера.

Квотите за това какво количество въоръжение БА може да притежава, са 1475 танка , 2000 бронирани бойни транспортни средства, 1750 артилерийски оръдия, 235 бойни самолета, и 67 бойни хеликоптера. През 1990 г. министърът на националната отбрана оповестява, че между страните от Варшавския договор дебатите за разпределението на оръжия са били настървени, защото всеки член се е опитвал да увеличи своята квота, а оттам и своята сигурност, преди да започнат да се отчитат пред НАТО. Целия текст ТУК
Шифрограмата на ген.-полк. Кондратиев заварва като наш военен министър Александър Сталийски. В нея зам.- военният министър на Русия ни съобщава, че още в началото на 1993 г. ще се произведат бойни глави специално за нашите „Скъд Б“. Отделно Сталийски подписва с руския си колега арм. генерал Павел Грачов 10-годишно споразумение, че взаимно ще си опазваме тайните.


Следващият военен министър – Валентин Александров, запретва ръкави да осигури парите. Но военният бюджет за 1993 г. е много малък и покупката се отлага за следващата година. На 2 ноември 1994 г. шефът на военноикономическия блок на МО ген. Симеон Петковски получава телеграма срочно да се открие акредитив за плащане, защото същия ден е подписано решение да се изпълни контрактът. Ракетчиците се радват на новата придобивка, всекидневният им труд най-сетне придобива измерение и смисъл. Колко трае радостта им обаче?


Президентът неолиберал Желю Желев още през 1992 г. при посрещането си в САЩ е поканил желаещите да се запознаят с ракетите ни.


В поделението в Телиш, където са най-мощните български ракети СС-23, тутакси идват американци с видеокамери. Снимани са дори номерата на бойните части…


Нека отворим една скоба и кажем, че през тези години от 1990-а до 1997-а, Българската армия не разполагаше с големи финанси. Всяка година бюджетът на МО се намаляваше и орязваше, стигна се дори до момент, в който наборниците нямаше какво да ядат – родителите им носеха храна от вкъщи. Това беше огледален образ на случващото се в държавата – пълен разпад и липса на управленски компетенции, кражби и далавери! Но армията съществуваше. Имаше я! Имаше го гаранта за суверенитета и независимостта на Българската държава!...
 
Още малко:

В същото време в периода 1992-1995 заради ДОВСЕ вече са:


Нарязани: 29 Миг-17, 5 Миг-15, 16 Миг-21, 5 Миг-23 ; Обезоръжени: 19 Миг-21УМ, 8 Миг-23УБ


Превърнати в музейни експонати, учебна част или аварии: 30 самолета. Общо – 112 самолета


  1. Нарязани са самолети, годни за консервиране като военен запас (в САЩ ги складират в пустинята – за всеки случай). Защо са нарязани и защо това рязане идва преди да има нови самолети на тяхно място?
  2. Нарязани са по такъв начин, че да няма никакъв шанс да се възстанови нещо от тях – целенасочено. Още тогава започват да се изпълняват заповеди, идващи от чуждестранни командвания.
  3. За тези самолети е имало боеприпаси за водене на война поне за няколко години.
  4. Какво се случва с ракетите и бомбите на тези самолети, къде са?
  5. Защо никой, никъде не представя на обществото копие от заповедите за унищожаване на армията? Чисто и просто да се знае името на палача! Нека се знае името му, да не се крие в някоя канцелария на топло и на заплата. Нека влезе в историята като черен генерал.
  6. Някой замисли ли се, че тези самолети, които бяха нарязани, ставаха за имитация на такива, които са годни? Вместо да правим лъжливи мишени, ние ги имахме в неограничено количество! Или май командването е далече от процеса „мислене“?
  7. Сега някои чуждоземен генерал доволно потрива ръце – с минимални средства е затрил една мощна ВВС на евентуалния противник.
  8. И понеже всяка военна история се пише с много кръв, какъв ли е кървавият урок, който ще научим? Всичко е възможно, ние вече не сме противник!

Народното събрание и правителството на Иван Костов фиксират числеността на Българската армия, като е разпоредено това да стане с План за организационното изграждане на въоръжените сили. Промоцията на новия заместител на План 2010 – План 2004 е на 31 август 1999 г. Този главен инструмент на „реформата“ е копиран от така наречения доклад „Кифенаар“, на името на американския запасен генерал Хенри Кифенаар, водещ експертна група, посетила България. Тогавашният американски военен министър Уилям Коен нарича доклада „пътна карта на българската военна реформа“. Според този доклад и според „План 2004″ числеността на Българската армия се регламентира на равнище 45 000 души. Има обаче данни и за втори „доклад Кифенаар“, в който числеността на армията ни е 27 000 души.
 
