Как, къде и в какво да инвестирам 20 000лв?

Не гледай на тези пари като на инвестиция. А като хазарт.

Ако не си готов да загубиш сумата, не я инвестирай.

Криптото след 10 години може да е 10x, но тази година и минус 50%. Помисли си дали би бил навит да рискуваш всяка година да губиш 50% от 20к - ако да, рискувай.

Какво са парите? Израз на стойността с която допринасяме към обществото. Ако ги инвестираш някъде, където няма достатъчно голям принос към обществото, т.е. нужда от даден продукт или услуга, рано и късно парите ще потънат.

И аз лично съм в твоята позиция,. Разбих си парите на 10-20 вложения(семенца, от които се надявам дап оникне нещо). 1 отиде към крипто и фейлна. Не разбирам от крипто, подлъгах се, не се подлъгвай и ти, там пари правят манипулаторите, не шараните.

С друго семенце купих машина за 2к за създаване на домашен бизнес - какъв и как си е мой проблем, но разбирам от нишата и има добър шанс да стане. Най-вероятно ще успея да си избия инвестицията за месец-два, така че е добър риск към потенциална печалба. Имам вече друг успешен бизнес в нишата.

С трети семенце отворих онлайн магазин на дропшипинг, но на принцип който разбирам и не е основан на фейк гуру курсове, а на моите лични познания какво е възможно и невъзможно. Магазинът работи успешно вече 2 години и си изби вложението многократно, макар че работя по него само като имам свободно време.

Четвъртото семенце отиде към отварянето на няколко YouTube канала и блога, свързани с професията и хобито ми - неща, от които разбирам и за които могат да говоря със стотици часове. Тук се опитвам да намеря повечко време да инвестирам, но ще трябва доста неща да уатсорсна, за да мога да се занимавам с най-главното - споделяне на ценна информация. Но ако имаш повечко време можеш да си правиш нещата сам.

Петото семенце ще отиде към зареждане на стока от Китай в ниша, в която скоро съм работил като маркетолог и знам, че има пари. В най-лошия случай ще загубя време, но едва ли пари.

Другите семенца ще си стоят където са, докато не им намеря място или не ми потрябват. Всички тези неща горе изискват малко от личното ми време също. Шанса всяко едно от тях да е успешно не е 100%, но тъй като имам познания или ноу-хау ъв всяко едно от тях, шанса е повече от 50% за всяко.

Шанса да уцелиш добра инвестиция в неща, от които не рабиташ е под 5% по мое мнение. За това рискувай част от сумата, не цялата, насочи се към неща, които са близки до теб, защото там ще имаш предимство, а не непознание, с което да се бориш и преодоляваш.

Най-сигурният начин да си инвестираш парите иначе е в банката или на стоковата борса. Има услуги, които предлагат инвестиция в група от подбрани компании от топ 500 компаниите в САЩ например, които като европеец може да ти донесат да каже 2-4% годишно като възвращаемост. Риска е относително малък, тъй като инвестираш в стотици компании, някои ще пораснат, други ще пропаднат, но просто риска е разпределен.

Можеш да провериш и в сайта KPD какво има налично. Аз съм разработвал няколко мои joint venture идеи с хора, намерили ме там, но моят опит е, че не на всеки можеш да се довериш. За моя радост съм морален човек, на който хората могат да се доверят за такива неща, но съм се разправял с достатъчно хора, които не са, и да дадеш на някой непознат пари да прави с тях каквото си иска си е малко руска рулетка. Бих го направил само ако имам много добър контрол върху поне част от активите на това, в което инвестирам. Иначе дай ми пари, пък чакай един ден печалба е много хубава схема, която работи само с честни хора от двата края. Повечето не са.
 
Това е криптото, схемата не е от вчера. Купуваш нещо ненужно с идеята да го продадеш по-скъпо, и тъй докато се прекътури схемата.
Еми не виждаш ли, че нещата се ориентират още повече към реалните неща. Големите държави от години изкупуват колкото могат повече злато. Бензина ще стане минимум 3 лв. с него и всичко останало + минимум 30% нагоре.
Никой, който има истинската власт няма да позволина някакви заблудени да забогатеят с това, което всъщност е измислено от същите хора с власт. Ти сериозно ли можеш да допуснеш, че нещо такова го бил измислил някакъв си фантомен хакер. Играят си с вас, ама нали сте прости... Не ми трябват никакви статии, отвреме на време ще се отпуска на единици да направят нещо от това колкото да се възобновява интереса.

