Печалбата не е единственият начин фирмата, на която си собственик, да ти плаща. Може да имаш ежемесечни възнаграждения и бонуси като управител. При възнаграждения от порядъка на 20К+ лева на месец общата ти данъчна тежест е доста приятна. Може да се окаже, че хем ще се осигуряваш на максимума, хем ще плащаш по-малко данъци от сега заради признаването на фирмени разходи и спецификата на осигурителните и данъчните ставки при различните нива на възнаграждение. Ако бях на теб, щях да се консултирам с добър счетоводител - той ще изчисли при зададени от теб параметри какви данъци и осигуровки ще плащаш.
Не съм собственик на фирма. Нямам и големи шансове да създам фирма, с която да работя с настоящия работодател. Всички външни (дъщерни) фирми, които пряко работят в сътрудничество с фирмата-майка, са собственост на собствениците на фирмата-майка. Много е сложно и е вътрешна информация, която нямам право да споделям публично. С две думи, ако създам външна фирма, поради строга процедура, аз няма да мога да работя с настоящия ми работодател. Трябва да приключа трудово-правните си отношения с него, а аз не желая това.
Фирмата, в която работя, може да се каже, че е монополист в сектора. Продава много на най-високите цени и има най-голяма търсене в продажбите. Това е поради специфичен стил архитектура, взаимстван от западен план, мерки за сигурност за живеещите, тип затворени комплекси и всички прилежащи към тях екстри и удобства и това е хит на определен тип външен пазар, въпреки, че цените са тройно по-скъпи от един нормален имот на морето. Плюс това се продават и необзаведени. Но тук изскача и другата дъщерна фирма за мебели и с удоволствие ги обзавеждаме.
Сделките, които се сключват с клиентите са изгодни за тях, тъй като в периода, в който не пребивават в жилището си, сключват допълнителен договор за отдаване под наем на туристи, с което се занимава изцяло туристическият отдел. 70% за собственика и 30% процента от нощувките за туристическият отдел на фирмата. Апартаментите се категоризират с 3 звезди от Общината и се използват за туристи. Една сериозна част от парите вложени в имущество им се връща за няколко летни сезона чрез туристически нощувки.
За сравнение: 1500 апартамента са резервирани за почивка от туристи 8 месеца преди старт на летния туристически сезон. Имало е случаи, където приятели на собствениците от 20 сгради няма къде да ги настаним лятото и ги препращаме в по другите ни обекти в други курорти.
Аз не се оплаквам. През летният сезон на месец се продават между 30-40 имота, през зимния сезон продажбата е около 15-20 месечно. От един апартамент комисионната е към 5 бона. От 20 сгради останаха само 2 за продажба, но те са най-скъпи заради басейни на покрива, скай барове и мн други екстри и там един апартамент е над 100,000 евро. Но и те вървят като топъл хляб. Руснаците са полудели да пазаруват. Затова командировките в Русия са жизненоважни за кръвоносната ми система. Поемаме напълно всички разходи, за да дойдат до тук срещу подписване на договор. Няма договор, плащат си всички разходи. Всичко е измислено до най-малкият детайл. Ето защо трябва понякога когато си сигурен на 100 процента, че определен брой клиенти ще направят покупка, ти влагаш лични средства, за да получиш, това за което си се борил.
Затова съществуват и инфарктни моменти когато трябва да се бръкнеш с 10-15 бона, за да си осъществиш таргетите, но на фона на желаната печалба, не чак толкова страшно, че си дал 2-4 бона за лихви по бързи кредити при положение, че ги теглиш за минути. Всичко си има цена..