1. и 2. Идея си намам какво си слагал и какво не. Обикновено феновете на Линукс ценят ниското използване на ресурси, не са от тия дето ще кажат "Вкарвай всичко в RAM-a!", та не ми звучиш като някой дето ползва Линукс. А може и точно такъв да си и просто да си забравил какъв хищник е Windows
Аз използвам CleanMem, той чисти каквото може от паметта и не, нямам оплаквания със скоростта на отваряне на програмите. SSD-то се справя задоволително със задачите си. Photoshop ми зарежда за точно 5 секунди, което напълно ме удовлетворява.
Аз съм много претенциозен ако става въпрос за зареждане на вече отворени прозорци. Точно заради това съм изключил виртуалната памет, тъй че всичко да се намира в RAM. Нямам файл с името pagefile.sys на моята машина. Точно както казваш, използвам RAM на 100%. Само че така бързо се пълни, а като мине 75% пълнеж започват да излизат съобщения, да крашват програми...
Най-тъпо е когато съм наотворил десетки сайтове да установя, че не ми достига памет щото съм оставил някъде отворени 3-4 снимки.
Това за мен е ненужно прахосване на памет. Не зареждането на самите програми, не зареждането на важни статични файлове в паметта, а дублирането десетки пъти на нещо елементарно като снимка, уж за да зарежда по-бързо. Кеша е хубаво нещо, обаче като се набучи системата с тонове кеширани данни и самото им четене и обработване започне да става по-бавно отколкото да се прочете и обработи оригинала, тогава става тъпо. Не стига че се е задръстило всичко, а дори не се получава желаното бързодействие, чисто хабене на ресурси.
Не, нямам против в RAM да ми се кешират важните неща. Та нали това е смисъла на RAM! Имам против когато се вкарват там всякакви боклуци дето не водят до никакви резултати, а само пречат.