@Вискяр Градинаров
то и затова е допускане.
Само в сметката като видиш 5.5% лихва, не говорим за ГПР и то за 25 години ... направо се чудя къде да подпиша - една камара инвестиции ще ми излязат на доволен %.
Горе долу прихода в модела излиза, разхода е силно занижен на страна имот, а горе долу балансиран на наем. Има десетилетия данни.
Ако вкараме в модела 5% разходи по прехвърляне, отделно 1.2% на година от амортизация, данъци и такси - без допълнителните надбавки над лихвата, която банката иска - като застраховка например, то модела направо се разпада за собствено жилище.
Интересното в случаят, е че масово не се гледа ипотеката като проблема в лонг терм, ако сега можеш да я плащаш то видиш ли и така е за напред - в един момент нещата могат да станат много грозни и бързо разбираш, че докато нямаш 100% твое ти си под наем! Примерно имаш 30% тежест от ипотеката от дохода и след време може чукне 40-50%, а познавам такива хора, които се забатачика по време на НИ балона в БГ, след като пукна лихвите скочиха и бях в супер кофти положение - изядено им беше самоучастието, вноските нагоре и ако просрочат ще имат да доплащат - няколко години им беше мини финансов ад.
Гледам на запад милионери викат, ако нямаш много яко кеш в милиони, то няма смисъл от покупка на имот, именно заради алтернативната цена, която се плаща. Не знам или те са прости или тук нашенци, като казват по-добре от собствено дом няма. Макар, че ипотека и собствено дом е пълен оксиморон
Може би най-сигурното тук е точно това, което пишеш - при собствено жилище си закотвен, при наем си свободен в избор - като всяко си има своята емоционална цена, но в края на деня си говорим закотвеност срещу свобода и възможности. Примерно, ако си ИТ, онлайн бизнес, моряк и т.н. стил парите идат от вън, ти е все тази дали си закотвен, но иначе няма ти е оферта да бичиш както викаш по 100-ци км на седмица до работа и обратно.