Защо в България няма производство?

От: Защо в България няма производство?

Например преди няколко години край гр. Ловеч откриха завод за производство на автомобили от Litex motors.
 
От: Защо в България няма производство?

До колкото знам не е производство в пълния смисъл на думата.Тук само зглобяват.
 
В същия смисъл на думата производство на автомобили няма никъде. Обикновено отделните компоненти на един автомобил се прават на различни места по света.
 
От: Re: Защо в България няма производство?

В същия смисъл на думата производство на автомобили няма никъде. Обикновено отделните компоненти на един автомобил се правят на различни места по света.

Точно така. Никой не прави атоми от кварк-глюонна плазма.

Няма и такова нещо като „национално производство“, защото няма нации - те съществуват само във въображението на хората (затова се наричат колективно въображаемо - това са неща, които не са непосредствено физически реални, но хората действат така, като че ли са, защото другите действат по същия начин - ефект на стадно мислене).
 
От: Защо в България няма производство?

Чисто национално производство от началото до края на цикъла в България не се сещам да съществува, освен в хранително-вкусовата промишленост и то отчасти. Имам предвид, че се ползват изцяло български суровини, които да се вложат в самото производство и крайният продукт да е изцяло "сглобен" на територията ни. Та говорим за т.н. по-просто производство или с не дотам сложна технология, както е примерно да посадиш български сорт домати, да ги полееш от извора, но да не ги ториш с чужди химии, да ги откъснеш и продадеш на сергията. В днешно време борбата е за евтини суровини заместители, които да намалят цената на крайния продукт, за да конкурентноспособни на пазара, без значение произхода им. В случая може да внасяме всякакви евтини боклуци, но ако съумеем да ги преправим така, че да замазят на нещо хубаво, риска и цената си струва. Това зависи и от други странични фактори, дали инвестираме в по-добри шукарии, да правят боклука по-готин с възможно по-малко брак /несъответстваща продукция/.
 
От: Защо в България няма производство?

Пропускате една важна причина. България е част от Европейската общност(макар и от задния двор). Това засега видимо не ни носи много дивиденти- няма инвестиции макар че данъците са ниски и работната ръка евтина. Внася се евтина продукция с ниско качество която конкурира Българската, Българското правителство не стимулира местната икономика а се води и покланя на нормите на Евросъюза. Така че ние сме слуги на един пазар който ни конкурира а не ни развива.
 
От: Защо в България няма производство?

Че е трудно да се прави производство - трудно е. Отнема много капитали и иска много здрави нерви, заради икономическата ни обстановка.
НО
До преди около година имах "честта" да работя в администрацията на малка производствена фирма. Казвам администрация, защото въпреки че ме взеха за маркетинг специалист, шефовете ми прехвърляха каквото се може по администрацията, освен същинското счетоводство. Фирмата работеше от 7-8 години на пазара. Имаше страхотно портфолио. Въпреки това всеки месец имаше проблеми със заплатите. Просто защото шефовете не знаеха какво правят. Получаваха някое плащане и вместо да го вложат в бизнеса, вкарваха парите в личния си бюджет. Искаха да кандидатстват по европроекти за разширение, а реално не можеха да оправят производствения си процес с една машина. Не е било от цената на продуктите - нея съм я правила аз и залагах допълнително "рисков" марж, защото малък процент от продукцията излизаше още от машината брак. На тях все нещо друго им беше виновно - я държавата, я клиентите, я работниците. Фирмата имаше страхотен потенциал. Но с такова управление няма как да се разшири. До колкото чух наскоро, нещата все така кретат.
Производството не е като търговията и услугите. Смея да кажа, че последните два бранша са мааалко по-улеснени откъм управление. (Не че и там няма много спънки и проблеми.)
А на много българи не им се занимава със сложни неща. Ако може те само да се усмихват, пък някой да им дава пари - най-добре ще им е. Та, каквото ние си го правим, никоя държавна администрация не може да ни го направи.
 
От: Защо в България няма производство?

Понеже може да иска регистрация

Шведската IKEA купува от български доставчици продукция за 140 млн. евро годишно
. За последните няколко месеца обаче изкупената от България продукция за магазините на веригата е нараснала с около 20 млн. евро. Това стана ясно по време на специална конференция за износа на мебели, организирана от IKEA, Агенцията за малки и средни предприятия и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост в България.Столове, маси, играчки, завивки, чаши са продуктите на десетината местни фабрик...


http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/02/07/2700341_ikea_kupuva_mebeli_ot_bulgarski_fabriki_za_300_mln_lv/


Както виждате се произвежда, че се и изнася даже.
 
