От: Нужда от съвет за полупрофесионален фотоапарат до 400лв.
В първия пост от темата си пуснал две турбо-сапунерки. Тия са апарати с малка матрица => не са от най-качествените и нямат много практически възможности. Сапунерките и турбо-сапунерките (суперзуум) са любителски машинки, не дават RAW формат, не им се сменят обективите, добри са само на светло и изходните JPG са целите в артефакти от процесинг (чистене на шум и изостряне).
Предлагат ти DSLR-и. Тия са естествено по-качествени, най-вече щото имат по-големи матрици, а във фотографията това е от голямо значение. Също така при по-голяма матрица по-лесно се получава ефекта на замъгляване на задната част от снимката. Проблема на тия е, че са по-грамадни... ако въобще ти пука от това. И че имат огледало, което доста хора все още приемат за предимство
)
Аз понеже имам изисквания и за размер и за качество, ползвам безогледалки. Тия са DSLR без огледалото, по-малки на размер, с по-малко обективи. Аз лично имам Sony NEX-5T и Olympus E-P1 (вече е стар модел). Следващия трябва да ми е от типа Sony a7s
Намират се DSLR и безогледалки втора употреба, ама гледай да е нещо дето не е на много снимки, че фотографите правят десетки хиляди кадъра за норматив, и после пишат "На 40 хиляди кадъра, отличен!". Отличен, ама... друго си е да е по-свежа машинката. Иначе за нещо ново... разгледай тези на Fuji, някои струват около 800 лв и снимат като такива от 2000 лв, само че откъм видео са ужасни
Обективите обаче са им бая скъпи (и качествени), но купени в апаратче излизат нормално. Олимпусчетата пак са си добри, славят се с хубав JPG както Fuji, ама нещо зарязаха иновациите. Sony са по иновациите, и понеже имам такъв... не ме кефи JPG-a.
Има един сайт DxOMark дето има сравнителни таблици на апаратите, на сензорите, на обективите... доста детайлно и доста технически. Иначе photographyblog.com e хубаво сайтче за сравняване на реални снимки от различни модели