Задай им следния въпрос - какво си купихте с криптовалута.

В периодичния край към който сме се запътили пак ще става въпрос за хляб.
 
Играят си с вас, ама нали сте прости...
Айде няма нужда, аз ли си наръгах кеша в кучкойни само като им подсвирна Мъск?
Не знам кой е простия ама нямам общо!
Че има инфлация спор няма, ама не е крипто цифричките дето са нещо смислено.
Между другото - златото си седи около едни стойности вече 10 години, пък желязото е 2,2 пъти нагоре...
Разправят, че морския транспорт скочил 7 ПЪТИ (не %).
 
  • Like
Реакции: Vik0
Айде няма нужда, аз ли си наръгах кеша в кучкойни само като им подсвирна Мъск?
Не знам кой е простия ама нямам общо!
Че има инфлация спор няма, ама не е крипто цифричките дето са нещо смислено.
Между другото - златото си седи около едни стойности вече 10 години, пък желязото е 2,2 пъти нагоре...
Разправят, че морския транспорт скочил 7 ПЪТИ (не %).
Това е за тях, не за теб.
Но и ти знаеш някои неща само. Говоря ти откровено.
А има и нещо друго - аз да остана изненадан не е много срещано явление, но се изнанадах, че баш в предаването Комиците цитираха мисъл на някой - "Ако двама човека имат по една ябълка и си ги разменят колко ябълки ще има всеки. И ако двама човека имат по една идея и си ги разменят колко идеи ще има всеки".
Идеално за тези, които купуват пък то е ясно кои са.
За това не знам да ти кажа.
 
Как така ми го препоръчвате? Хамал ли да ставам или просто си правите реклама за един линк?

Нима е лошо да станеш Офис Хамал?

По цял ден ще изнасяш Лаптопи, Десктопи, Архиви, Офис Столове, Бюра, и т.н.

HAMALI.COM
 
Имам умения и опит в много сфери, както и съм отворен и на нови неща и уча всеки ден новости. Като цяло си имам фирма за изработка на уеб сайтове, онлайн магазини, seo, маркетинг и реклама и тн... от този бизнес си се издържам и с това се занимавам основно. С тези 20к искам да направя страничен друг вид бизнес, който само да развивам няколко години, всеки един изкаран лев да бъде реинвестиран. Не виждам в какво мога да ги инвестирам в сегашния ми бизнес, а и не искам, защото ще ми се наложи пак да търся хора за работа, да се занимавам с глупости, да губя в разходи.... За това предпочитам нов вид бизнес, в сферата на онлайн търговията, защото имам и опит и мога и сам да си го направя и работя, като имам и близки със свободно време които да помагат.
В онлайн търговията като търговец, или искаш да продължиш със софтуер?
 
Нима е лошо да станеш Офис Хамал?

По цял ден ще изнасяш Лаптопи, Десктопи, Архиви, Офис Столове, Бюра, и т.н.

HAMALI.COM
Възможно е на много да им се наложи да си изнасят офис техниката. Така, че идеята ти може и да става. Хората искат кебапчета и кюфтета.

Автора, вероятно не е глупав но не е искрен. Разбрал е, че с бизнеса му е свършено и то няма да е отсега. Но много вероятно е да е почерпил от моите думи, и направо е така, защото първо попита за какво да си похарчи парите, след това е стеснил до търговия. Следващия път може би ще попита за търговия с храни.
 
В онлайн търговията като търговец, или искаш да продължиш със софтуер?
В онлайн търговията като търговец искам да навлезна, имам някакви пари за старт, имам и възможност да си го работя като за начало сам докато го развия добре, не ми трябват пари за разходи, мога да си правя всичко сам. Само стоката и нисшата още не са ми ясни.....
 
