От: Adsense ще ни хвърли в лапите на дънъчните
Да обобщим написаното от счетоводителите.
Ако изкарваш 200-300 лева им звучи несеризно да търсиш вариант да избягваш бюрокрация и бумащини за такива мизерни суми и съветват да спреш да се занимаваш с тази дейност. Някак си обаче им звучи сериозно да изкарваш към 500 лева (което са си все същите пикливи 250 евро), да се моташ по бюра и опашки и като капак на това "богатство" да си наемеш счетоводител. Над пикливите 250 евро пък ти било по-изгодно чак фирма да си правиш и то не каква да е, ами юридическо лице. Този абсолютен нонсенс да се претрепеш от документации и бюрокрации, за да спечелиш сума, по-малка от помощите за безработни в европейските страни и после да я дадеш тройно във вид на осигуровки, такси и хонорари на счетоводители и юристи някак си не ги притеснява.
Тук не става въпрос за данъците, господа. Данъците трябва да се плащат и са се плащали, за тях нямам претенции (освен премахването на необлагаемия минимум, но той не ме касае пряко) още повече че в България са едни от най-ниските данъчни ставки. Но на мен ми звучи много по-несериозно да си скъсам нервите от цялата тази бумащина за суми, които в повечето страни дори са необлагаеми, а още повече да затварям този вид дейност само заради това, че някой в държавната администрация не си е направил труда да пресметне последствията от подобна стъпка. Естествено, че при това положение ще търся начин да продължа дейността си, ако ще и в Занзибар, вместо да я затварям, защото проста сметка показва, че ако тълкуванията на наредбите на досега писалите счетоводители са верни, то трябва да изкарваш над 3000 лева месечно от Адсенс, че да си позволиш стандарта на живот на заухав канцеларски плъх. Малко са хората тук, които изкарват над 3000 лева месечно от Адсенс с български сайтове, а българските сайтове всъщност са единственото нещо в Адсенс, което е свързано по някакъв начин ( (има български рекламодатели) с българската икономика. Защото англоезичен сайт, който продава (примерно) щипки за пране на американци, няма български рекламодатели и от него само могат да влизат пари в българската икономика чрез Адсенс, но не и да излизат. И като затворя този вид дейност или си сменя постоянното местожителство в България на временно такова в Гърция, за да мога да продължа да упражнявам работата си, която ми харесва и заради която бях разкарал от живота си всички тези фирми, счетоводители и бюрократи, които сега отново ми ги натрапват по принуда, то от подобна стъпка, освен мен, ще загуби и българската икономика.