От: Re: carrefour.bg - Hacked by Radi OK
29 мнения и само две по темата .. жалка работа. Влязох да чета в темата, защото си помислих, че евентуално ще има някаква полезна информация, а не седянка обсъждаща "големити вириги".
ktomov, моите уважения, но бъди малко по-социален.
Темата показва, че на братството му е по-интересна търговската политика на веригите, отколкото това, че конкретната верига има безхаберно отношение към IT частта от бизнеса си.
Ба, от големите вериги пазаря всичко без храната. Щото ГМО не ручам, нито нещо дето не е лаяло пред мен. Вчера в Метро реших да ме излъжат с телешка кайма за бургери. То в това мляното, освен на стария бик майка му, имаше още соев лецитин, консерванти, оцветители, подобрители, и повече цифри отколкото в учебник по математика за пети клас. Иначе евтинко. Оставих го на рафта за по-ентусиасти от мен.
Пазарувам (храна) от проверени места - квартални магазинчета, частници, кланници, селяни и прочие предприемачи, които не правят слуш на големите играчи и гледат да те ударят в грамажа, не с химията. Леле, до къде я докарахме, а?
Като ми трябва
кайма, отивам в кварталната месарница, която се зарежда ежедневно от българска кланица, работеща с български животни, избирам си месото и ми го мелят. Кеф ми на дребна решетка - прави по-дребни късове, кеф ми на едра решетка - прилича на кълцано месо. Който е ял скара или ястие с такава кайма, знае за какъв вкус говоря.
Вярно, че в Пазарджик преди време ме гледаха неразбиращо за искането ми за едра решетка, но вече и там има.
Тогава бе единствената месарница, фирмена, с машина за мелене.
От клиентите зависят какви да са магазините.
Прави си... големите риби може да си позволят голяма отстъпка - ОПС, грешкааа - може да си позволят по-малка печалба (така по-става, нали? :|)
Могат и под доставна цена да си позволят в "промоциите".
Преди години, в първото Метро, когато търгувах с домашни потреби на едро, мой доставчик, производител, се върза с Метро. Произвеждаше пластмасови кофи и легени. Влиза в магазина, гледа неговите кофи - на промоция. С цена на един лев под неговата доставна. Той ги продаваше на 3 лв и нещо, в Метро - на 2 лв и нещо. Без никакви разправии изкупи всички кофи, около 4000 бр, и спечели към 4000 лв.
8)
Вискяре, тия доматки много екзотични и дребни бре
Вкусни ли са?
Тео, тоя е ебати пишман хакера :lol:
На пишман сайт пишман хакер най му приляга.
redrum, сините доматки наистина са яка екзотика. И най-екзотичното и приятно е, че стават за ядене. Вкуса не е нещо особено, но съм попадал и на доста по-невкусни сортове.
По принцип сините домати отдавна са известни - открити са в джунглата на Амазонка. Но не са получили разпространение, че не ставали за ядене - противен вкус и леко отровни. Последните години покрай идеята за превенция на рака и други здравословни проблеми ги кръстосват с "нормални" сортове. Целта е да се вкара антоциан - антиоксидант, в третата по консумация в света храна. Вече има доста такива сортове с високо съдържание на антоциан. Аз вече имам два официално признати - Блек и Кумато, преди месец и нещо получих и засях трети - Indigo rose, до есента ще го видим и него. А този от снимката е с неизвестен произход засега. Семената ми достави един приятел българин, живеещ в Германия.
Вискяре, я дай инфо за технология да се гледаме в къщи на няколко кв метра
Бях гледал неква хидро инжинеринг мацка та некви опасни технологии за отглеждане на зеленчуци в градски район, та ако имаш нещо дай на сам
Да бе!
И аз на кого ще продавам?
blackout8, доста хора отглеждат зеленчуци на балкона си. Макар да не го препоръчвам. Голяма философия няма. Но има разлика във вкуса и хранителните свойства, най-вече заради условията на отглеждане.
Насъбрал съм доста идеи за статии, свързани със зеленчуците и храненето - като например защо е такъв вкуса на родните зеленчуци на пазара, но ще е зимата - като има повече време за писане.
Да се похваля! Наш колега от форума пролетта прояви желание да си отглежда зеленчуци. Вече хапва салата от собствено производство.
А това с хидрото - нарича се хидропоника, го експериментирах още като студент. На прозореца на фотолабораторията, в пясък и хранителен разтвор, произведох домати и краставици. Сега е много по-развито, прилага се масово в Холандия и Израел. Но е за търговски цели предимно. Вкуса не е същия, какъвто е от естествена почва.