За птиците и природата - Градина Вискяр

От: За птиците и природата - Градина Вискяр

празно
10символа
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Излъчване и интелигентост.
Недостъпни за доста хора.
(А може би Пратчет ни гледа от Света на Диска...)

13078323_991521437592204_1035850400_o.jpg


Снимка: Galin So-Kolev
Кадриране: Вискяр Градинаров
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Благодаря
Ще се съобразя със съвета ти.

То вече 2 ластуна се прехвърлиха в съседната саксия , ей това все едно не е растение някакво като живо е ...

Отлична работа, СТАН!
Само една забележка: На есен ги пресади в пълно с пръст сандъче. Сега обема за корените е малък и не особено уютен за растенията.
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Германия ни подари 3 белоглави лешояда. Те са поколения на родители, отглеждани в зоопарка в Щутгарт. За щастие, там са решили, че няма смисъл да задържат млади и здрави птици. Те заслужават шанс да заживеят на свобода. В България се правят успешни опити от няколко години отново да се засели този вид, който беше изчезнал преди 60 години. Понеже в Германия не се срещат белоглави лешояди и няма условия за естествено гнездене, затова германците, решиха да поверят птиците на нас.
Тази пролет орнитолозите съобщават, че имаме вече 4 излюпени бебета в Източна Стара планина след близо 60 години отсъствие!
Още няколко двойки все още мътят и заемат гнезда!
Това става на десетата година от началото на освобождаване на белоглави лешояди в Котленска планина и след цели четири години неуспешни опити за гнездене.

Можете да съдействате като


13340264_1020174224727359_557387441079202206_o.jpg
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: CTAH
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

А казват, че размера и попълнените div-ове имали значение...


Черночела сврачка силово ескортира обикновен мишелов извън гнездовото си въздушно пространство:

13346883_10209832236588005_9009045988908956269_n.jpg


Снимка: Karney Karneev
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

И аз да се похваля малко със снимки от градината. Извинявам се за лошото качество, просто градината е открита и е трудно да се направи снимка без слънце, а и камерата на таблета е гадна.

Вече почвам с нанизването на чушките и тези са със среден размер. Супер реколта тая година!
http://prikachi.com/images.php?images/222/8888222o.jpg
Втора реколта лапад. Отдавна не ми се беше случвало, но благодарение на дъждовете тази година имам.
http://prikachi.com/images.php?images/223/8888223j.jpg
Всички ябълки са така...една в друга и вече имам счупени клони от вятъра. Правя подпори, какво ли не - такава година за моите ябълки не е имало отдавна.
http://prikachi.com/images.php?images/224/8888224E.jpg
Доматите..повече са вкусни, отколкото са големи
[http://prikachi.com/images.php?images/225/8888225z.jpg
И по-хубав лук съм имал, но съдейки по този на останалите в околността моят е прекрасен
http://prikachi.com/images.php?images/226/8888226f.jpg
Добра година за цвеклото. Главите още не знам как са, но листата са перфектни за пайове, смутита и салати.
http://prikachi.com/images.php?images/227/8888227B.jpg



Я дайте да видим вашите?:p
 
От: От: За птиците и природата - Градина Вискяр

И аз да се похваля малко със снимки от градината.

Браво, Ивайло. Ако това наистина е твое дело, ще се окаже, че не си съвсем тотал щета. :p

Искам да питам обаче за плевела около лука. Това къдраво растение с плътни, месести листа какво е? В нашия двор е пълно, както и в саксиите с цветя, които са на открито. Много досадно растение, макар че не е особено грозно. :)
 
От: От: От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Браво, Ивайло. Ако това наистина е твое дело, ще се окаже, че не си съвсем тотал щета. :p

Искам да питам обаче за плевела около лука. Това къдраво растение с плътни, месести листа какво е? В нашия двор е пълно, както и в саксиите с цветя, които са на открито. Много досадно растение, макар че не е особено грозно. :)
Тученица!
Там съм я оставил да се разпространи, защото съм я изял из цялата градина. Преди няколко години разбрах за нея и от тогава даже от съседите търся... била изключително полезна - за това не съм сигурен, но е доста вкусна. Правя си я основно на смути, заедно с банан, праскова и спанак, но и така става да се яде. По-точно го бера от градината от 1 година, преди това си плащах като поп от био магазините по 2-3 лева на 100 грама, докато не ми светна крушката, че го копая с килограми от градината :lol:

А иначе за тотал щетата не знам :D
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

От тученицата си правя чудесен таратор.
Може да се добавя и в салата с домати и краставици. Или марулени.
Може и варена, но предпочитам суровите варианти на зеленчуците, където е възможно.

cross, тури по един таг img около връзките към снимките, че да се видят директно.
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Вие ме убихте! Тоя плевел бил ядлив? Ако не го бяхме отъпкали около доматите, щях да си набера и да пробвам, въпреки че съм малко скептична дали говорим за едно и също растение. :)

Ще го чекна в гуглето, че не ви вярвам много. :p

Edit: Леле-мале, верно е.
Ей тва е превзело двора и няма отърване. От утре съм на паша.

