Blinky и Vbb всъщност с отговорите си вие на практика демонстрирате манталитета на българския бизнесмен с целта си да "насаждате" мнение. Превърнали сте се в "бизнес проповедници" вместо в трезво мислещи бизнесмени. Blinky разбирам, че бизнес средата е лоша, но с "проповеди" да говориш това не е хубаво не се прави. Трябва индиректен подход, ако искаш да промениш манталитета на хората, като за целта трябва да ги привлечеш в съответни проекти, които имат чисто пропагандна цел, а не са бизнес ориентирани, т. е. не гледат в това финансовата сметката да е само на плюс. Очевидно predpriemach.com е точно такъв проект, но явно не е достатъчен.
Забележи, че тезата за "безплатното не е качествено" е "мантра", а не факт. Правилно е да се каже, че безплатното е рисков бизнес, който не всеки може да си позволи и не всеки може да има полза от този подход. Имай предвид, че kpd.bg преди да бъде купен беше с безплатни обяви, но не беше неуспешен проект. Явно решението за преминаване към само платени обяви не се крие на повърхността, както се опитвате да го "декларирате".
И сега нека ви задам на двамата един контра въпрос. Какво ще почнете да говорите, ако примерно след няколко месеца собствениците на kpd.bg решат да пуснат отново безплатни обяви? Blinky дали тогава че ще заявиш тук в тази тема, че вече при новите условия kpd.bg става несериозен проект? Vbb нали разбираш, че 50000 лева за една фирма, която се цели в печалби от милиони (дори и да не са такава в момента, то може би такива са цели им) тези пари са просто джобни. За сравнение ще те попитам следното: Ако примерно бяха закупели сайта не за 50000, а за 20 лева. Пак ли ще ми твърдиш, че се налага да пуснат платени обяви по 5 стотинки всяка, за да могат да си избият въпросните 20 лева? В сериозния бизнес тези 50000 лева са си направо смешни. Blinky заявяваш мантрата "ако е безплатно, то е несериозно в този вид сайтове". На твоята логика добре известният проект "Робинхуд" е определено несериозен проект, защото никой преди него не правеше финансови транзакции с нулева комисионна! Така да се каже няма такова правило като казаното от теб, а реалността е, че "безплатното вреди на рейтинга на проекта, но не задължително да го занулява напълно, а и може да му носи някои предимства, които при определени обстоятелства да го правят по-добрата опция".
Забележете, че с предишния си отговор не казах, че махането на безплатните обяви вреди на начинанието kpd.bg. Заявих само, че наличието на безплатни обяви си има и своите предимства от бизнес гледна точка. Така махането им е въпрос на много по-сложна преценка. В това отношение czar правилно ме разбра и спомена, че тяхната оценка е довела до съответното им решение. Казах за мантрата "от всичко да изцедим пари", но не казах, че аз я споделям като правило и не казах, че в нея няма грам истина. Споменах, че не е правилно да се мисли толкова примитивно, но наистина много български бизнесмени го правят.
Между другото в завършек сега реших да представя и един аргумент в подкрепа на чисто платените обяви. Но пак да заявя - това не е вид крайна заключение, а само един аргумент, който трябва да се вземе под внимание, ако в бъдеще се реши да се пуснат отново безплатни обяви. Ако имаме безплатни обяви, то се рискува много да се появят фалшиви обяви, чиято цел е да компрометира даден бизнес. Например аз да харесам някакво заведение в центъра на София и да пусна обява, че го продавам. Това може да нанесе вреди на съответния бизнес там, въпреки че е ясно, че до крайна сделка няма как да се стигне. Тези вреди директно отиват на сметката на сайта kpd.bg, защото обявата ми е анонимна и безплатна. Ако обявите са платени, то нещата стоят по друг начин, защото след финансовата транзакция, която съм направил към kpd.bg вече не съм анонимен и точно аз ще бъда директно подведен под отговорност, а не сайта kpd.bg.
Може би се питате, как споменатата по-горе опасност не се е случила докато проектът беше с безплатни обяви? Тогава проектът беше разработка на ентусиаст, дори и формално да се е водил на фирма. Обвинения към подобен вид "несериозни" от бизнес гледна точка сайтове не са много основателни от правна гледна точка. Ясно е, че сайтът не може да проверява валидността на обявите. Освен това изтриването на зловредни фалшиви обяви вероятно е било лесно, като се пише на админа. При новия собственик подобно изтриване набързо не е приемлив вариант, защото така може да се унищожи и реална обява, което също е съществен негатив. Но ако говорим за варианта с платени обяви, то нещата стоят различно защото извършителя (или негов "бушон") носят отговорност. Има и още една причина, защо споменатото в началото на абзаца не се е случило. Причината е, че атакуването на kpd.bg беше извън всякаква бизнес логика. Защо да злепоставяш сайт, който си стои "кротко" и обслужва една иначе незаета по друг начин ниша? Вече след покупката не е точно така, защото фирмата която притежава kpd.bg си е "апетитен" обект за злепоставяне.