не са много парите, но можеш да направиш нещо по-голямо със партньори които може да нямат пари но да дадат повече работа или да са експерти в различни области за да може ако давате пари за реклама на проекта да не потъват а да има възвръщаемост, да го продавате с добър търговец , а ти да организираш техническата част и да аутсорсваш помощ в тази област когато е необходимо. за 20-30 палки 2-3 ма кофаундъри може да успеете да направите нещо. в кой град си пиши ако се надъхат хора с различни умения от форума да работите заедно.
 
В онлайн търговията като търговец искам да навлезна, имам някакви пари за старт, имам и възможност да си го работя като за начало сам докато го развия добре, не ми трябват пари за разходи, мога да си правя всичко сам. Само стоката и нисшата още не са ми ясни.....
Hmm
В такъв случай 2 неща бих погледнал.

1. Натрупай опит с маркетинг, продажби (използвайки част от тези 20к) и SEO
2. Купи вече стартиран онлайн магазин(един или няколко), които смяташ, че можеш да развиеш.

Според мен така най-ефективно ще ги похарчиш за да навлезнеш в онлайн търговията.
 
аз бих купил готов печелещ уебсайт за нещо от рода на 5-10к , бих дал 10% от неговата стойност за оптимизация СЕО и бих пробвал да стартирам онлайн магазин, след като вече имаш опит с тях, ще е доста по-лесно. За крипто и другите е пълна каша, много хора правят пари, но и много губят яко пари там.
 
парко място в софия, наемите са добри като доход без да пипаш нищо, инвестицията се избива за няколко години, без рискови работи
 
Покойният Стефан Шарлопов казваше: "Парите си ги делете на 3 - недвижимо имущество, злато и пари кеш".
Аз съм рисков играч, така че мнението ми може да не го взимаш под внимание.
Ако имах свободни 20 000 лв, вероятно една част щях да сложа в криптовалути, за друга част щях да си купя земя или къща някъде на село, а останалите щях да се опитам да ги завъртя по някакъв начин.
За мен ще е тъпо всичките пари да ги сложа за покупка на гараж, от който ще прибирам някакъв наем например...
 
Занимавам се активно с инвестиции на американския борсов пазар. Имам няколко теми по този въпрос тук във форума включително как трейдвам колело с $200,000 buying power ($100,000 лични пари).

Бих казал, че ако вече имаш други инвестиции, а нямаш експозиция там - няма по-добра инвестиция. Особено в моменти като сега, когато всичко е в зоната на корекция.

Зависи какъв риск си готов да поемеш де?

Ако търсиш нисък риск разгледай вариантите за инвестиция в борсов индекс. Средната доходност на S&P500 за последните 30г. е около 10.72%. Миналата година VOO и SPY бяха с над 30%.

При търпимост за една идея по-голям риск и не те притеснява волатилността можеш да избереш тех компании с висок растеж като Apple, Tesla, Google и др.

Тук говоря за дългосрочна инвестиция. Т.е. да вложиш парите за 10-20г. и да ги забравиш. На база изминали години 20,000лв в S&P500 след 20г. ще са около 150,000лв.

Каквото и да избереш проверявай каква доходност е носил метода назад във времето. Всичко под тази на индексите според мен е безмислено.

Крипто е не смея да препоръчвам на други хора. Имам не малка експозиция и там - $9,000 в ADA, $2,000 в QBIT, 2-3 игри, с които си губя времето и планирам скоро да купя земя в Metaverse за да направим галерия за NFT картини на жената. ADA и QBIT в момента са ми няколко пъти над вложените пари. Но това са изключително рискови инвестиции и съм много добре запознат с проектите. Не са YOLO.
 
Последно редактирано:
Не важи за интернетското злато (IPv4) ;) Там е само нагоре.

Предполагам знаеш, че 2030г. ще бъде спряна поддръжката за ipv4?

Малко като с търговията на стари мебели, картини, артефакти и др. (btw води се много лукративен бизнес) или NFT. Я има утре кой да ги купи, я няма.
 
Изобщо няма да бъде спряна. Предполагам цитираш тази простотия "IPv4 Flag Day"?
Ако някаква друга информация имаш, сподели я?

ПП., представям си какво ще се случи с половината ел. правителства и вътрешни legacy системи ако такова нещо се случи.
 

Горе