От: Безплатни СЧЕТОВОДНИ съвети! Задайте своя въпрос ТУК!
Здравейте. Ще отварям rent a car фирма и имам няколко уточняващи въпроса, преди да се консултирам със счетоводител. Просто искам да съм запознат и да знам какво да изисквам пред тази среща, а и да знам какви ще са ми ежемесечните разходи към държавата за данъци и осигуровки.
1. На трудов договор съм и желая да си запазя мястото - има ли някакъв начин работодателят ми да не разбира,че съм открил фирма, без изрично да проверява в Търг.регистър или по егн?
2. При ЕООД /където ще съм едноличен собственик и управител/, кой е най-икономичният вариант спрямо осигуровките - да не се вписва трудово възнаграждение и да полагам само личен труд, или нещо друго?
3. Какви ще са ми осигуровките /предполагам върху мин. 420лв, осигуряват ме на под 2000лв/? Какви други задължения ми възникват към държавата - данък печалба, други....
4. Как стои въпроса с това да не се плащат осигуровки, при положение че фирмата не извършва дейност за определен срок /поради сезонноста/. И ако е възможно да не се плащат осигуровки за този период, някакви други задължения към държавата продължават ли да са изискуеми. Ако отдам кола за 2 дена в рамките на месец, пак ли се плащат всички осигуровки и задължения.
6. Поради дейността на фирмата, може ли след регистрацията й /фирмата няма да достига 50 000лв годишно/, да купувам коли и да се възползвам от данъчен кредит- ако ли не, съответно кога и как ще мога да се възползвам-само ако съм се регистрирал по ЗДДС ли?
7. Същото ли се отнася за разходите за колите, които ще отдавам под наем - амортизация, ремонти, гориво и прочие.
8. Трябва ли колите да са на името на фирмата, при положение че са на мое име, а фирмата ще бъде ЕООД, като аз ще бъда собственик и управител, т.е. задължително ли е да се прехвърлят колите на фирмата или не?
9. На чуждестранните лица, освен договор за наем, трябва ли да издавам и фактура?
10. Mога ли и съответно как, да давам коли под наем /собственост на физически лица или вземайки от други rent a car фирми/ на моите клиенти - единствено чрез чрез договор под наем между нас ли?
Благодаря предварително!