От: Волен всякакъв, но само той държи позиции!
Искам някой да ми отговори как точно си представя неутрална България?
И колко точно неутрална.
Щото тя и Швейцария не е неутрална в истинския смисъл на думата. За да върви бизнеса Швейцария има подписани една камара спогодби с ЕС. Според тях те са в Шенген имат свободно движение на хора, стоки и капитали. Освен това те се възползват от много от удобствата, които дава ЕС. И за да се възползват от удобствата те си плащат.
Да няма изненадани - Швейцария плаща на ЕС. Ако искате вижте и една Норвегия - тя също не е член на ЕС, но също плаща на ЕС или по разни договорености с ЕС подпомага бедните страни членки на ЕС. Наскоро имаше някаква новина, че Норвегия ще подпомага нещо в България. Да не мислите, че Норвегия го прави заради сините ни очи - прави го щото има спогодба с ЕС, че не знам си колко пари трябва да налее в бедните страни членки.
Така че Швейцария е нещо като ... ем участва, ем не е вътре. :lol: :lol: :lol:
Да не говорим за Швейцарския бизнес - всичките покриват изискванията на ЕС. Просто щото няма да могат да си продават стоките в ЕС. А и накрая след много натиск Швейцария е на път да се откаже и от прословутата банкова тайна.
Аз не виждам как точно можеш да бъдеш неутрален в 21 век.
Наскоро имаше референдум в Швейцария за ограничаване на движението на имигранти или нещо такова. Хората гласуваха "ЗА".
Ок няма проблеми. Но свободното движение на хора е обвързано с движението на стоки и капитали. ЕС каза, че ги разглежда трите заедно.
И кво следва. Спира се движението на хора и след това автоматично движението на стоки и капитали м/у ЕС и Швейцария.
Според вас след колко време Швейцарците ще отидат на референдум да си го прегласуват - след като няма да могат да си продават толкова лесно стоките в ЕС.
Ама то преди да се гласува трябва да се мисли. :lol: :lol: :lol: :lol: