От: От: Какво мислите за Лекарите
Джипитата не стават и за чеп за зеле, те са най зле, всички са конски доктори, аптекаря в аптеката разбира повече от тях.
Дотолкова са се идиотизирали, че са се превърнали в нещо като търговски представители на определени аптеки и марки лекарства, ударили са го печалбарство от всякъде.
Разбира се има и кадърни доктори, но те са все по-малко за съжаление.
И така не е ... казал шопът :-o
Джи-питат всеки има право да си ги избира. Аз от моята лекарка-джи-пи съм изключително доволна, вкл. е такава и на детето ми. Винаги, когато сме имали нужда ни е предписвала най-доброто лечение, което е имало ефект. Говоря и за лекарства, които са били сравнително нови, но след като тя ни ги е изписвала без да са скъпи сме се излекували. Преди години, защото бях по морето и много лошо настинах от един климатик в автобуса, но понеже на разстояние си направих самолечение с антибиотик. Но изпих си антибиотика и нямаше никакво подобрение. Като се прибрах в София гузно отидох при нея и тя замълча, но с онзи мълчалив упрек ... "самолекувате се на собствена глава и от предубеденост. После давате двойно повече за долекуване и пак ние сме ви виновни!"- долекува ме жената, но ме помоли друг път да не си правя експерименти със здравето си. Когато имам женски проблеми ме съветва и ми дава направление за специалист, при когото вече съм ходила, защото тези които тя уж трябва да препоръчва признава, че са "бакали". А за детето на момента му пуска изследвания и още същия ден предписва, ако има нещо и трябва да се лекува. За ваксините му тя следи и ни напомня. Въобще златна жена! Истински вложила сърцето си в призванието да помага на хората. Веднъж случайно възрастният й баща я чакаше пред кабинета, и той ни разказа колко се гордее с нея, и как е била отличничката на випуска, сама си е учила и трудила да стане добър лекар.
За щастие или късмет много малко съм срещала от калпавите. Но достатъчно съм се нагледала покрай работата ми на такива от провинцията и по София.
За това като плащате осигуровки използвайте си правото да си избирате свестни. Може и да питате и да се консултирате, но да поставяте всички под общ знаменател и че нищо не зависи от вас, не е така.
Относно системата и плащането и да плащаме ли. Това са недостатъците на това да живееш в тази държава и да разчиташ на "нея". Ако не ти харесва този начин, или напускаш държавата, или се стараеш да не се разболяваш и да не плащаш. Но е неправилно да се очаква, че като плащаш минимални осигуровки, дори и калкулирани и колко пъти си се възползвал/а от това, няма как да ти е абсолютно безплатно и безвъзмездно. Като съм чувала в САЩ какви суми се плащат за раждане и операции, направо се изненадвам, че има живи там. По Европа също знам, че е доста скъпо. Майка ми дълги години е била в Испания, но тя е вече възрастна жена и има много болежки. Така или иначе работодателите й плащат доста сериозна "социал сигуро" на месец и тя е много дволна, че винаги като отиде й обръщат специално внимание и с изследвания и с лечение. Но така или иначе в България пак й излиза по-евтино да се лекува.
Дори да им се увеличат заплатите (но от къде, не е ясно) на лекарите, не е гаранция, че измекярите пак ще си останат такива, а тези, които си им е отвътре да помагат на хората, вероятно ще имат повече работа, но не че с това ще се промени цялото съсловие и системата ще заработи качествено и ефективно.