Един пич - нема кола, нема апартамент, има само колело ама по-богат от нас разбиш ли

От: От: От: Един пич - нема кола, нема апартамент, има само колело ама по-богат от на

Сега остава да докажеш, че тия думи са турски. Защото южните ни съседи са известни с това, че обичат да покрадват, включително и култура. Та доста голяма част от езика им е я с арабски, я с персийски, я с български корени.

Заповядай....

От: От: От: Един пич - нема кола, нема апартамент, има само колело ама по-богат от на

Пише, че тя смята за турцизъм и персийските думи, които според нея били навлезли чрез турския език. Как обаче ще го докаже? Персийския и български език са индоевропейски езици, а турският е тюркски. :lol: Но да не спамим темата с това излишно отклонение. Просто исках да ти напиша, че нито чорап, нито чорба, нито чаршаф, нито шкембе са турски думи ;)

От: От: От: От: Един пич - нема кола, нема апартамент, има само колело ама по-богат о

Пише, че тя смята за турцизъм и персийските думи, които според нея били навлезли чрез турския език. Как обаче ще го докаже? Персийския и български език са индоевропейски езици, а турският е тюркски. :lol: Но да не спамим темата с това излишно отклонение. Просто исках да ти напиша, че нито чорап, нито чорба, нито чаршаф, нито шкембе са турски думи ;)

Чорап - Етимология
Засвидетелствана в Брашовския тефтер (1508-9 г.) мн.ч. чорапи, заета от тур. сorap < араб. جَوْرَب.

турски са. и не само те...Боя, Чекмедже, Карък, Парче, Кибрит, Сапун, Мая, Хайдутин, Ченге, Чак, Пък, Пак, Калъп, Сандък, Креват, Каймак, Курбан, Пешкир, Резил, Чаршаф, Перде, Аман, Мераклия

Но нека се върнем към темата със следния клип:
[video=youtube;VTlXttQL_Yk]https://www.youtube.com/watch?v=VTlXttQL_Yk[/video]

От: Един пич - нема кола, нема апартамент, има само колело ама по-богат от нас разбиш

Това, че на турски също е така не значи, че е турска дума. Чорап е персийска дума. Обясних ти, че персийският и българският са езици с общ корен (индоевропейски езици), а турският е от друга езикова група.

От: Един пич - нема кола, нема апартамент, има само колело ама по-богат от нас разбиш

Идеята ми беше, че всеки има мечта, но има огромен % които нищо не правят по въпроса, има и такива, които я осъществяват.

@redrum ей ти една статия, която може би повече ще ти хареса и доказва, че не е 'или' ами може да е само 'и'. http://www.peika.bg/statia/Trima_balgari_s_edna_yahta_po_sveta_l.a_i.92538.html

Идеята ми беше, че всеки има мечта, но има огромен % които нищо не правят по въпроса, има и такива, които я осъществяват.

@redrum ей ти една статия, която може би повече ще ти хареса и доказва, че не е 'или' ами може да е само 'и'. http://www.peika.bg/statia/Trima_balgari_s_edna_yahta_po_sveta_l.a_i.92538.html
Чел съм им блога :) Пак го пиша - всеки има мечти, но номадският живот не е нещо, на което трябва да се възхищаваме. Според мен.

Не знам, аз лично последните години съм фокусиран точно върху обратното - правене на бизнес, строене на къща и т.н., може би за тва толкова ме влече и съм го планирал съвсем скоро и аз да ставам номад, че от тва заседяване много ми е дотегнало. Ок, разполагам с някви средства, но имам чувството, че живота ми минава ей така в бързината...за тва малко пътешествия. Ще пращам снимки и аз :D

И ти какво си мислиш, че аз не ходя напред-назад ли? Но не ми е това целта на живота. Това е разликата, едно е да го правиш, за да изпуснеш парата - примерно да отидеш на почивка някъде, една, две, три, четири седмици. Друго е да скиториш с една раница на гърба и всъщност да няма къде и защо да се прибереш след края на поредното ти пътешествие.

Ами именно за тва му се кефя на пича, щото не го е страх. Мен в момента ме спира единствено страха/липсата на сигурност за да го направя и искам да си канализирам нещата така, че дори като пътувам, бизнеса да си генерира приходи. Та тва може да е умното решение, но е също толкова лимитиращо, щото тоя пич такива неща не го спират...та може би най му се кефя на свободата и безстрашието, които явно при мен ги няма.

Или по-скоро го е страх от истинския живот и си създава илюзорен свят, в който да се скрие? :)

Чел съм им блога :) Пак го пиша - всеки има мечти, но номадският живот не е нещо, на което трябва да се възхищаваме. Според мен.

Щом е според теб, трябваше да напишеш, че "номадския живот не е нещо на което се възхищавам". Но ти го пишеш в множествено число, което звучи поучително.
Да не си бил преподавател

Щом е според теб, трябваше да напишеш, че "номадския живот не е нещо на което се възхищавам". Но ти го пишеш в множествено число, което звучи поучително.
Да не си бил преподавател
Порастналите хора обикновено обичат да общуват с хора, с които споделят общи ценности. Би трябвало поне по тези въпроси тук да няма различни гледни точки.

Кои въпроси?

Не използвайте турски думи като "евала" моля ви, имайте малко самоуважение !

Евала е македонска дума и е заимствана от византийци след туй от гърци и накрая от турци, но евала са викали на Александър Македонски дъ грейт

Евала е македонска дума и е заимствана от византийци след туй от гърци и накрая от турци, но евала са викали на Александър Македонски дъ грейт

тъй като македония е люлката на цивилзацията, исторически погледнато, всички думи са македонски.

тъй като македония е люлката на цивилзацията, исторически погледнато, всички думи са македонски.

Верно е шото македонския е интернациобалкански има и други думи, като "проблем". Използва се от митничарите на всички балкански страни, но самата дума е македонска, гъранция

Кои въпроси?
По въпросите дали е по-добре да си стабилен човек изкарващ пари или номад живеещ за "ден да мине - самун да загине".

До демокрацията "евала" се употребяваше само от стари хора и в райони с преобладаващо турско население.
Образован културен човек никога не съм чувал да каже "евала"
Масовата му употреба дойде след навлизане на чалгата. Започнаха да го употребяват фолк певици и футболисти със съмнителна култура и интелект.
Така стана модерно.

Друг е въпроса дали трябва да толерираме и оправдаваме употребата й.

Последно редактирано:

До демокрацията "евала" се употребяваше само от стари хора и в райони с преобладаващо турско население.
Образован културен човек никога не съм чувал да каже "евала"
Масовата му употреба дойде след навлизане на чалгата. Започнаха да го употребяват фолк певици и футболисти със самнителна култура и интелект.
Така стана модерно.

Друг е въпроса дали трябва да толерираме и оправдаваме употребата й.

Ного си заблуден, шото еваля се употребява повиче в Гърция отколкото в Турция,,, ама е македонска дума

Ного си заблуден, шото еваля се употребява повиче в Гърция отколкото в Турция,,, ама е македонска дума

Объркал си се. Не съм казвал в коя държава се употребява думата, нито какъв е произхода й.

Въпроса беше за това, че думата "евала" допреди 20 години се споменаваше само от старци по селата.
Но по-податливите и комплексирани чалга фенове, като го чуха няколко пъти от фолк певици решиха че е куул и взеха да го повтарят и те.

Въпреки това чалга-нашествие , и днес няма да чуеш образован и културен човек да я употребява.

Последно редактирано:

Горе