Изказвания, че едната или другата от тези операционни системи е "боклук" не отчитат реално качествата и недостатъците им (а и все пак, не бива да се забравя, че OSX е съществен участник на пазара). Наистина приложението е решаващо за избора на операционната система. За по-голяма гъвкавост Linux предлага по-добри възможности. Там където Windows е "ограничен" от графичния си интерфейс Linux (а и OSX като UNIX базирана операционна система) предлага много по-добри възможности заради мощния си терминал. За по-общи нужди, като броузване, чат, гледане на клипчета и слушане на музика и двете операционни системи са напълно равностойни, като имат леки предимства в един или друг случай. За редакция на текст и програмиране, нещата стоят аналогично. При обработка на картина, звук и видео Windows и OSX имат определени предимства при ползване на популярните пакети. Не бива да се забравя, че в големите филмови студия използват доста специално разработен софтуер, голяма част от него е за линукс. При CAD приложенията, цялостно има афинитет към Windows, но има някои пакети, които предлагат версии и за Linux. За създаването на медия център (HTPC) определено Linux дава много по-добри резултати. Другото приложение за което Linux има смазващо предимство е при нуждата да се зареди live операционна система от флашка без да се променя нищо по машината на която се зарежда.
Държа да подчератая, че съм използвал както Windows (95,98,XP,7), така и Linux (CentOS, Ubuntu, Slax, Mandrake, OpenSUSE), така и OSX (Leopard, Snow Leopard) и харесвам и трите и все пак базирано на личните ми нужди и възможностите на машините, които съм имал/имам: За десктоп с мощна видео карта - Windows 7 64bit - подходящ и за разпускане с някоя и друга игра. За лаптоп - Windows 7 или Ubuntu. За HTPC - XBMC Live (базиран на Ubuntu). За нетбук - Windows 7 32bit/Windows XP/Ubuntu 32 bit/OSX. За сървър - някакъв 64 битов линукс (CentOS/Ubuntu/друг) - да се прави нещо на сървър без възможност да му се пипа всичко през SSH е много неприятна мисъл. И за смартфон - Linux.