Това последното не разбрах много какво искаш да кажеш.
Ако имаме стабилен Биткойн - и сега може да се търгува злато през него. Мисля, че и сега има електронни валути на база цена на злато, петрол или каквото си харесаш. В момента БТК може да го обвържеш с каквото искаш, примерно сол за готвене. Казусът с junk валутите е същия. Целия зор е, че струва точно колкото хората решат. Утре и нула, и милион може да е. Щом има кой да дава. А това кой налива тия милиарди и аз съм се чудил, и не изключвам "странни" варианти. Все пак не са ходили на работа за тия пари.Комбинация на удобстава на койна + 100% обезпечеността на златото или друг стоков актив/и.
Това директно би било забранено от държавата, вместо сегашният биткойн. Мисълта ми е тази, че няма се очуда зад този японец да стоят именно някой големи банки или Х служби или нещо от сорта, който спокойно си играят с койна на горе и на долу. Самият факт щом не се притесняват от това, какво може да направи този койн - децентрализация и отнемане на най-важният инструемнт на държавите, ме навежда мисълта че всичко си има защо - малко теория на конспирацията.
Но ако имаме койн на 100% корелиращ със златото е тогава, вече държавите ще са пощурели и сто процента ще пуснат цялата пропагандна машина да го съборят този златен/стоков койн.
Цената на Биткойн не е без покритие, това е цената на тази технология, на иновацията Биткойн, цената на това до какво може да доведе в бъдеще.
Да вземем примерно Фейсбук. Каква е вътрешната стойност на Фейсбук? Личната информация на хората и в момента струва 120 милиарда долара. Какво пречи на технологията Биткойн която предлага еди какво си и еди какво си да струва също 100 милиарда?
Силен фундамент има тази компания, която има активи, които генерират приходи(в повечето случаи това са конкурентните предимства пред останалите) и активи, които запазват и увеличава стойността си.
Ако имаме стабилен Биткойн - и сега може да се търгува злато през него. Мисля, че и сега има електронни валути на база цена на злато, петрол или каквото си харесаш. В момента БТК може да го обвържеш с каквото искаш, примерно сол за готвене. Казусът с junk валутите е същия. Целия зор е, че струва точно колкото хората решат. Утре и нула, и милион може да е. Щом има кой да дава. А това кой налива тия милиарди и аз съм се чудил, и не изключвам "странни" варианти. Все пак не са ходили на работа за тия пари.
Златото само по себе си има също изцяло емоционална и имагинерна стойност. Няма продукт с изчислима и твърда ценност спрямо $. Утре ако златото го забранят - няма да струва нищо, щото няма да има пазар за него. Само преди 10 години беше 300$ унцията, щото мислехме парите за пари. И нямахме нужда от злато.Не говоря за търгуване, а обезпечение, но до сега никой не го е вързал. Тогава ще дойде и стабилността. Да знам, че има - просто казах каква би била перфектната дигитална валута.
Златото има незначително промишлено приложение, и освен това не се ползва с чистота 3 девятки.
А през Втората световна златото е струвало най-малко за века. Имам картинка за 100 г. назад, но е на работа.
Да го забранят като наркотиците с 10 години пандела, пък да видим колко ще струва. Вече се е случвало. И да го закопаеш на 10 метра под земята - не може да го ползваш.
Т.е. да разбираме, че щом е тръгнало от нула - всяка цена над нула не е спекулативна. Ако стане един долар за БТК - пак сме на растеж, бил е и по-малко!
Какво значи спекулативна цена?
1. Цената се определя от търсенето и предлагането. Дали се търси от спекуланти или от желаещи да го ползват като пари, принципна разлика няма.
...
2. Златото не е незаменимо. Колкото повече нараства цената му, толкова повече го заменят с нещо друго. Ако цената му падне - ще започнат да го ползват повече (и това ще противодейства на намаляването на цената).
3. Ако количеството на потребителите на Биткойн продължи да расте, и цената му ще продължи да расте.
4. Цената на златото нараства по-бързо от инфлацията, защото значителна част от цената му се формира от спекулантите. ...
5. В момента цената на всяка национална валута се определя от търсенето и предлагането, като самата валута е перфектния балон - валутата няма вътрешна стойност в класическия смисъл (или тя е пренебрежимо малка - хартиените пари може да служат за подпалки например, от монетите могат да се направят шайби или тежести за въдица).
Това, което придава стойност на една валута е търсенето и предлагането - т.е. валутата е ценна, защото се ползва за разплащания.
...
6. Има два фактора, които ограничават цената на криптовалутата. Единия фактор е цената на производство - няма логика цената на криптовалутата да превишава цената на производство твърде много. Другия фактор е нулата - няма логика цената на валутата да е отрицателна. Тоест всяка цена между нула и малко над цената на производство е възможна.
Когато всички биткойни се изкопаят, цената на добива ще спре да ограничава увеличаването на цената и тя ще зависи само от първия фактор (не може цената да е по-малка от нула, защото това няма смисъл) и от търсенето и предлагането.
Психологическият ефект не го отричам. Именно за това златото си е злато, и така ще бъде. Просто спокойно можем да живеем и без него, или почти. Запознат съм с техниката, имам някаква идея колко и какво се ползва. В един компютър цената на златото е пренебрежимо малка спрямо самото изделие. Ако беше толкова нужно - нямаше да затиска трезорите.
Почти като на БТК случката. Основно психология, защото хората сега научават и се шашкат.
An economic bubble (sometimes referred to as a speculative bubble, a market bubble, a price bubble, a financial bubble, a speculative mania or a balloon) is "trade in high volumes at prices that are considerably at variance with intrinsic values". It could also be described as a situation in which asset prices appear to be based on implausible or inconsistent views about the future.
Няма смисъл да наричаме дадена валута балон, защото:
И няколко десетилетия (в някои държави) тази система работи както се очаква - има постоянна, но ниска инфлация, малки колебания в цената на отделните валути (примерно долар/евро, долар/кошница-от-стоки и т.н.).
И след като няма проблем да има валута без вътрешна стойност, която се печата неограничено, какъв е проблемът да има валута без вътрешна стойност, която не се печата неограничено?
Така че тази система от „балонизирани“ пари работи на практика.
Хепи не си прав за Централните Банки. Преди появата им, Търговските Банки са издавали свой ноти (банкноти) обезпечени със злато. Същото е и сега при ЕТФ-те базирани на злато.
Не прече се върже криптовалута към то злато.
Иначе стойността на валутата не идва от търснето и предлгане, колкото от факта че е законно платежно средство и изкусвено се създава този стимул. Мисълта ми е тази, че при свободни пазарни отношения винаги ще се търси нещо с реална стойност.