След като въведоха пропорционалното данъчно облагане (еднаква данъчна ставка) няма много смисъл от разсъждения за свързани (юридически) лица (освен в случаите когато става въпрос за свързани юридически лица, установени в различни държави с различно данъчно облагане - тогава става „интересно“; или свързани юридическо и физическо лице).
Примерно ако имаш една фирма на остров „Замунда“, където фирмата ти плаща данък 100 замундски долара, независимо от печалбата (и няма нужда от скъп счетоводител) и тази фирма продава някакви услуги на твоята фирма в България - това е сделка между свързани лица. Това е най-глупавото възможно нещо, което може да направиш (ако искаш да пестиш данъци) - все едно си слагаш светеща табела „искам да плащам глоби, елате да ми вземете парите, къде да подпиша, че съм съгласен да ми вземете всички пари?“.
Друг интересен казус - фирмата ти продава компютри, които вървят по 500 лв пазарна цена, обаче един ден решаваш, че ти трябва нов компютър (за лично ползване) и купуваш компютър от собствената си фирма. Обаче на промоция - за 50 лева. Това е забранено - трябва да е на „пазарна цена“. Или друг пример: фирмата ти продава жилища и решаваш да си купиш жилище от собствената си фирма на цена 10 000 лева (вместо 200 000 лева - колкото фирмата би продала същото жилище на някой друг) - това също е незаконна сделка между свързани лица.