Да съгласен съм, че с opencart ще ми излезе по-евтино и че там може да се направи по-хубав сайт както и можеш да променяш всичко сам и тнт. Но аз както споменах не разбирам английски и не разбирам от програмиране и ако съм с опънкарт то е добре, че можеш да променяш всичко ама аз като не разбирам..
И например дори Стан да ми направи сайта после като не разбирам нишо..
Мисълта ми е знам, че опънкарт е по-добър и по-евтин, но ще може ли човек като мен без умения за прорамиране писане на кодве и тнт и английски език да го използва ?
Много грешно мислиш - къстъм решението е по-скъпо от подобен тип платформи, към които си се насочил. Как очакваш нещо, което се прави специално за теб да е по-евтино от едно предварително разработено решение?
Но... магазинът си е твой. Независимо кой ще го поддържа, инсталира или пише модули, той си остава твой, на твой сървър, хостинг и т.н.
И... по-скъпата цена за изработка и поддръжка се изплаща в пъти с времето ако разбира се правиш сериозен проект и инвестираш сериозно в маркетинг. Разбирай, генерираш в пъти повече оборот => повече печалба.
А... ако си говорим за SEO, то на готова платформа не може да се надяваш и на 20% от резултатите от това, което ще постигнеш при ползване на CMS или custom система.
И именно в това се корени всичко. Един прост OpenCart в България може да ти струва от 300 до 12 000лв (най-скъпата цена, която съм срещал за тази платформа), но там си неограничен в нещата, които можеш да постигнеш.
А готовата платформа - ок, 60лв на месец, но не получаваш нищо срещу тях, една предварително разработена среда, която е изцяло БАЗИСНА и не е моделирана спрямо специфичните нужди на бизнеса ти и разбира се по 20лв такса за съпорт тикет. Виждал съм такива бол... Да сменим телефона в сайта - 20лв; да сложим FB страница (линк) - 20лв... А да си поръчаш къстъм функционалност - плащаш като поп.
Да не говорим, че още при подписване на договор най-вероятно ще те ошарят 5-600лв за "custom" дизайн, който в 90% е краден от готова тема и макс е сменен някой цвят.
Направо ме е яд да гледам хора, които ползват готови платформи. Ще взема да направя една ORM кампания и да правя безплатно магазини и курсове, колкото да не се подвеждат прохождащите бизнеси по тези нелепи оферти...