Ще отговора на няколко въпроса, но първо ще обясня следното.
Първо никой не е длъжен да прави каквото казвам. Реално тези неща са просто мое мнение. Всеки има глава на раменете си.
Второ темата не е за КАК И В КАКВО ДА ИНВЕСТИРАТЕ. Темата е за един конкретен начин ако нямате знания кое според много хора по света е приемливо и с добре изчислен риск. Както казах дори пенсионни и частни фондове от цял свят купуват този индекс. Нима те са балъци? А защо да давате пари на частен фонд да прави нещо, което сами можете да правите?
Да обясня пак за неразбралите. S&P500 e индекс с 500-те най-добри компании в САЩ. От различни индустрии. Понеже
@partytime се интересуваше от дивесифиакция. Т.е. чрез покупката на S&P500 диверсификацията вече е покрита от анализаторите, които отговарят коя компания да бъде добавена или премахната от индекса. Има много строги изисквания. Прочетете за тях. Индекса има и дивидент.
Официално ако броиш инфлацията доходността на S&P500 е 7%.
https://www.officialdata.org/us/stocks/s-p-500/1900 Това са официални данни и всеки може да ги провери, защото са публични. Не си ги измислям аз.
Ето графика за ръст на индекса, която взима под внимание инфлацията:
https://www.multpl.com/inflation-adjusted-s-p-500
Между другото в Sources отдолу има една за мен любима и
интересна книга. Прочетете я. Автора е прекарал 40 години изучавайки пазара за недвижими имоти, балони и кризи. Пускам линка без реф, че гледам тия са го плъгнали там.
Също ако целта е защита от инфлация не винаги компаниите в този индекс са подходящи и е по-добре сам да управляваш портфолиото си. Но за повечето хора доходността му е повече от добра за такъв дълъг период. По-добре е от имот в България или спестовна сметка в банката.
Пак да кажа, не гледайте периодите с корекции. Такива винаги ще има. Гледайте дълги периоди. Например 30г. защото толкова траят повечето ипотеки в България.
@partytime е изключително прав. Хората не са образовани, защото темата за лични финанси е табу в училище и дори в университетите. Нищо полезно не се покрива там. Това води до страх и неразбиране.
На нас ни е набито в подсъзнанието, че трябва да купуваме имоти, защото е сигурно. Не случайно сме в топ 3 държавите в ЕС по собственост.
Пичове и пи*ки, няма НИЩО сигурно в това да разчиташ на милосърдието на работодателя си. Казвам го, защото през 2007г. майка ми купи апартамент във Варна и като много хора тогава изгоря с парите си. След кризата банката си взе апартамента, защото остана без работа. Тя живееше в Гърция, все още е там. Едва по-късно в ЕС прокараха няколко закона, които те защитават. Тогава аз все още бях твърде млад и нямах възможност да помогна. Нямах и знанията, но пък това силно ме амбицира да разбера как работят парите.
На 34 вече не съм толкова млад
Примера е с 50-100лв, защото всеки може да отдели 50лв вместо да си купува цигари да ходи по кафета или да пие алкохол. Всеки може да отдели 1 час на ден да научи нещо ново, да пише статии, да се хване почасово някъде. 21-ви век сме и имаме Интернет.
Личната ми история никой не го интересува, но преди доста години съм спал на улицата в Лондон, а после и в България в продължение на няколко седмици. Нямах пари да си купя да ям. Прибрах се с помощ от посолството ни и приятели.
Да имаш пари е въпрос на избор. Останалото са извинения от мързеливи и неграмотни хора. Примери колкото искате. Съжалявам, но така стоят нещата.
Доходността не е 7%, ако броиш инфлацията, не разбираш калкулацията.
Adjusted for inflation е най-често метрика за изчисляване на растежа в бранш.
Това което имаш предвид е Inflation Adjusted Return и не, не е 7%, на годишна или каквато и да е база.
Смята се по следния начин, и резултата е в %:
((1 + (Крайна цена - Начална цена + Дивиденти) / (Начална цена)) / (1 + %Инфлация)) - 1
Нека да кажем че инвестираш всеки месец по 100 долара както и всички дивиденти, които получиш от S&P, около 2% текущата инвестиция средно.
Под средно имам предвид не само процента на дивидента да е осреднен, но и share price-a като база за дивидента, тъйкато е по-лесно за смятане.
Ако решиш, можеш да замениш осреднения дивидент с реалния, като трябва да използваш крайната цена за годината, за всяка година.
И естествено, за да няма ущърбени, всички дивиденти ги броим като част от крайната печалба.
Тъйкато имаме данните за предните 20 години, може и да го разбием по месеци точно, но тука ще дам само метода, не точно изчисление, ще дам средно изчисление, но ще видиш тренда.
И нека го направим за долари, щото ако ги мислиш в левове, тука инфлацията е дооооста по-зле, да не говорим че имаше и деноминация 90-те, така че 10 милиона може и да ти станат набързо 10 хиляди без да се усетиш, ако го гледаме за 30 години назад и инвестицията е някак си в левове в друг индекс.
Започваме от цената за месец януари 2000 година и продаваме всичко месец декември 2020-та за да получим големите пачки:
01.2000
((1 + (3695.31 - 1425.59 + (20 * 0.02 * (3695.31 - 1425.59) / 2)) / (1425.59)) / (1 + 0.02)) - 1
= ((1 + (3695.31 - 1425.59 + 453,9) / (1425.59)) / (1.02)) - 1
= ((1 + (2723.62) / (1425.59)) / (1.02)) - 1
= ((1 + 1.91) / (1.02)) - 1
= ((2.91) / (1.02)) - 1
= 2.85 - 1
= 1.85% return, или на края на инвестицията, 100 долара стават 101,85 и това ти реалния ROI, след 20 години
Повтаряш същата калкулация месец за месец за всичките 240 месеца и ще получиш приблизително с колко пари ще разполагаш след 20 години от тази "инвестиция". Това ще е реалната им покупателна способност.
Като към следващ месец трябва да се добавя просто инвестираните пари от предните месеци + return процента разделен на 240.
Направи го и с по задна дата, направи го за 40 години, виж дали е по-добре.
И това е ако долара не крашне.
Индекса не крашне.
Инфлацията не излезе извън контрол.
Можеш да го купваш всеки месец.
Ти си жив.
Ти си здрав.
Семейството ти е живо и здраво, така че да не се наложи рязко да разпродадеш всичко за да плащаш за лоши неща.
Листа от потенциални неща, които могат да ти изкарат "плана", който ти е надежди и молитви реално, са безкрайни.
А и много добър съвет, нека да сме богати, но когато сме стари и болни.
Когато ще ти е ама точно до това да си харчиш "милионите", които никога няма да направиш от "инвестиране" в индекс.
Не го разбрахте това с тия индекси.
В индекси се слагат пари за да им се запази стойността през годините, не се инвестира в тях, не са измислени за това, нито ще ти увеличат парите.
Ще завърша с това, къде са тези милионери, дето са инвестирали последните 20-30 години в индекси?
Дето са слагали по 100-200 долара там на месец и сега са с 10 милиона в джоба?