Майтапа на страна, имам мечта да имам един ден цех за хартия. Имам и бизнес план даже, ама няма да го споделям.
Лошото е, че апаратурата е доста голяма и скъпа, а той реално процеса не е никак сложен.
Единственото по-интересно е сушенето, непзнам как се прави, с много силни преси и с горещ въздух предполагам. Всичко друго е доволно просто и не заема кой знае какво място.
Винаги съм си мислел, че може да се направи някаква не многа машина, примерно да се сложи в някоя офис сграда или учебно заведение, може би и мол и да превръща отпадъчната хартия от офиса в бели листи или поне рула тоалетна/кухненска хартия. Примерно капацитета и да е няколко десетки килограма на ден. Точно колкото да обработи използваните ненужни бумаги из офисите. Така би било наистина екологично, защото няма да се губи енергия за пренос на хартията, а продукцията директно ще се пласира в сградата. Само не знам какво трябва да се прави водата използвана за рециклирането. Не всичката може да се излее в канала без пречистване.
Ако имаш солиден капитал, може да купиш фабриката в Костенец, която реално затвори врати т.г и съкрати над 150 човека, заради авария на 1 от машините. Едната машина е леко наранена, другата е за скрап. Сушеното става, чрез валове, преси и горещ въздух от горелки на газ в повечето случай, както и минаването на хартията по цилиндър, в който също влиза горещ въздух.
Има нови машини за около 20-30 милиона, ще те излъжа, защото не съм гледал скоро, различно вървят зависи какво търсиш и от кой производител на машини. За отпадъци е добра идея, не знам защо не се инвестира и насърчава от държавата и ЕС повече, но трябва машинката да е специално пригодена за това, има някои нови машини за тишу хартия, които не стават за тази работа. Но освен машина за хартия, ти трябват и рол апарати за пренавиване и пренарязване на хартия, газ станция, т.н пумпали или сектор в който се смесва целулоза или отпадъчна хартия с вода и още 1-2 отдела има за химикали и други неща. Изграждане на басейни за маса (тоест сместа от целулоза и вода или отпадъчна хартия и вода), изобщо има много неща, ако ще се започва от нулата, трябва солидна сграда. В Костенец има база, но няма нова машина и пари, което не излиза рентабилно, отделно сградата е закърпена, но в момента няма дограма. В Белово също има завод, дали работи все още не знам, мисля че да, в София също има, но там са доста зле нещата, работят им цигани и затворници и това ни отказа тотално. Има и в Никопол един завод до колкото знам, както и покрай Пловдив. За други не знам.
Най-добре е отидеш да работиш с някоя фабрика в която има база, може също да отвориш цех за производство на салфетки, носни и кухненски кърпи например, там нещата са няколко идеи по-лесни за осъществяване, но е хубаво да си в близост до някоя работеща фабрика от която да купуваш хартия, за да не плащаш много за транспорт поне на хартията към цеха.
Капацитета на една нова машина, поне на тази на която съм работил беше около 90 тона на денонощие (24 часа), от чиста целулоза. Но за мол и прочие, няма да станат нещата, процеса изисква място, както посочих по-горе. За един мол, може да се сложи една балирачка, поне децата да се изкефят и да смажат някой друг хартиен боклук или изхвърлен лист, после на количката и газ към завода за преработка.