Не гледай на тези пари като на инвестиция. А като хазарт.
Ако не си готов да загубиш сумата, не я инвестирай.
Криптото след 10 години може да е 10x, но тази година и минус 50%. Помисли си дали би бил навит да рискуваш всяка година да губиш 50% от 20к - ако да, рискувай.
Какво са парите? Израз на стойността с която допринасяме към обществото. Ако ги инвестираш някъде, където няма достатъчно голям принос към обществото, т.е. нужда от даден продукт или услуга, рано и късно парите ще потънат.
И аз лично съм в твоята позиция,. Разбих си парите на 10-20 вложения(семенца, от които се надявам дап оникне нещо). 1 отиде към крипто и фейлна. Не разбирам от крипто, подлъгах се, не се подлъгвай и ти, там пари правят манипулаторите, не шараните.
С друго семенце купих машина за 2к за създаване на домашен бизнес - какъв и как си е мой проблем, но разбирам от нишата и има добър шанс да стане. Най-вероятно ще успея да си избия инвестицията за месец-два, така че е добър риск към потенциална печалба. Имам вече друг успешен бизнес в нишата.
С трети семенце отворих онлайн магазин на дропшипинг, но на принцип който разбирам и не е основан на фейк гуру курсове, а на моите лични познания какво е възможно и невъзможно. Магазинът работи успешно вече 2 години и си изби вложението многократно, макар че работя по него само като имам свободно време.
Четвъртото семенце отиде към отварянето на няколко YouTube канала и блога, свързани с професията и хобито ми - неща, от които разбирам и за които могат да говоря със стотици часове. Тук се опитвам да намеря повечко време да инвестирам, но ще трябва доста неща да уатсорсна, за да мога да се занимавам с най-главното - споделяне на ценна информация. Но ако имаш повечко време можеш да си правиш нещата сам.
Петото семенце ще отиде към зареждане на стока от Китай в ниша, в която скоро съм работил като маркетолог и знам, че има пари. В най-лошия случай ще загубя време, но едва ли пари.
Другите семенца ще си стоят където са, докато не им намеря място или не ми потрябват. Всички тези неща горе изискват малко от личното ми време също. Шанса всяко едно от тях да е успешно не е 100%, но тъй като имам познания или ноу-хау ъв всяко едно от тях, шанса е повече от 50% за всяко.
Шанса да уцелиш добра инвестиция в неща, от които не рабиташ е под 5% по мое мнение. За това рискувай част от сумата, не цялата, насочи се към неща, които са близки до теб, защото там ще имаш предимство, а не непознание, с което да се бориш и преодоляваш.
Най-сигурният начин да си инвестираш парите иначе е в банката или на стоковата борса. Има услуги, които предлагат инвестиция в група от подбрани компании от топ 500 компаниите в САЩ например, които като европеец може да ти донесат да каже 2-4% годишно като възвращаемост. Риска е относително малък, тъй като инвестираш в стотици компании, някои ще пораснат, други ще пропаднат, но просто риска е разпределен.
Можеш да провериш и в сайта KPD какво има налично. Аз съм разработвал няколко мои joint venture идеи с хора, намерили ме там, но моят опит е, че не на всеки можеш да се довериш. За моя радост съм морален човек, на който хората могат да се доверят за такива неща, но съм се разправял с достатъчно хора, които не са, и да дадеш на някой непознат пари да прави с тях каквото си иска си е малко руска рулетка. Бих го направил само ако имам много добър контрол върху поне част от активите на това, в което инвестирам. Иначе дай ми пари, пък чакай един ден печалба е много хубава схема, която работи само с честни хора от двата края. Повечето не са.