Малко късно влизам в темата, но все пак и аз да се изкажа..
Специално за еМАГ.. това е абсолютна кражба от България и изнасяне на парите на българи в посока, която няма да доведе до по-добра среда в нашата държава. Пример за това е.. като си купите от еМаг някаква джаджа, било то клавиатура, слушалки или дори крушка за кола, тя пристига от Румъния. Но дори това не е най-добрия пример.. По-скоро реалния проблем идва при дистрибуторството. В Емаг предлагат Телевизори, камери и въобще всякаква техника, на която Dante International е дистрибутор в Румъния(но не в България) и получават добър марж. Достатъчно добър, за да могат постоянно да правят намаления и пак да са на много добра печалба. Получава 50% отстъпка от даден продукт, прави намаление 30% - с което избива всички други търговци и пак е на печалба от 20%. От страна на защита на конкуренцията, те не извършват нарушение, заради "свободните пазари" от ЕС. От страна на марките, които предлагат, те не предполагат къде се продават стоките им.(Една нормална марка било то за техника или друго, би спряла доставките на продукти към дистрибутор, който навлиза на пазари, в които не е дистрибутор) В реалност.. защо някоя марка да спира доставките обаче... Ако в България има Х продажби, то в Румъния имат 50Х продажби. (Оборот на емаг.ро беше 200млн лева през 2013) Та да.. никой няма да им каже нищо, за това че буквално обричат българските търговци на мизерия. С други думи - кражба от нашата икономика.
Търговец съм в еМаг и да.. договора им е скандален. Качил съм няколко продукта, колкото да има нещо там.. дори не знам защо. От време на време има някоя продажба, не е много, но според мен силата на еМаг е в техниката. Техниката, в която те са монополист в случай. Договор, в който има недоказуеми клаузи с неустойки от 5000 до 100 000лева е скандален. Около месец спорих с тях, ние бяхме едни от първите фирми, които имахме профил при тях и.. в края на краищата нанесохме корекции по техния договор, така че винаги можете да им извиете ръцете.
И последно, но не на последно място.. Отстъпките, които те изискват са супер големи първоначално - 30%, но съвсем спокойно можете да се спазарите на по-нисък процент ( между 20-30% ) , за по-малко трябва да сте доста голяма фирма.
Като цяло системата им не е уау.. но пък пак е нещо
Успех на всеки, който иска да се заеме