Демек в НАТО ли е проблема или в нас?
Не съм за или против НАТО, просто няколко факти.
1. Посъветвани сме да държим малка армия за да не притесняваме комшиите
2. Плащаме 2% от БВП, като такса спокойствие.
3. Нямаме собствено мнение, а ни се казва какво да правим
4. Нямаме свободата да купуваме оръжие от страни, като Русия, Китай, северна и Южна Корея, Япония и тнт.

Искам да насоча вниманието към Исландия с коят ние малко се приличаме, но те нямат редовна армия. По последни данни, Исландия отделя около 0.2% от БВП за дейности, свързани с отбрана и сигурност, включително вноски към НАТО с договор със САЩ за отбрана, а не традиционните 2% и не се задължава да купува скъпо оръжие. Ние сме под командване на САЩ и НАТО но в същото време си плащаме яко за спокойствието. Исландия също участва във военни мисии и брегова охрана както и ние.


Та сега по темата със Шенген. Искам граничния контрол от Гърция Румъния и Унгария да се махне, ма веднага!!!
 
През 1990 г. се подписва Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ)
Министерският съвет прие решение за спиране на действието за Република България на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).
 
Да виждаш някъде да е прекратено? Реално сегашното положение е все едно договра е активен. Ограничена бройка на хората, ограничена бройка на машини, самолети и всякакъв вид тежко въоражение. Просто защото вече не е необходим, в подчинено положение всичко се случва както иска господаря ;)
 
Не съм за или против НАТО, просто няколко факти.
Украйна с огромна по численост и запас армия, наборна служба, техника и тн. не я спаси от това да я нападнат и все още да се бори за оцеляването си (а ако не беше помоща от гадното НАТО и ЕС, може би вече щеше да е приключила). На нас с конвенционална армия и забавено модернизиране, това е почти невъзможно да ни се случи. Та, относително е кое е по-добрия вариант, ако го погледнем от тая гледна точка.
 
Държавният департамент на САЩ настоява България спешно да унищожи 500 броя преносими зенитно-ракетни комплекса "Стрела 2М", съобщава "Сега". Срещу това Америка е обещала да разчисти из основи взривеното преди години поделение в Челопечене. Споразумението е било постигнато през април миналата година, но досега не е осъществено, тъй като комплексите още не са свалени от въоръжение. Следващата седмица в София се очаква да пристигнат военни експерти от САЩ, за да проследят на какво ниво са предвижени нещата.

"Стрела 2М" има цена от 50 000 долара, а простата сметка сочи, че страната ни ще унищожи оръжие за 25 млн. долара.
 
Какво ни пречи всяка година да си купуваме по 2 докато достигне броя от 10 достатъчни за нас например

Русия ще достави на Турция четири ракетни комплекси С-400 земя-въздух за 2.5 милиарда долара....

А да не можем нато...тцтцтц

И пак Турция:


Американската администрация е взела решение да продаде на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ на обща стойност 3,5 милиарда долара, предава БГНЕС. Това е съобщило Управлението на министерството на отбраната на САЩ за отбранително сътрудничество и сигурност DSCA (Defense Security Cooperation Agency). То отговаря за доставките на военна техника и оръжия в чужбина по междуправителствени договори, съдейства за контактите на американските Въоръжени сили с армиите на останалите държави, оказва финансова и техническа помощ на чуждестранните партньори на Вашингтон в сферата на отбраната.


Получено е разрешение за продажбата на 80 зенитно управляеми ракети Patriot MIM-104E и 60 ракети PAC-3, а също така придружаващото ги оборудване.

Имае парички и няколко такива ежегодно.... А нато верно искта да им купимстари самолети 8 изтребителя за 2,2 млрд. лева и това е извън 2% бюджет... интересно ;)
 
ограничена бройка на машини, самолети и всякакъв вид тежко въоражение
Не е така, просто това въоражение, които ни е позволено да си купим и от където ни е позволено да си го купим, не ни е по джоба, а за да си го позволим ще трябва да влезем в сериозни дългове. Това ни държи в ограничение

не я спаси от това да я нападнат
Би могла да се справи с доста от заобикалящите я страни. Имаха около 250 000 армия а Русия около милион. В интерес на истината само Франция и Турция имаха по-голяма армия от Украйна

България има приблизително 29,000 активни военнослужещи, ако се сравним с комшиите , Румъния разполага с около 77,000, Сърбия с приблизително 28,000, Северна Македония с около 8,000, Гърция с около 109,000, а Турция с приблизително 355,000 активни военнослужещи.