От: Защо в България няма производство?

Да, има, ама е нищножно малко.
 
От: Защо в България няма производство?

В България има промишлено производство на: цигани, неграмотни, престъпници, наркомани, радикални ислямисти, дребни тарикати, продажници, държавни изменници, корумпирани съдии, мазни политици купили си дипломата по две за левче и още много други ценни суровини с които захранваме света на изключително добри цени.
 
От: Защо в България няма производство?

Не знам що си мислите, че производството у нас е толкова малко. Това по принцип е нормално за възприятията на някой пенсионер, който е свикнал да вижда огромни пушещи комини и заводи и да им се радва. Е, да, тях ги няма. И компютрите, дето заемаха две стаи и още три за климатика също ги няма, и компютри ли нямаме?

Нямаме бизнес като цяло, а не производство.
 
От: Защо в България няма производство?

За да има производство на нещо то трябва да има търсене за него. Китайците задоволиха търсенето на почти всички стоки.
 
От: Защо в България няма производство?

Суровините са сюблимния момент. Използваме националните си богатства в почти суров вид и препродажба на ниски цени. Дърва и въглища за огрев, метали и ценни такива на концесия с чужди инвеститори, и т.н. Добивната ни промишленост, която трябва да захрани родното производство не работи за нас, или е незначително и неразвито. Законите ни се използват за чужди интереси. Съдът и управляващите ни подкрепят такива идеи срещу облагодетелстване по един или друг начин. Корупционните практики на високо ниво не дават глътка въздух на реално мислещите икономически отделни единици за развитие на местен и процъвтяващ бизнес.
 
От: Защо в България няма производство?

Много хора бъркат обем продукция и добавена стойност.

Производството е това което излиза като краен продукт или услуга. То може да бъде обемисто, голямо, тежко. Да се произвежда като пушат комини и работят заводи.

От друга страна имаме доста по-важното нещо наречено добавена стойност. Добавената стойност е нещо дето вземате суровините, преработвате ги и после продавате. Колкото по-голяма е разликата между суровините и крайния продукт - толкова по-висока е добавената стойност.


Най-красноречивия пример, който и друг път съм давал е един АйФон. Чистата печалба на производителя е 100 долара на парче. Чарколаците струват 100 долара. Останалите 400 долара да кажем отиват за проектиране/измисляне/реклама/етц.

Та значи чистата печалба от един Айфон е 100 доларес.

Имайки предвид сегашните цени на петрола това прави 3 барела петрол. Не печалбата - прихода от 3 барела петрол. Можете ли да си представите 3 барела петрол срещу една малка кутийка в която идва Айфона. За сведение 1 барел е 160 литра.

Демек прихода (само прихода) от половин тон петрол е 100 доларес. А толкоз е чистата печалба от една малка кутийка, която Ейпъл произвежда и продава (те даже не ги произвеждат). А сега си представете колко петрол трябва да изпомпите и да продадете за да получите чиста печалба от 100 долара. И аз знаем, ама сигурно е няколко тона.


Така че не е важен обема продукция. Не е важно да пушат комини, а добавената стойност - това е важното нещо.


Имаме ИТ индустрията, която произвежда софтуер и услуги - нещо, което е с много висока добавена стойност.

От друга страна има и такива мебелни фирми и шивашки фирми, дето работят на ишлеме с доста ниска добавена стойност.


Така, че от една страна е важен кеша дето влиза като приход. Обаче много по-важно е колко остава като добавена стойност в държавата и хората.
 
От: Защо в България няма производство?

Това с добавената стойност е факт. Именно това трябва да търсим, а не пушещи комини.

Не разбрах какъв е проблемът с добивната промишленост и законите.
 
От: Защо в България няма производство?

Да де, добавената стойност - мечтата на българина! Взимаш едно цигане на шеснайсе, обличаш го от втората употреба, изкъпваш го и се пуска по сайтовете за компаньонки. Те ти голееема добавена стойност. Или па научаваш некоя и друга рецепта от интернет за амфетамини, бъркаш у вас у тенджерата и шиткаш - пак голема добавена стойност! Въобще на нас добавена стойност ни дай да измислим, все ще я докараме бе! Ама тва да се шият дрехи, да ореш земята, да отглеждаш животни, да създаваш нещо реално....тц - таа работа не е за нас, нема добавена стойност, заеби....друго си е да сме АйТи райш ли или па схемаджийчета щото нали...добавената стойност! Смешна работа.
 
От: Защо в България няма производство?

Износ на стоки на стойност 55+ милиарда лв, за тези, които мислят че няма производство, то тогава какъв е този износ?
 

Горе