От: От: Windows 8 - мнения за него
Е това вече ми се струва невероятно... Да не кажа невъзможно.
Можеш ли да кажеш с какъв линукс си го сравнявал и в какво се изразяват тестовете. Първоначано зареждане, отваряне на фаил след клик?
И на мен ми се струваше невероятно но е факт...
Най-слабата тестова конфигурация беше:
MB - mb-biostar7025
RAM - 2gb ddr2 600mhz
CPU - athlon le 2200ghz
GPU - integrated
hdd - hitachi 160gb 8mb cache
Тествани ос 32 бита - winx (xp pro, 7 pro, 8 pro, 8.1 pro), linux(elementary os, mint 17.1, ubuntu 14.04.02 lts).
Тествани са основните неща - бравзъри, плеър и обща бързина на работата със самата ос - преглеждане на файлове, време за бутване не е гледано.
С xp вървеше най-зле. Бавно зареждане на програмите, браузъра насича при използването на по-тежки сайтове, с повече ефекти. Като цяло не се скролваше гладко с мозилата, с операта и хрома беше по-добре, но пак не беше гладко. От линуксите убунтуту беше най-зле, компютъра заби при сменянето на изображенията на десктопа и се наложи хард ресет. Браузърите работе малко-по добре от хп, но първоначалното зареждане беше тромаво на всички програми. При използването на търсенето в менюто на убунто, пак имаше дразнещ лаг.
Седмицата беше горе долу като убунтуто, не намерихме големи разлики. Липсваше лага при търсенето в старт менюто и не заби при сменяне на темите, но другото беше горе долу еднакво. Между минт и елементари ос, бяха горе долу еднакви, нямаше забивания като при убунту. Все пак началния старт на програмите е бавен - мозилата стартира за около 7 секунди. После се държи горе долу добре. При елементари ос имаше леки насичания при скролване.
8-цата беше зле, отваряше програмите най-бавно и имаше насичане при смяната от старт менюто към десктопа. Мозилата насичаше, плеъра зареждаше бавно и имаше "not responding" при стартирането му.
С 8.1 някак си компютъра тръгна по леко като цяло. Нямаше го лага при смяната от старт меню към десктопа. Първоначалното стартиране на браузърите беше около 5 секунди. Нямаше насичания при браузване.
При натоварване на процесора на 100% с крипто майнер. Само при 8.1 не се наложи хард рестарт и имахме възможност да максимизираме браузъра и да сменяме табовете. Не съм фен на ос, интерфейс или подобни глупости, които спират обикновените потребители от използването на друга ос. Фен съм на бързината. Най-после от майкрософт направиха добра ос. Надявам се 10 да е много по-бърз от 8.1.
Не ми се пише повече, за невярващите, при време и желание може да си тестват.