От: Защо в България няма производство?
В България има производство. Не е голямо, но съществува.
Защо не е голямо? Ами защото IQ-то не позволява. Това което е - е предела на интелектуалното ниво на българина. Лошо ли е, добро ли е - все е тая. Да бягаш от реалността не е печеливша стратегия.
Тук прочетох 12 страници кой виновен за разваленото производство - било то преди 45, било то след 89. Ами - Иван се казвам, приятно ми е на всички. Да си призная - аз съм виновен. И какво ще направиме сега? Можете да ми сложите въжето и на някое дърво. И какво правите утре?- ще ви отговоря - нищо. Губи се ценен капацитет, да се обсъжда кой бил виновен в миналото, вместо да се насочим към бъдещето. С тоя поглед към миналото и това постоянно тюхкане - никакво производство няма да стане.
Дори съмнителни изпълнители като криско го пеят - било' кфот било. От тук да се запътя към причните;
1. Гледане в миналото, губене на ценен ресурс в дискусия кой-кого. Все тая. Дали е данчо или пенчо виновен - не е от значение, да не говорим, че голяма част от виновниците са или в гроба, или пенсия. Та липсата на идея и продуктивен светоглед е една от причините за нивото на производство в момента.
2. Пълна липса на know-how. Това се гради с кинта, много кинта и пак кинта + желание; което ме навежда на 3 и 4;
3. Тотална липса на капитал - в БГ капитал няма, или ако има - бива инвестиран в цимент, бетон, арматурни железа, апартаменти, коптори и т.н. Все неща дето "леб и вода - нещат". Та с такава липса на капитали, а дори минималните с който разполагаме, инвестирани в пасиви - това се случва.
4. Мързел. Българската нация е изключително мързелива и мърлява в работната етика. Тук мога да си навлека изключително много негативни мнения от колегите във форума, но личния ми опит с това ме е сблъскал. Изводите ми са базирани на тоя опит и не виждам как дискусия във форум ще заличи години сблъсък с мърлячи, мързели и непродуктивни индивиди. Повечето хора спират квалифицирането си като вземат кетапа от университета, а скимтят за повече пари - е какви повече пари, след като не придобиваш допълнителна квалификация? Тук е момента да отбележа и родните предприемачи - и те дават своето, към тая липса на развитие. С еднакъв надник за всички, activity-based costing/reward почти не е застъпено в повечето български бизнеси. (Тук изключваме IT - това е единствения отличник по горните параграфи).
Мога да напиша още доста точки, те са взаймно-свързани и предразполагат към един много порочен кръг. Не е невъзможно да се излезе от тоя кръг, но трябват много години, желание и битки с почти всичко.
За да не е безкрайно песимистичен поста - ще кажа, че горните проблемни точки, може да се окажат много полезни и невероятна възможнст за по-предприемчиви инидивиди. Само като сметнеш ниския контрол, евтината работна ръка; прецениш, че може да се хвърлиш във някакъв турбо labor-intensive бизнес, изискващ сравнително ниска капиталова инвестиция; на това отгоре сложиш пълен достъп до най-платежоспособния пазар на планетата - може да си докараш едни косически за България (дори за Европа) доходи. Ако не си най-моралния предприемач, но все пак имаш нужното да се пласираш на европейския пазар - може да се къпеш в пари. Въпрос на възможности/личен избор.
Едит: малко допълнителна гледна точка да вкарам. Този форум, "предприемач", разбирам, че е главно насочен към оналйн бизнеса и услугите, но не е задължително да е така. Да си предприемач, не означава само виртуални бизнеси. Пак казвам - разбирам, че форума е по-насочен към онлайн бизнеса, но все пак. Come on - има 7000 теми за онлайн бизнес и 500 за офлайн/икономика/инвестиции. Това говори много. Повечето българи, както написах по-горе са мързеливи и искат от нищо, с минимална инвестиция, и без труд да направят нещо. Има стотици теми за дроп-шиппинг, а много малко за реалното производство и т.н. Всеки иска да седне в тях, на климатик, и само да чака комисионната на края на месеца. По възможност и с рекламата да не се занимава - някой бот да пуска рекламки в фейса и т..н - най-добре. Искам да ви помоля - не ме разбирайте погрешно - не искам да кажа, че не ни е нужен дроп-шиппинг и онлайн усуги - напротив, смятам, че те са от голямо занчение и са едно задължително перо за развитата икономика. Важни и нужни са. Просто когато всеки се е насочил да е посредник; без пари и тежък труд да изкарва кинта - това се получава -> свито производство, неплатежоспособен пазар и тотална безпътица.
Всичко по-горе е просто лично мнение, надявам се не съм засегнал някого и не искам да ангажирам никого с моята гледна точка.