От: Защо в България няма производство?
Не разбирам какво се мъчите и упражнявате с глупости 13 страници, особено тук като в днешно време има Google - прегледно и ясно
http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/bgr/ впрочем последното тримесечие тъкмо си счупихме рекорда за износ, и то без да е брои софтуера, който си е значително перо но повечето компании са регистрирани другаде.
Особено ме потриса че някои дефинират "производство" единствено като фабрика, произвеждаща физически неща. И то тук :shock:
Колкото до тежко машиностроене и прочие, дори човек да е ама абсолютно незапознат с географията на България може прост да погледне финансовите отчети през годините на Кремиковци, Плама и прочие и да му стане ясно. ОК, решили сме да си осерем природата с нещо ужасно мръсно щото... така, да ни гадно. Изкопаеми нямаме (съответно трябва да ги внасяме + траспортни разходи), благодарение на едни монополи газта ни примерно е сред най-скъпите в Европа... ми пичове не знам как си представяте производствената цена на продукта да е сред най-високите, да се продава на конкурентна и едновременно да се се заформят печалби както на примерно модерен индийски металургичен комбинат, построен на океанско пристанище между въглищна и желязна мина. Ама и работниците да получават като белгийци. Ами... няма как да стане. Идеята за тежка промишленост тук е като да ходиш за вода в съседен град бос, пеша с тежести на краката, щото там е по-гадна от тази от чешмата...
Да имаше... опити. Специално за Плама много добре си спомням, нищо че бях хлапе тогава. Идват съветски инженери, казват им другарите къде искат още промишленост, копат там нещо и триумфално обявяват че има нефт. УРА! Воден път няма, ама като ще блика нефт... ДАЙ едни милиарди на другарите да пратят стотици инженери и да внесат съответното оборудване за рафинерия (даже училище бяха построили в Плевен за децата им да не губят години че не беше пъргава системата). Няма пари... нищо, ЗАЕМ. УРА! Готово! Сега ще потече един нефт, от там едно гориво, ще върнем заема и ще си имаме евтино гориво. УРА! Началниците в Плама вземаха по 150-200 лева месечно, няма проблем, скоро всички ще сме богати. Нищо че нефт никой не е помирисвал, след кат опитните съветски инженери казали че има, значи има. Не може братя да ни лъжат само за да си продадат оборудване за милиарди на цена която си поискат, и междувременно да финансират при лихва с каквато си поискат. Да ама нефт не бликна... 30 години вече същата едничка сондичка се клати там, барем намери. Нищо, така и така сме построили дай влакове да се мъкне последните 300 километра. И седи чакай да бием арабите, дето тръбите им са от земята право в рафинерията на пристанището. Естествено заеми, заеми, заеми, заеми... Губиш от един бизнес всеки месец, ама се счупваш от бачкане другаде за да му плащаш загубите без изгледи някога да стане печеливш и като е намиери някой да ти го затвори рев колко хубаво било. Може... ама на банкерите и доставчиците. (на тях впрочем верно ще им е тъжно че им избягала овцата)