5632.m300.jpg
 
От: От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Вие ме убихте! Тоя плевел бил ядлив? Ако не го бяхме отъпкали около доматите, щях да си набера и да пробвам, въпреки че съм малко скептична дали говорим за едно и също растение. :)

Ще го чекна в гуглето, че не ви вярвам много. :p

Edit: Леле-мале, верно е.
Ей тва е превзело двора и няма отърване. От утре съм на паша.

5632.m300.jpg

От утре си богата :D
Скъпо върви

@Вискяр - в началото така беше, но не се зареждаха. Явно бяха твърде много, затова и ги оставих като линкове.
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Тая тученица се оказва божествена комбинация с препечана филия домашен хляб с квас и пречистено масло :-o
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Оставете салатите, ами кажете от къде да взема качествено грозде:) за вино, че миналата година ме прецакаха на пазара прекупвачите с кисело грозде(уж беше сладко като го опитах, ама на края се оказа с малка захарност), май директно трябва да ходя да някъде, което не е гаранция, че и там няма да ме прецакат, ама не знам дали си заслужава за 100-200 кг, малко извън темата, но..
Приемам съвети и на лични да не разводняваме, а може би трябва да питам в ракиения форум, но вярвам, че и тук има достатъчно експерти;)
Разбира се още е рано да се взима грозде, но да съм готов:)
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Тая тученица се оказва божествена комбинация с препечана филия домашен хляб с квас и пречистено масло :-o

Днес се взирах в нея около 5 минути, но така и не се престраших да я опитам как е на вкус. Имам някакво глупаво вътрешно усещане, че е отровно, щом е плевел.

Рано или късно ще пробвам, обаче. При мен всичко става трудно, ама като отпецне - няма спиране. :)
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Днес се взирах в нея около 5 минути, но така и не се престраших да я опитам как е на вкус. Имам някакво глупаво вътрешно усещане, че е отровно, щом е плевел.

Рано или късно ще пробвам, обаче. При мен всичко става трудно, ама като отпецне - няма спиране. :)

Ми най-много да се отровиш, какво друго може да стане :D
Аз така гледах жабешките бутчета първия път като ги ядох, ама само 2 минути траеше дилемата ми...после си ги изядох :lol:. А, и с охлювите беше така, но и тях изядох :lol:
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Ми най-много да се отровиш, какво друго може да стане :D
Аз така гледах жабешките бутчета първия път като ги ядох, ама само 2 минути траеше дилемата ми...после си ги изядох :lol:. А, и с охлювите беше така, но и тях изядох :lol:

Не се учудвам. Винаги си създавал у мен впечатление за дете, което папка и слушка. :)

При мен психологическата бариера да опитам някои храни е много сериозен проблем. Има храни (напълно конвенционални), които още не съм опитала. Тези, които се престраших да опитам потвърдиха вътрешното ми усещане, че не са за мен. Наскоро за пръв път опитах суши, специално приготвено без риби-миби и други сополи. Е, такава гадост не бях вкусвала в живота си. От уважение към майстора се въздържах да го изплюя. То пак си смърдеше на блато. :)
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Не се учудвам. Винаги си създавал у мен впечатление за дете, което папка и слушка. :)

При мен психологическата бариера да опитам някои храни е много сериозен проблем. Има храни (напълно конвенционални), които още не съм опитала. Тези, които се престраших да опитам потвърдиха вътрешното ми усещане, че не са за мен. Наскоро за пръв път опитах суши, специално приготвено без риби-миби и други сополи. Е, такава гадост не бях вкусвала в живота си. От уважение към майстора се въздържах да го изплюя. То пак си смърдеше на блато. :)

Защото не си яла вкусно суши.. ела при мен на суши и тогава пак ще си говорим :wink:
А иначе това, което най-често се слага на сушито за обвивка всички го мислят за рибешка кожа ( не знам поради каква причина ), но всъщност е водорасло, което ако не се третира както трябва наистина мирише неприятно.

Иначе ако си го пробвала преди години е нормално да не ти хареса, защото вкусът на сушито много се промени в последните години - пригоди се към европейската култура на хранене :)
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Никога не бях опитвала защото, самата идея за тази храна винаги ми е била отвратителна. Дори без риба вътре, сушито е гаден блудкаш с вкус на блато. По мнения на любители на тая манджа, майсторът (сестра ми) се е справил отлично с приготвянето, така че не е до майсторлъка. Тва няма да ми хареса ако ще световният шампион по суши да го направи.
Обожавам ориз със зеленчуци, но тоя в сушито беше блудкав, лепкав и смърдящ на гадно. Never ever! :)
 
Последно редактирано:

Горе