От: Windows vs Linux
Уважавам Linux, но това го ползвам само за да заредя външно Ubuntu (лайв диск) когато ми потрябва да ръчкам нещо из харда дистанционно. И до ден днешен, и на такъв тип потребителска дистрибуция, някои неща пак трябва да се правят с писане на текст - глупаво.
Още в началото на века си спомням как се говореше, че Linux е по-добро, по-леко, по-сигурно от Windows. Тогава още бях с Windows 98, а един приятел ми направи диск с Knoppix. Докато това нещо зарежда, ти си мислиш че си някой хакер, то са кодове по целия екран като в Матрицата. После като зареди - различно е, ама някак космическо, все едно си в космически кораб на междугалактическо пътуване. И никоя програма нямаше свястно име, все бяха едни хакерски имена.
Днешното Ubuntu е по-близо до простичката ни земна същност, но пак остава трудно за възприемане. Основния проблем според мен - феновете на Linux дори не искат да се доближи по използваемост до Windows. Това става въпреки всичко, ама бавно и за десетилетия. На човек просто спира да му пука за Open Source идеята в момента в който се сблъска с тия несвойствени трудности.
За сървър може Linux да е по-добре, обаче идея си нямам, щото опитите ми с Linux на някой VPS винаги са свършвали до появата на черния екран. Сори, аз предпочитам да работя с прозорци, бутони, отметки и такива графични чудеса. Затова ползвам Windows. Да, разпростира се нашироко, има бъгове, има проблеми, но това е положението.