Но от страните в Европа, имаме по голяма армия от Швеция, Белгия, Чехия, Холандия, Португалия, и Австрия
 
Украйна с огромна по численост и запас армия, наборна служба, техника и тн. не я спаси от това да я нападнат и все още да се бори за оцеляването си (а ако не беше помоща от гадното НАТО и ЕС, може би вече щеше да е приключила). На нас с конвенционална армия и забавено модернизиране, това е почти невъзможно да ни се случи. Та, относително е кое е по-добрия вариант, ако го погледнем от тая гледна точка.

Ако не беше заявката (задявката) за влизане в нато, украйна щеше да си живучка мирно и тихо. Стига, бе човек. Ти се смъкна на нивото на Цветанка Ризова с бълването на евтинии опорки.
 
В момента за нашата армия, като заплати от бюджета заминават около 1.5 милиарда. Спокойно може да се осигурят заплатите на поне 60-70 000 армия без проблем но нямаме "модерна техника, която отговаря на изискванията"
 
В момента за нашата армия, като заплати от бюджета заминават около 1.5 милиарда. Спокойно може да се осигурят заплатите на поне 60-70 000 армия без проблем но нямаме "модерна техника, която отговаря на изискванията"
Можем поетапно да закупуваме такава и без да влизаме в огромни дългове.
 
Който иска го прави, който не иска се оправдава с някой или нещо друго...

Румъния откри център за поддръжка на високомобилните реактивни системи за залпов огън HIMARS. Когато завършат и последните доставки, Румъния ще разполага с 54 единици HIMARS. Договорът за самите машини е на стойност 1,5 млрд. Долара.


1717083996716.png
На тазгодишното изложение Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) в Букурещ южнокорейската компания Hyundai Rotem показа и предложи своя основен боен танк K2 Black Panther на Румъния.

Това е предложението на компанията за румънските сухопътни сили, но подходът на Hyundai Rotem към Румъния включва и задълбочено индустриално сътрудничество.
Румъния разширява военновъздушната база „Михаил Когълничану“, за да стане една от най-големите в Европа. Проектът ще бъде изграден на стойност 2,5 млрд. евро за румънската държава и ще наподобява град с училища и болници. Базата ще започне да функционира пълноценно през 2040 г.
 
Би могла да се справи с доста от заобикалящите я страни.
Беларус е във военен съюз с Русия. Полша, Словакия, Унгария и Румъния са в НАТО, остана само Молдова дет сигурно и ние ще се справим с тях. Та както казах, май е по-добре да си в съюз отколко да си с голема армия и сам срещу всички?
 
Последно редактирано:
Та както казах, май е по-добре да си в съюз отколко да си с голема армия и сам срещу всички?
Та, както аз казах: влизането в кофти съюзи може да ти застраши сигурността мнооого повече. Справка: държава 404. ;)
 
Безполезник , аз в армията съм бил когато е трябвало да бъда. И пари давам в българската икономика повече от теб. Приоритетите ги задава друга държава ( презокеанска ) тоест никога няма да бъде позволено да имаме силна армия.

Беше необходимо само да се модернизира армията, а не да се унищожава. Защо в периода 1989 - 2004 никой не ни нападна? И всички пипаха меко, меко из българските ширини... В момента в който бяха нарязани ракетите , самолетите и танковете стана разграден двор за всякакви "димпломатически" совалки и "съветници".

На професионална армия не разчитай. Това, че ти и останалите павиани сте страхливци е друга песен. Ясно е, че и с армия и без сте първите на терминала без чакане...
Бил си като е била задължителна, глупако кенефен. От там ли е таланта по надуване на кавали? Даваш у* в бг икономиката. Като някой заобяснява такива неща ми става ясно колко да истина. Вие с онази чоравата нали не се кефите на дигитализирането на парите, демек плащане на данък, кви глупости пишеш сега.

Силна армия в алианса? В смисъл? Нещо не разбирам какво говориш като нещата са централизирани, обединени и ние имаме своя част, която е част от това. Като си независим и не си към друга организация, и имаш пари, може да имаш армия, която да отговаря на нуждите на държавата. Те и големите армии като на Турция пак са в НАТО, което е все едно - по-голяма нация, по-голяма армия, за техниката, кой колкото пари има, за да си закупи и модернизира.

Ти си лайно, избягало на запад, хранещ запада. Ние сме тук, помисли пак кой е страхливец педьо.

Намерих снимка на теб и нандито.

FB_IMG_1717096906334.jpg
 
Беларус е във военен съюз с Русия. Полша, Словакия, Унгария и Румъния са в НАТО, остана само Молдова дет сигурно и ние ще се справим с тях. Та както казах, май е по-добре да си в съюз отколко да си с голема армия и сам срещу всички?
Разбира се, че е по-добре. Просто двете мозъчни клетки на тия глупаци не правят контакт помежду си. Виж какви глупости пишат само.
 

Горе