От: Social Network Spamming
Трябва авторитет за общността, тъй като косвено имам сметка и все чакам големите да стъпят най-накрая на този малък пазар. Личен отдавна не гоня, суетата ми е другаде. А и какви листи, не съм ли споменавал че лица с двойно гражданство на Обединеното Кралство и на Руската Федерация не ги допускат до български избори?
Понятията не трябва да се бъркат, а тук под бизнесмен или предприемачество се възприема изкарването на определена сума пари (която всеки си определя спрямо собственото ниво).
Има много занаятчии и наемни работници, които изкарват добри пари. Има много писатели, артисти, актьори, художници и т.н., които също изкарват добри пари. Един Ал Пачино е гигант (не по ръст) в професията си, да не говорим, че вероятно досега е изкарал само от филми колкото целия външен дълг на България. Но това не го прави бизнесмен и предприемач. Бизнесмен е покрай друго нещо, а не покрай актьорската си игра.
Така и продаването на дадена стока от афф-програма срещу процент или конкретна сума не те прави нито бизнесмен, нито предприемач, пък ако ще да изкарваш и по десетина бона на ден от нея. Това те прави рекламен агент.
Да, ако направиш сайт, който да развиваш, да търсиш нови идеи, да го възприемаш като медия, то да, донякъде имаш правото да се наречеш бизнесмен. Но ако правиш сайт, посветен само на рекламирането и посредничеството при дадена стока с цел да печелиш процент от нейното рекламиране, то ти си си рекламен агент и никакви врътки с думите не могат да опровергаят този факт.
Защо е важно да се казват нещата с истинските им имена? Защото този неразвит интернет-пазар не се състои само от индиректни рекламодатели, сеота и рекламни агенти. Навлизат нови фирми и нови потребители. Едни блогове дори да вземем, та с развитието си освен, че привличат графоманите (което е лошо), но привличат и хора, които досега не са ползвали интернет активно - научни работници, хуманитари, предприемачи с утвърден бизнес, които търсят ниши. Както професионалните писачи ще надделеят в блоговете над неграмотниците, които нямат какво да кажат и се повтарят един друг, така и бизнес-професионалистите ще изринат самовлюбената в себе си и спряла да се развива общност, с каквито и имена да се нарича, защото сегашното й ниво се достига доста лесно. Прегледайте темите и вижте колко често се среща някаква интересна идея или мнение на човек, който търси разнообразие във вариантите, дори и да стъпва погрешно? НЯМА такива (аз най-вече тях търся и затова съм сигурен в това, което пиша), веднъж на хиляда се среща, а дори и да се срещне (обикновено към новото се стремят новаците, тъй като мозъкът им още не се е напълнил с глупости), то веднага му скача цял бюлюк разбирачи, които го вкарват в "печелившата схема"; направи си блогче, сложи си афф. програма (от тая в подписа ми или от еди коя си тема), пусни си блогчето по директории и класации, защото линкът си е линк и тем подобни съвети, от които един млад и търсещ идеи в началото си човек се превръща в ординарно зомбирано същество, което след 50-на поста почва да повтаря същото на идващите нови. Е колко смятате, че с тези самоутешения за сеота, бизнесмени и предприемачи ще продължи това, докато не ви помете голямата вълна?
Тука Sammy беше споменал за CJ. Ами аз поне много добре си спомням колко се изкарваше преди от тях (преди времето, когато затвориха временно за българи) и колко се изкарва сега. И не че работя по-лошо сега, отколкото преди. Напротив, англоезичните ми сайтове имат по-голям трафик, продуктите са по-качествени, то това е е пазарът, потребителят не е този от миналия век. Колко от този форум изкарват повече от петстотин лева месечно от CJ? Задайте си този въпрос, наречете ги бизнесмени и после си задайте въпроса няма ли да ги изкарат тези пари от каквато и да е работа на заплата. та за какво тогава да боравим със силни думи и да се самовъзвеличаваме?
А иначе и аз съм привърженик на мултиплицирането на дори и дребни доходи. Капка по капка вир става и със сигурност един Adsense може да подсигури старините повече, отколкото европейска, камо ли българска пенсия. Но колко неща могат да се автоматизират, колко време се изисква за подържане на постигнатото ниво и дали чисто физически ще стигне то? Затова държа да се внимава с думите и термините и всяка издънка на който и да е от този форум е косвено и моя издънка, защото де факто сме една общност, поне така ни възприемат - без значение, че работим съвсем различни неща и гоним целите си по различен начин.